Κυρίαρχο μάτι στη σκόπευση

Κε Υφαντή,
Πρόσφατα αγόρασα ένα όπλο και το πήγα για μετροληψία σε έναν γνωστό κοντακά (δεν αναφέρω όνομα για λόγους ευνόητους). Αυτός, αφού εξέτασε την εφαρμογή του όπλου πάνω μου, μου πρότεινε να πάω σε έναν οφθαλμίατρο για να βρει το ισχυρό μάτι μου, για να διαπιστώσουμε αν επωμίζω από τη σωστή πλευρά (επωμίζω αριστερά ως τώρα). Έχοντας κάνει τα γνωστά τεστ με το τρύπιο χαρτάκι, είχα συμπεράνει πως το κυρίαρχο μάτι μου είναι το δεξί.Κατά τις επωμίσεις στο οπλουργείο μόνο όταν επώμιζα δεξιά έπεφτα κέντρο. Ο γιατρός όμως απεφάνθει πως έχω αριστερό μάτι ως κυρίαρχο. Ποια είναι η γνώμη σας στο συγκεκριμένο θέμα? μπορεί να εστιάζω δεξιά στο τεστ με το χαρτάκι ενώ έχω αριστερό μάτι κυρίαρχο? Αν ναι, τότε γιατί δεξιά (με διόφθαλμη πάντα) έπεφτα κέντρο? μήπως ευθύνονται οι κλίσεις του όπλου? Τι με συμβουλεύετε παρακαλώ? να εμπιστευτώ τη γνωμάτευση του γιατρου ή να πάρω κι άλλη γνώμη?
Περιμένω απάντηση, αν σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Συγχαρητήρια για την απόφασή σας ν’ αναθέσετε την προσαρμογή του όπλου σας σε κάποιον ειδικό. Αυτό είναι το σωστό πρώτο βήμα προς την επιτυχία.

Αναφέρετε πως η προσαρμογή του όπλου κρίνεται επιτυχημένη και πως σύμφωνα με τις υποδείξεις του ειδικού, οι βολές σας βρίσκουν σωστά το στόχο σκοπεύοντας από τη δεξιά σας πλευρά. Μου λέτε όμως ότι μέχρι σήμερα σκοπεύατε από την αριστερή σας πλευρά. Αισθάνεστε αριστερόχειρας; Να υποθέσω ότι κλείνατε το δεξιό σας μάτι; Με μια τελευταία υπόθεση, αντιλαμβάνομαι ότι ο “κοντακάς” έλεγξε με το σωστό τρόπο και διαπίστωσε πως το δυνατό σας μάτι είναι το δεξιό και κατόπιν αυτού προχώρησε στις κατάλληλες ρυθμίσεις. Σωστά;
Ο οφθαλιμίατρός σας όμως ισχυρίζεται πως το δυνατό σας μάτι είναι το αριστερό και όχι το δεξιό που επιμένει ο οπλουργός σας.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε κάποιο βαθμό μυωπίας ή άλλη πάθηση των ματιών κλπ. Είστε σίγουρος πως ο γριατρός σας κατάλαβε απόλυτα αυτό που του ζητήσατε να διαγνώσει; Μήπως απλώς μέτρησε το ποσοστό οράσεως του κάθε οφθαλμού και απεφάνθη εσφαλμένα πως ισχύει το αντίθετο από ότι ισχυρίζεται ο οπλουργός σας; Το τεστ με το χαρτάκι υποδεικνύει το δεξιό σας μάτι. Έτσι δεν είναι;
Όλα δείχνουν πως ο κυρίαρχος οφθαλμός σας είναι ο δεξιός κι εντοπίζω το πρόβλημα σε παρανόηση που έχει γίνει από τον οφθαλμίατρό σας. Κρίνω πως για φύγει οποιαδήποτε αμφιβολία, θα πρέπει να πάρετε μία δεύτερη γνώμη. Αλλά θα πρότεινα, εφ’ όσον ζείτε στην Αθήνα, να επισκεφθείτε κάποιον από τους καλούς δασκάλους σκοποβολής που καθημερινά σχεδόν βρίσκονται στα μεγάλα σκοπευτήρια της περιοχής σας, οι οποίοι με χαρά θα δώσουν λύση στο πρόβλημά σας.

Περιληπτικά θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχει η κεντρική και η περιφερειακή ή παρακεντρική όραση, κάτι το οποίο το γνωρίζετε ίσως. Η περιφερειακή όραση είναι υπεύθυνη θα λέγαμε για τον έλεγχο του πεδίου και η κετρική για την εστίαση των αντικειμένων. Ικανότητα εστίασης διαθέτουν και οι δύο οφθαλμοί, απλώς ο ένας από του δύο υπερισχύει του άλλου και καλείται κυρίαρχος ή διευθύνων οφθαλμός. Όταν σκοπεύουμε διόφθαλμα, υποχρεωτικά πρέπει να ευθυγραμμίζουμε τη ρίγα σκόπευσης με τον κυρίαρχο οφθαλμό αλλιώς έχουμε απόκλιση στη σκόπευση. Εάν ο κυρίαρχος οφθαλμός μας δε συμπίπτει με τη δυνατή μας πλευρά, αυτή από την οπεία μας βολεύει να επωμίζουμε δηλαδή, κάτι που υποπτεύομαι πως συμβαίνει σε σας, τότε οι λύσει είναι δύο.
α) ή θα πρέπει να μάθετε να επωμίζετε από την πλευρά του δυνατού σας ματιού ή
β) θα κλείνετε το δυνατό σας μάτι και θα σκοπεύετε με το ένα από την πλευρά που σας βολεύει.

Επειδή όμως θέλετε -απ’ όσο κατάλαβα- να σκοπεύετε διόφθαλμα και αναγνωρίζετε τα οφέλη της στερεοσκοπικής οράσεως στη σκόπευση με λειόκαννο, σας προτείνω μία τρίτη λύση, εφ όσον επιβεβαιωθεί πως ο ισχυρός σας οφθαλμός και η ισχυρή σας πλευρά δε συμπίπτουν.

Αυτή η λύση είναι η κατασκυεή ενός ανατομικού κοντακίου το οποίο ενώ θα επωμίζετε από την αριστερή σας πλευρά, θα ευθυγραμμίζει τη ρίγα σκόπευσης με το δεξιό σας μάτι. Θα είναι δυλαδή ένα κοντάκι Left shoulder – Right eye, και η εργασία κατασκευής του θα πρέπει να ανατεθεί οπωσδήποτε σε ειδικό.

Για όλα τα παραπάνω και για περαιτέρω λεπτομέρειες σας παραπέμπω στο τεύχος Νο 156 του περιοδικού μας “Κυνηγός & Φύση”, σε σχετικό μου άρθρο.

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου κι ελπίζω πως σύντομα θα καταφέρετε ν’ απολαμβάνετε με άνεση το όπλο και τα κυνήγια σας.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top