psomiadis_2

Δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τους κυνηγούς με δήθεν οικολογικές ευαισθησίες

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης μιλάει αποκλειστικά στο “Α” ΚΥΝΗΓΙ

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την κυνηγετική οικογένεια, την οποία και στηρίζει εμπράκτως. Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια είναι δίπλα στα κυνηγετικά δρώμενα και στους κυνηγετικούς συλλόγους.
Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι κυνηγοί είναι προστάτες του περιβάλλοντος, τάσσεται κατά του περιορισμού του παραδοσιακού κυνηγιού και στέλνει το δικό του μήνυμα στους “επαγγελματίες οικολόγους”.

Λ.Χ Γνωρίζετε ότι στη χώρα μας τουλάχιστον 250.000 πολίτες απασχολούνται με την κυνηγετική δραστηριότητα. Συμμερίζεστε αυτή τη στάση;

Π.Ψ Ασφαλώς. Εφ’ όσον οι κυνηγοί σέβονται και τηρούν όσα ορίζει ο νόμος, το κυνήγι αποτελεί μια καθ’ όλα νόμιμη και χρήσιμη δραστηριότητα, που ενισχύει τους δεσμούς του ανθρώπου με τη φύση και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Νομίζω εξάλλου ότι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το φυσικό πλούτο της χώρας και έχει συνδράμει αποφασιστικά στη θέσπιση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της άγριας ζωής, εφαρμόζοντας παράλληλα την εποπτεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την άσκηση του κυνηγιού.

Λ.Χ Το κυνήγι, σήμερα ασκείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κάτω από συγκεκριμένες αρχές και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την αειφορία της άγριας ζωής και γι ‘ αυτό  είναι απόλυτα συμβατή δραστηριότητα με το περιβάλλον. Θεωρείται ότι συντρέχουν «ιδεολογικοί λόγοι», που καθιστούν «αναντίστοιχη» για την εποχή μας την κυνηγετική δραστηριότητα;
Π.Ψ Δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Θα έλεγα μάλιστα ότι ισχύει το αντίθετο. Εκτός από την επιστήμη, που αποδέχεται το κυνήγι ως συμβατή δραστηριότητα, με ωφέλειες για το περιβάλλον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυνήγι είναι μια παραδοσιακή δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου, άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγροτική ζωή και την επαφή με τη φύση. Για χιλιάδες Έλληνες της υπαίθρου, το κυνήγι ήταν και παραμένει μια παράδοση ετών, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και οι άνθρωποι της πόλης αγαπούν να διατηρούν τις παραδόσεις των παππούδων τους, βλέποντας στο κυνήγι μια ευκαιρία για επιστροφή στην ύπαιθρο και απόδραση στη φύση.
Επομένως, η άσκησή του δεν είναι θέμα «ιδεολογίας», αλλά ζήτημα παράδοσης για πολλούς κυνηγούς  και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε οποιαδήποτε σχετική πολιτική.

Λ.Χ Τα τελευταία χρόνια και περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους τελευταίους μήνες το κυνήγι και οι 250.000 κυνηγοί «δαιμονοποιούνται» εντέχνως, προκειμένου συγκεκριμένα κέντρα να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα του περιβάλλοντος. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Π.Ψ Η εμπειρία μου στην πολιτική ζωή, εδώ και 30 χρόνια, μου έχει διδάξει ότι δεν πρέπει να ζητάμε μονίμως ευθύνες από τους άλλους. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Ακούω συνεχώς κάποιους να μιλούν για καταστροφή του περιβάλλοντος, για αδιαφορία, για εγκληματική αμέλεια, για απουσία της Πολιτείας από τα σοβαρά ζητήματα, ποιος είναι όμως ο ρόλος των πολιτών μπροστά σ’ αυτά τα προβλήματα; Όλοι μας φταίμε για την καταστροφή του πλανήτη, όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης, γι’ αυτό και όλοι μας πρέπει να κινητοποιηθούμε για τη σωτηρία του.
Οφείλουμε να μην είμαστε απλοί παρατηρητές στα προβλήματα, αλλά να αναλάβουμε δράση για την επίλυσή τους.

Λ.Χ Από την ανάληψη των καθηκόντων της η Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αρνείται τη συνάντηση με τις κυνηγετικές οργανώσεις, αντ’ αυτού περιβαλλοντικές οργανώσεις αποτελούν καθημερινό συνομιλητή της. Που πιστεύετε ότι οφείλεται η συγκεκριμένη συμπεριφορά;

psomiadis_3Π.Ψ Θεωρώ ότι είναι λάθος η πολιτεία να είναι απέναντι στους κυνηγούς. Είναι οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο από τον κάθε αρμόδιο ή αναρμόδιο αυτό που λέμε φυσικό περιβάλλον. Οι κυνηγοί δεν κυνηγούν απλώς θηράματα. Το κάνουν με συγκεκριμένους κανόνες που μάλιστα είναι πολύ αυστηροί. Η Θηροφυλακή χρηματοδοτείται από τις κυνηγετικές οργανώσεις, που σημαίνει ότι υπάρχει αυτοέλεγχος. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο, όταν δεν κυνηγούν οι κυνηγοί είναι εθελοντές, συμμετέχουν στην πυροπροστασία και στη δασοπυρόσβεση, προχωρούν σε αναπλάσεις βιοτόπων, σπορές για διασφάλιση της τροφής των θηραμάτων, κάνουν μελέτες για θηράματα. Οι κυνηγοί είναι οι προστάτες του δάσους. Δεν μπορεί αυτούς τους πολίτες να τους απαξιώνουμε με ιδεολογήματα και δήθεν οικολογικές ευαισθησίες.
Εξάλλου, η οικολογική συνείδηση δεν μπορεί να είναι μονοπώλιο κανενός, ούτε πολιτικών κομμάτων ούτε επαγγελματιών οικολόγων. Η κ. Μπιρμπίλη είναι μια αξιόλογη γυναίκα και πιστεύω ότι θα αξιοποιήσει το κυνηγετικό κίνημα προς όφελος του περιβάλλοντος.

Λ.Χ Υπάρχει σήμερα ουσιαστική πολιτική από πλευράς κυβέρνησης και Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για το Περιβάλλον;

Π.Ψ Δεν έχω αντιληφθεί κάποια νομοθετική πρωτοβουλία ή κάποια πολιτική πρωτοβουλία ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε την κυβέρνηση και την υπουργό. Εμείς, ως Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχουμε το τεράστιο θέμα της λίμνης Κορώνειας που είναι εθνικό και όχι τοπικό θέμα, γι’ αυτό αναμένουμε την καλή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο. Τα τελευταία χρόνια η νομαρχία μας έτρεξε, προχώρησε τα έργα της αρμοδιότητάς της, πήρε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το θέμα είναι ότι η πολιτεία δεν έκανε τίποτα και εννοώ δεν προχώρησε εκείνα τα έργα που είναι αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
Πολλές λίμνες της βόρειας Ελλάδας και τη χώρας δυστυχώς αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα απλά βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Γι’ αυτό χρειάζεται εθνική πολιτική για το περιβάλλον, όχι μόνο υπουργείο, αν θέλουμε να μιλάμε για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Λ.Χ Οι κυνηγετικές οργανώσεις πιστεύετε ότι συμβάλουν θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος και εάν ναι μέσα από ποιες δράσεις;

Π.Ψ Η εμπειρία μου τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην αυτοδιοίκηση με έχουν μάθει να στηρίζομαι στις ομάδες και όχι στις μονάδες. Μόνο μέσα από ομαδική δουλειά, μόνο με πνεύμα συνεννόησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης με την κοινωνία και τις δυνάμεις της, μπορεί κανείς να προχωρήσει μπροστά.
Γι’ αυτό και θεωρώ απαραίτητη και επιβεβλημένη τη συμμετοχή των κυνηγετικών οργανώσεων -όπως άλλωστε και όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων- στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος. Μόνο όλοι μαζί, ενωμένοι και αποφασισμένοι, μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

Λ.Χ  Οι περιοχές NATURA είναι αφημένες στο έλεος του θεού και σε πολλές περιπτώσεις είναι γεμάτες από σκουπίδια και μπάζα. Οι κυνηγετικές οργανώσεις θα έπρεπε να συμμετέχουν στους Φορείς Διαχείρισης των περιοχών NATURA;

psomiadis_1Π.Ψ Το θεωρώ αυτονόητο. Απορώ γιατί τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν μπορεί να είναι όλοι οι άσχετοι εκτός από τους κυνηγούς. Στο κάτω κάτω οι περιοχές αυτές προστατεύονται από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας με όρους αυστηρούς όσον αφορά στο κυνήγι. Όμως όπως σας είπα οι κυνηγοί είναι οι μόνοι που λειτουργούν και ως προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος, γιατί είναι αυτοί που ζουν και κινούνται μέσα σ’ αυτό. Για να μην καταντούν σκουπιδότοποι οι προστατευόμενες περιοχές.

Λ.Χ Στην τελευταία συνέντευξη της Υπουργού κα Τίνας Μπιρμπίλη διαφαίνεται η πρόθεσή της να προχωρήσει σε ελεγχόμενο κυνήγι και συγκεκριμένα να διεξάγεται μόνο εντός ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών (ρεζέρβα). Αποτέλεσμα το παραδοσιακό κυνήγι να σβήσει και το κόστος της κυνηγετικής δραστηριότητας να υπερδιπλασιαστεί. Ποια είναι η θέση σας;

Π.Ψ Δεν συμφωνώ με τον περιορισμό του παραδοσιακού πατροπαράδοτου κυνηγιού. Η δημιουργία ζωνών ελεγχόμενης θήρας είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν μονοπωλιακές καταστάσεις, οι οποίες φυσικά δεν ευνοούν τους κυνηγούς. Επίσης, θα πρέπει ο κυνηγός να πληρώνει για να κυνηγήσει, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για αύξηση της λαθροθηρίας.
Στην Ελλάδα έχουμε κατοχυρωμένο το ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι και πρέπει να το διατηρήσουμε.

Λ.Χ Τι μήνυμα στέλνετε στους 250.000 κυνηγούς σε όλη τη χώρα και στους χιλιάδες εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στην επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη θήρα;

Π.Ψ Επισημαίνω ότι το κράτος εισπράττει ετησίως 8 εκατ. ευρώ από τις κυνηγετικές άδειες, ενώ ο τζίρος από τις επαγγελματικές δραστηριότητες γύρω από το κυνήγι ξεπερνά το 1 δις ευρώ. Πάνω από 4.000 είναι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις περί το κυνήγι και λάβετε υπόψη του εργαζόμενους στον λεγόμενο κυνηγετικό τουρισμό. Το μήνυμά μου στην οικογένεια των 250.000 κυνηγών είναι απλό: διεκδίκηση των δικαιωμάτων προς όφελος του μεγάλου μας σπιτιού, του φυσικού περιβάλλοντος, συνέχιση της εθελοντικής προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, αγάπη για το περιβάλλον!

του Λάμπρου Χαβέλα
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top