Categories: Θηράματα

Νέα κοπάδια περδικες στα βουνά

Ο εμπλουτισμός των βιοτόπων με θηράματα παίρνει σάρκα και οστά…, διαχειρός Δ’ΚΟΣΕ…, 350 ορεινές πέρδικες μετά την εκτροφή και την εξοικίωση τους στο φυσικό περιβάλλον, απελευθερώθηκαν σε περιοχές της νότιας Πίνδου

Χρειάστηκαν δυο ολόκληρες μέρες, τρία πολυμελή συνεργεία της Δ΄ ΚΟΣΕ και συστηματική προεργασία μηνών, για να απελευθερωθούν με απόλυτη επιτυχία 350 επιπλέον ορεινές πέρδικες σε περιοχές της νότιας Πίνδου….
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας προέβη στην απελευθέρωση τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, αλλά για ευνόητους λόγους ΄΄ασφαλείας΄΄ της όλης προσπάθειας, τήρησε μια χρονική απόσταση πριν την δημόσια ανακοίνωσή της ενέργειας της.

 

Και αυτή η απελευθέρωση εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια  εκτροφής και αναπαραγωγής της ορεινής πέρδικας που έχει ξεκινήσει με επίκεντρο το εκτροφείο του Καρπενησίου, απ’ όπου και ΄΄διακλαδώνονται΄΄ οι υπόλοιπες παράλληλες δράσεις της Ομοσπονδίας για το συγκεκριμένο είδος.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα, σε ανάλογες προσπάθειες, έχουν απελευθερωθεί σε κατάλληλους βιότοπους εκατοντάδες ορεινές πέρδικες, απόλυτα ταυτοποιημένες – μέσω γενετικής εξέτασης – πως πρόκειται για γνήσιες ΄΄γκρέκα΄΄ και όχι για υβρίδια.

 

Τα τρία συνεργεία  που συμμετείχαν στην τελευταία επιχείρηση απελευθέρωσης αποτελούνταν από επιστημονικούς συνεργάτες και θηροφύλακες της Δ΄ ΚΟΣΕ, που συνοδεύονταν μάλιστα και από εκπροσώπους του δασαρχείου Καρπενησίου.
Οι 350 πέρδικες αφέθηκαν διαδοχικά σε διάφορες περιοχές που είχαν επιλεγεί με βάση μια σειρά κριτηρίων καταλληλότητας, τόσο σε ελεύθερους κυνηγότοπους όσο και σε Καταφύγια Άγριας Ζωής…

 

Όλα τα πουλιά είχαν προηγουμένως παραμείνει για δυο περίπου μήνες στους ειδικούς κλωβούς εξοικείωσης που έχει κατασκευάσει η Δ΄ΚΟΣΕ, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ΄΄προετοιμασμένα΄΄ για τις συνθήκες της νέας ζωής τους.
Ο καταμερισμός τους φυσικά στις διάφορες περιοχές που απελευθερώθηκαν, έγινε με τρόπο που να ανταποκρίνεται στη δομή και την ιεραρχία των κοπαδιών που είχαν σχηματισθεί όλο το προηγούμενο διάστημα εκτροφής τους.

 

Η διαδικασία προέβλεπε απελευθερώσεις σε 4 διαφορετικές θέσεις εντός κάθε επιλεγμένης περιοχής σε κοπάδια των 10-12 ατόμων, καθώς η συγκρότηση κοπαδιών, κατευθείαν μετά την απελευθέρωση, μεγιστοποιεί την επιβίωση των ορεινών περδίκων. Ο σχηματισμός συγκροτημένων κοπαδιών βοηθάει τα απελευθερωμένα πουλιά να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειές τους από τα αρπακτικά.

 

Και οι 350 πέρδικες φέρουν  στον ταρσό τους ειδικό δακτυλίδι, γι αυτό και η Δ΄ΚΟΣΕ απευθύνει παράκληση στους κυνηγούς να την πληροφορούν σχετικά ύστερα από την ενδεχόμενη θήρευση κάποιου τέτοιου πουλιού, μετά την έναρξη της κυνηγετικής σεζόν για την πέρδικα την 1η Οκτωβρίου.
Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύτιμες για το επιστημονικό προσωπικό που επεξεργάζεται την πορεία του όλου προγράμματος…

K S

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

15 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

15 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

2 ημέρες ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

2 ημέρες ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

2 ημέρες ago