ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ και ΚΥΝΗΓΙ

Αυξήσεις, πληθωρισμός, εκτεταμένες σπορές σιταριού και καλαμποκιού για βιοκαύσιμα, ανεξέλεγκτες τιμές ανά βαρέλι πετρελαίου, είναι τα χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού.

Χατζηνίκος Ευάγγελος
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Διαχείριση Άγριας Πανίδας


Για να εξετάσουμε σύντομα το μοντέρνο φαινόμενο που ονομάζεται βιοκαύσιμα από την κυνηγετική σκοπιά…
Η καλλιέργεια κυρίως δημητριακών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, σε συνάρτηση με τη νέα αγροτική πολιτική και την αλλαγή της πολιτικής των επιδοτήσεων, είναι κυρίως γεγονός ότι θα αλλάξουν το πεδινό τοπίο της χώρας στο οποίο έως τώρα μονοπωλούσε η μονοκαλλιέργεια του βαμβακιού. Φοβάμαι όμως ότι η αλλαγή θα είναι μόνο οπτική, διότι για να καλυφθούν οι ανάγκες σε βιοκαύσιμα και να «πιάσει» η χώρα μας τους στόχους της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, υπολογίζεται ότι 3,7 εκατομμύρια στρέμματα θα πρέπει να καλλιεργηθούν εντατικά με ενεργειακά φυτά. Όμως, η εντατική καλλιέργεια ακόμα και του σταριού, δεν ευνοεί το θήραμα ούτε το φυσικό περιβάλλον. Σε κάθε εντατική καλλιέργεια γίνεται μεγάλη χρήση φυτοφαρμάκων (κυρίως ζιζανιοκτόνων), λιπασμάτων, νερού και βαρέων μηχανημάτων, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, τη διάβρωση του εδάφους και τέλος την καταστροφή της βιοποικιλότητας. Να τονίσω ότι τα 3,7 εκατομμύρια στρέμματα που ανέφερα παραπάνω, αποτελούν το 60% των ήδη καλλιεργούμενων αγροτικών εκτάσεων, άρα τα όσα αναφέρονται για επερχόμενη παγκόσμια πείνα φαίνεται να ευσταθούν.
Έχω πολλά να γράψω για τα βιοκαύσιμα και για τις παγκόσμιες πολιτικές που τελούνται σε βάρος μας, αλλά θα το κάνω άλλη στιγμή. Τώρα θέλω να προτείνω μία λύση που ελπίζω να τη διαβάσουν οι αρμόδιοι και να την εφαρμόσουν.
Μετά την εγκατάλειψη της υπαίθρου, η Ελλάδα έχει γίνει ένας απέραντος θαμνότοπος με τεράστια συσσώρευση βιομάζας, με αποτέλεσμα όταν ξεκινήσει η φωτιά να μη σταματάει πουθενά. Πρόταση: Δημιουργία διάκενων (όπως οι αντιπυρικές ζώνες) στους θαμνότοπους παράλληλα με τις χωροσταθμικές και μετατροπή της βιομάζας σε βιοκαύσιμο, καλλιέργεια (αραίωση, αποκλάδωση και άλλοι δασοκομικοί χειρισμοί) στο δάσος και χρήση των υπολειμμάτων της ξύλευσης ως βιοκαύσιμου.
Πλεονεκτήματα:
• Κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη χρήση και παραγωγή βιοντίζελ και βιοαιθανόλης (χωρίς έκτροπα).
• Πυροπροστασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
• Αύξηση της βιοποικιλότητας και ανάπτυξη των ειδών της άγριας πανίδας (κυρίως των θηραματικών), επειδή τα διάκενα που θα δημιουργηθούν θα καλύπτουν τις βιοτικές ανάγκες των ειδών, γεγονός που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει στους μασίφ θαμνότοπους που μας περιβάλλουν.
Είμαι ανοικτός σε αντιπροτάσεις (αν υπάρχουν).

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top