fotia_xasia.jpg

Ξαφνική και ανεξήγητη φωτιά στον ορεινό όγκο των Χασίων

Περίοδος μεγάλης επικινδυνότητας για πυρκαγιές στα δάση και φαίνεται πως τα Χάσια, η ορεινή περιοχή μεταξύ των Νομών Γρεβενών και Τρικάλων δεν μπορούν να εξαιρεθούν.

Το απόγευμα της Παρασκευής 4 Ιουλίου μαύροι καπνοί σηκώθηκαν στην κορυφή του ορεινού όγκου σε μικρή απόσταση και σε νότια κατεύθυνση από τον οικισμό Καλλιθέας η οποία αποτελεί τη βάση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την παρακολούθηση της πανίδας της περιοχής, στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης των επιπτώσεων της κατασκευής του μεγάλου οδικού άξονα Ε65 και τη σύνδεσή του με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ. Συνεργάτης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είδε τον καπνό καθώς πλησίαζε στον οικισμό από τα Γρεβενά και αμέσως επικοινώνησε την Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία τις οποίες είχε ήδη ενημερώσει και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιθέας. Επίγειες δυνάμεις, κάτοικοι της Καλλιθέας, του Κορυδαλλού και της Παναγιάς αλλά και ένα ελικόπτερο κατέφθασαν και έθεσαν τελικά τη φωτιά υπό έλεγχο μέχρι το βράδυ.

Η ορεινή περιοχή των Χασίων αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό οικοσύστημα με την αρκούδα και τη μαύρη πεύκη να αποτελούν τα κυριότερα είδη πανίδας και χλωρίδας αντίστοιχα. Ειδικά για το απειλούμενο είδος της αρκούδας, η περιοχή των Χασίων αποτελεί κομβικό σημείο για τις μετακινήσεις του πληθυσμού της ανατολικότερα και σε περιοχές επανεμφάνισης της, όπως ο Όλυμπος.
Το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα πέρα από την οικολογική του σημασία αντιμετωπίζει και σημαντικές απειλές, μία από τις οποίες είναι και η φωτιά, καθώς η μαύρη πεύκη είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη. Άλλη απειλή είναι και η κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ αλλά και του Ε65 που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή εκδήλωσης της φωτιάς. Η μικρή της απόσταση από την περιοχή Φονικά στην οποία σχεδιάζεται η δημιουργία νταμαριού για τις ανάγκες κατασκευής της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ και έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την αιτία της φωτιάς καθώς στην περιοχή  δεν διέρχεται δρόμος ούτε υπήρχαν κεραυνοί την ημέρα εκδήλωσης της φωτιάς.

Η προστασία και η ορθολογική διαχείριση των ορεινών οικοσυστημάτων, που περικλείουν ζωτικούς και πολύτιμους φυσικούς πόρους, απαιτούν συνεχή προστασία και επαγρύπνηση. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, με είδος δείκτη την αρκούδα, δραστηριοποιείται, εδώ και 15 χρόνια, για τη μελέτη και τη συνολική διαχείριση των εν λόγω περιοχών. Ειδικά προγράμματα παρακολούθησης της πανίδας υλοποιούνται στον ορεινό όγκο Βέρνου και Βαρνούντα, στην περιοχή των Χασίων και στην περιοχή του Γράμμου.

Αυτό το καλοκαίρι ας προσπαθήσουμε όλοι να μη χάσουμε ούτε τα Χάσια, ούτε κανένα άλλο δασικό οικοσύστημα.

Για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ,
Βάσω Πετρίδου
Επικοινωνία/Ευαισθητοποίηση κοινού

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
Ρογκότη 3
Θεσσαλονίκη, 546 24
τηλ. 2310 555920
fax 2310 553932
e-mail [email protected]
www.arcturos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top