retract_cars

Η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων ξεκίνησε

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναμένεται να λυθεί το μέτρο της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων, λόγω της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα του ΕΔΟΕ, για την απόσυρση των παλαιών οχημάτων θα πρέπει να αναφερθεί, ότι η παράδοσή του δεν επιβαρύνει οικονομικά τον ιδιοκτήτη, εφόσον το οδηγήσει ή μεταφέρει ο ίδιος σε συμβεβλημένη με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) μονάδα ανακύκλωσης ή σημείο συλλογής.

Η διαδικασία

Με την παράδοση του οχήματος πρέπει να παραλάβει Βεβαίωση Καταστροφής και από εκεί και στο εξής όλες οι διαδικασίες διαγραφής του οχήματος που συνεπάγεται και απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας αναλαμβάνονται από τη μονάδα ανακύκλωσης σε συνεργασία με την ΕΔΟΕ.
Η διαγραφή του οχήματος ολοκληρώνεται με την έκδοση του Πιστοποιητικού Καταστροφής, στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου του οχήματος καθώς και η ημερομηνία και το πρωτόκολλο παράδοσης της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην ύπαρξη, τόσο στη Βεβαίωση Παραλαβής, όσο και στο Πιστοποιητικό Καταστροφής, των  στοιχείων της ΕΔΟΕ και του κέντρου παράδοσης του οχήματος.

Στο Πιστοποιητικό Καταστροφής θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει πρωτότυπη σφραγίδα της ΕΔΟΕ και υπογραφή εκπροσώπου του Κέντρου Επεξεργασίας.
Πιθανή χρέωση για τον ιδιοκτήτη μπορεί να υπάρξει σε δύο περιπτώσεις:
-Στην περίπτωση κατά την οποία το όχημα δεν κινείται και οι μονάδες ανακύκλωσης θα πρέπει να εξυπηρετήσουν με ιδιόκτητα μέσα μεταφοράς ή συνεργαζόμενους μεταφορείς.
-Στην περίπτωση που από το όχημα λείπουν βασικά μηχανικά ή μεταλλικά μέρη, όπως προδιαγράφεται από το ΠΔ116/2004, με αποτέλεσμα η μονάδα ανακύκλωσης να δικαιούται να χρεώσει τον ιδιοκτήτη. Η χρέωση πρέπει να συνοδεύεται από τιμολόγιο και το ύψος της χρέωσης είναι συγκεκριμένο και έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Στην ιστοσελίδα του ΕΔΟΕ υπάρχουν πληροφορίες για τις μονάδες ανακύκλωσης που λειτουργούν στη χώρα.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top