6-(164)_resize.jpg

Ημερίδα στον Κ.Σ Αγρινίου

Η δίψα των κυνηγών για ενημέρωση αποδεικνύεται από το πλήθος που προσέρχεται και λαμβάνει μέρος στις ημερίδες του περιοδικού ΚΥΝΗΓΟΣ & ΦΥΣΗ και από το ενδιαφέρον με το οποίο παρακολουθεί τα θέματα…


Την περιοχή του Αγρινίου επισκέφθηκε αυτό το μήνα το επιτελείο του περιοδικού ΚΥΝΗΓΟΣ & ΦΥΣΗ για να διοργανώσει, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο, την εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του σύγχρονου κυνηγού–διαχειριστή». Εκτός των μελών του Κ.Σ., την ημερίδα παρακολούθησαν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης κκ……………  και ο αντιπρόεδρος της ΚΣΕ, κ. Μανώλης Καραγιάννης, ο οποίος στην ομιλία του έκανε μια σύντομη ανάλυση των ευκαιριών και των απειλών που διαφαίνονται στο άμεσο μέλλον για την κυνηγετική δραστηριότητα εξαιτίας των συζητήσεων που γίνονται στην Ε.Ε. γύρω από την πολιτική για την προστασία τού περιβάλλοντος και του ευ ζην των ζώων.

Το πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε τα ακόλουθα θέματα:
1.    "Ο ρόλος του κυνηγού – διαχειριστή στη σύγχρονη εποχή", "Τεχνικές βελτίωσης των θηραματικών βιοτόπων και ανάπτυξης του ενδημικού θηραματικού πλούτου (λαγός, πέρδικα, αγριόχοιρος)", με εισηγητή τον Δασολόγο, ειδικό στη διαχείριση της άγριας πανίδας, κ. Ευάγγελο Χατζηνίκο.
2.    "Θέματα ασφάλειας στο χειρισμό του όπλου και στο κυνήγι", με εισηγητή τον κ. Νίκο Υφαντή.
3.    "Ανάπτυξη και εκπαίδευση του κυνηγετικού σκύλου", από τον εκπαιδευτή κ. Γιάννη Αποστολόπουλο.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι κυνηγοί εξέφρασαν αρκετές απορίες σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης του ενδημικού θηράματος, καθώς και για τα όπλα και τα σκυλιά, οι οποίες απαντήθηκαν από τους ειδικούς.

Το έργο του Κυνηγετικού Συλλόγου ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Αγρινίου κ. ………………, ενημερώνοντας τα μέλη του, αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο που επιχειρεί το οποίο είναι εναρμονισμένο με την πολιτική της Δ’ ΚΟΣΕ, λέγοντας:
–    Προβήκαμε στην έκδοση 3.432 αδειών θήρας εγκαίρως και χωρίς σοβαρά προβλήματα, με την απασχόληση έκτακτου προσωπικού για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των μελών μας.
–    Η σύμβαση του εποχικού ιδιωτικού φύλακα θήρας που απασχολεί ο Σύλλογος, μετετράπη σε αορίστου και αμείβεται και συντηρείται εξ ολοκλήρου από τα φιλοθηραματικά έσοδα του Συλλόγου μας, διότι κύριος στόχος και μέλημά μας είναι η πάταξη της λαθροθηρίας και η προστασία των φυσικών μας πόρων.
–    Προχωρήσαμε σε σπορές στον πυρήνα προσαρμογής που διατηρούμε (περιοχή Αχελώου).
–    Απελευθερώσαμε 400 φασιανούς, παρουσία του Δασαρχείου Αγρινίου, στον πυρήνα προσαρμογής και σε διάφορα άλλα σημεία σύμφωνα με τις υποδείξεις.
–    Κατασκευάσαμε πινακίδες απαγόρευσης που τοποθετήθηκαν στα Καταφύγια Άγριας Ζωής της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Αγρινίου.
–    Αντιδράσαμε έντονα προς τα Δασαρχεία Αγρινίου, Μεσολογγίου και τη Δ/νση Δασών Μεσολογγίου και καταφέραμε την άρση απαγόρευσης κυνηγίου στη λίμνη Λυσιμαχεία, που κατά τη γνώμη μας η λαθροθηρία είναι ελεγχόμενη (παραβάσεις γίνονται και στους αυτοκινητόδρομους, δεν απαγορεύουμε όμως την κυκλοφορία).
–    Διενεργήθηκαν πάνω από 2000 έλεγχοι από τον Θηροφύλακα του Συλλόγου και τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα Αγρινίου, κατετέθησαν (20) περίπου μηνύσεις και έγιναν πολλές παρατηρήσεις σε κυνηγούς. Έντονοι έλεγχοι έγιναν και στις λίμνες της περιοχής με το σκάφος του Συλλόγου, σε συνεργασία με τους όμορους Συλλόγους.
–    Εξεδόθησαν κυνηγετικοί χάρτες του Νομού καθώς και ενημερωτικά βιβλιάρια με ρυθμιστική του έτους και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τα μέλη μας.

Επίσης, σας ενημερώνουμε πως έχουμε καταθέσει προς αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές αιτήματα για:
–    Καταγραφή άγριας πανίδας.
–    Δημιουργία Ζωνών Εκγύμνασης Σκύλων.
–    Παρουσία Δασικού υπαλλήλου κατά το πρώτο διάστημα θεώρησης αδειών για τη διευκόλυνση των κυνηγών.
–    Για παραχώρηση χώρου ώστε το Γραφείο του Συλλόγου να στεγαστεί σε ιδιόκτητο κτίριο.
–    Επανεγκατάσταση πεδινής πέρδικας.
–    Για άρση απαγόρευσης του μόνιμου καταφυγίου «Πεταλά» ή μετατροπή αυτού σε Ζώνη εκγύμνασης σκύλων (π.χ. Σχιστό).
–    Για αντικατάσταση του τζιπ του Συλλόγου και αγορά τρακτέρ, καλλιεργητή.
–    Δημιουργία εκτροφείου φασιανών με τη βοήθεια της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. στην περιοχή του Αχελώου.
–    Ίδρυση εκτροφείου ορεινής πέρδικας από τη Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. στην περιοχή ευθύνης μας.
–    Παραχώρηση θηραμάτων προς απελευθέρωση (φασιανοί, πέρδικες Γκρέκα, ορτύκια, γουρούνια και λαγούς).

Άμεσοι στόχοι μας:
–    Αγορά τζιπ, τρακτέρ και καλλιεργητή.
–    Εκσυγχρονισμός του πυρήνα προσαρμογής μας.
–    Σπορές και δενδροφυτεύσεις.
–    Καλλιέργεια πηγών και μεταφορά νερού όπου χρειάζεται.
–    Έντονοι έλεγχοι για τον περιορισμό της λαθροθηρίας – συνεχείς έλεγχοι για καρτέρι μπεκάτσας.

Θεωρούμε ότι για να πετύχουμε και να ξεπεράσουμε εμπόδια του καταστατικού του Συλλόγου και της νομοθεσίας περί θήρας, πρέπει οι κυνηγοί – μέλη να συμμετέχουν δυναμικά στις Γ.Σ. (στις 13/04/08 έγινε η Γ.Σ. του Συλλόγου μας και από 3500 περίπου ενεργά μέλη παρόντα ήταν τα 10!) με παρουσία Δασικού Αντιπροσώπου. Σε όλα τα θέματα που τέθηκαν, ο αντιπρόσωπος της εποπτεύουσας αρχής θεωρούσε ότι δεν είναι απόψεις των κυνηγών εφόσον αυτοί ήταν απόντες, παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος είχε έγκαιρα δημοσιεύσει την πρόσκληση της Γ.Σ. σε τοπική εφημερίδα και είχε αναρτήσει σχετική ανακοίνωση στα Δημαρχεία της περιοχής ευθύνης του και στα γραφεία του Συλλόγου (βάσει καταστατικού). Τα μέλη των Συλλόγων πρέπει να μην ξεχνούν πως εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις.

Το Δ.Σ. είναι πρόθυμο σε κάθε πρόταση και πάντα συνεργάσιμο με αρμόδιες υπηρεσίες και φυσικά με τα μέλη – κυνηγούς.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top