Έρευνα ΣΟΚ

Πρόσφατη έρευνα της MRB καταδεικνύει ότι η κυνηγετική δραστηριότητα αποτελεί υγιές κύτταρο της πραγματικής οικονομίας με 1.668.880.000,00 € τζίρο, 312.066.991,87 € έσοδα για το κράτος από ΦΠΑ και 230.000 ενεργούς καταναλωτές που ασχολούνται με το κυνήγι.

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, σοκ προκαλούν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Το κυνήγι και η προσφορά του στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία σήμερα» που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB HELLAS για λογαριασμό της πανελλήνιας ένωσης βιοτεχνών εμπόρων κυνηγετικών ειδών (Π.Ε.Β.Ε.Κ.Ε.).
Οι στόχοι της έρευνας ήταν η καταγραφή των σημαντικότερων παραμέτρων σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και τα αποτελέσματά της αναμένεται να αποτελέσουν εργαλείο για την χάραξη πολιτικής στον τομέα του κυνηγίου. Ανάμεσα στους σημαντικότερους επιμέρους στόχους του ερευνητικού προγράμματος περιλαμβάνονται: ο εσωτερικός τουρισμός, τα δημόσια οικονομικά, η γεωγραφική διασπορά κ.α.

 

Η μεθοδολογία της ποιοτικής έρευνας, που ακολουθήθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες, ήταν με προσωπικές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε άτομα άνω των 18 ετών που είναι ενεργά μέλη των κυνηγετικών συλλόγων της χώρας. Το μέγεθος του δείγματος είναι 896 συνεντεύξεις πανελλαδικά, διάρκειας 15 λεπτών κατά μέσω όρο και έγιναν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2010.
Προχωρώντας ένα βήμα ακόμα στο περιοδικό «Κ & Φ», αντλήσαμε οικονομικά στοιχεία από την έρευνα της MRB, τα επεξεργαστήκαμε και σας παρουσιάζουμε τη δική μας ανάλυση. Σημειώνεται ότι στα γραφήματα που ακολουθούν δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες όπως: 28 εκ. € για την έκδοση των αδειών Θήρας, 2,5 εκ. € για τις τηλεπικοινωνίες και 30 εκ. € για την αγορά αυτοκινήτου κατάλληλου για τις εκτός δρόμου ανάγκες του κυνηγού.

 

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας η κυνηγετική δραστηριότητα αποτελεί υγιές κύτταρο της πραγματικής οικονομίας και είναι απορίας άξιον το γιατί, οι επιτελάρχες που επεξεργάζονται σενάρια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας δεν το λαμβάνουν υπόψη τους. Στην οικονομία τα μικρά κάνουν τα μεγάλα.
Ειδικά ο τομέας περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.Κ.Α., διατηρώντας στερεότυπες αντιλήψεις αρνείται, στη πλειοψηφία του, να αντιληφθεί τη ρήση του υφυπουργού κ. Θάνου Μοραΐτη ο οποίος σε πρόσφατη δημόσια ομιλία του ανέφερε ότι «το κυνήγι είναι κομμάτι μιας νέας οικονομίας…».

 

Αντί να συνεργάζονται, (οι του υπουργείου) με τις εμπλεκόμενες κοινωνικές ομάδες (Κυνηγετικές Οργανώσεις) και να σχεδιάζουν μαζί την ανάπτυξη του κυνηγετικού τουρισμού στον τόπο μας, με αναίτιες και αδικαιολόγητες αποφάσεις το στραγγαλίζουν μεθοδικά μέχρι να το εξαφανίσουν εντελώς. Είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση αυτή, αργά η γρήγορα, θα έχει ολέθριες επιπτώσεις σ’ ένα ακόμη υγιές κύτταρο της πραγματικής οικονομίας.

 

Οι 1.500 επιχειρήσεις του κλάδου, έφτασαν σήμερα να απειλούνται με χρεοκοπία εφόσον ο τζίρος τους άγγιξε το ναδίρ. Αιτία, η συνεχιζόμενη σαλαμοποίηση της κυνηγετικής δραστηριότητας η οποία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχει επιδράσει αρνητικά στη ψυχολογία των πελατών τους (κυνηγών). Όμως, μαζί με τις επιχειρήσεις το πέπλο της ανεργίας απειλεί να σκεπάσει και τους 8.000 εργαζόμενους σε αυτές καθώς και να ερημώσει τα απομακρυσμένα χωριά μας εφόσον θα τους στερήσει το έσοδο από τον χειμερινό τουρισμό που παράγουν οι 230.000 κυνηγοί. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν σήμερα αποφάσεις για την ανάπτυξη και όχι τον στραγγαλισμό των παραδοσιακών υπαίθριων δραστηριοτήτων, πριν αφανιστεί ακόμη μια παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top