Πώς να διακρίνω το χαρισματικό κουτάβι

Σε πόσους μήνες δείχνει το κουτάβι αν διαθέτει τα έμφυτα χαρακτηριστικά για να γίνει κυνηγός και με ποια κριτήρια θα μπορέσω εγώ να το διακρίνω;

Βαγγέλης Κ., Χολαργός

Πρέπει να γνωρίζουμε πως ο σκύλος μεγαλώνει σωματικά και πνευματικά μέχρι την ηλικία των 20 μηνών περίπου.
Πρακτικά, λοιπόν, μέχρι τους 12 μήνες πρέπει να εκπαιδευτεί στους παρακάτω τομείς.  
•    Εκπαίδευση υπακοής σε εντολές και κάλεσμα
•    Εξοικείωση με παντός είδους θορύβους
•    Βόλτες τακτικές, ιδιαίτερα σε βουνά, για προσαρμογή στο κυνηγετικό περιβάλλον
•    Κολύμπι και νερά γενικώς
•    Να του μάθετε να πηδάει εμπόδια
•    Γνωριμία με οικόσιτα ζώα, κατσίκια, πρόβατα κ.λπ.
•    Κουνέλι από τους 6 μήνες και πάνω και 2-3 φορές το μήνα, απλά σαν πρώτη γνωριμία με το θήραμα (δημιουργήστε ντορούς εύκολους και δύσκολους)

Η εκπαίδευση στο λαγό ξεκινάει από το έτος και πάνω, σε μεγάλα εκπαιδευτήρια 100-150 στρεμμάτων κατά προτίμηση, για έναν μήνα περίπου. Έχει μεγάλη σημασία το εκπαιδευτήριο και κατ’ επέκταση ο περιορισμένος χώρος, επειδή ο αρχάριος σκύλος έχει την ευκαιρία να βρει σίγουρους και εύκολους λαγούς σε κάθε περίπτωση.
Εδώ θα μάθει να ψάχνει τον ντορό, να ξεκόβει τα φρέσκα χνάρια που οδηγούν στο γιατάκι, να ξεσηκώνει το λαγό και τέλος να κάνει καταδίωξη στο μέτρο του χώρου, οπότε δεν κινδυνεύει να κουραστεί πολύ και να φτάσει στα όρια της σωματικής αντοχής και της υγείας του. Οι συχνές επαναλήψεις στο εκπαιδευτήριο, βοηθούν τον ιχνηλάτη να ξετυλίξει τα κυνηγετικά προσόντα της ράτσας του, αλλά και να διαμορφώσει κυνηγετική προσωπικότητα σε ατομικό επίπεδο.
Τα φυσιολογικά περιθώρια που μπορούμε να έχουμε άποψη για τα κυνηγετικά προσόντα του σκύλου μας και το μέλλον του, είναι γύρω στα δύο χρόνια, δηλαδή 12 μήνες εκπαίδευση υπακοής, συμπεριφοράς, προσαρμογής και 12 μήνες στο λαγό, που στην ουσία δεν είναι 12 μήνες αλλά στην καλύτερη περίπτωση 100-120 εκπαιδευτικές μέρες για όποιον έχει βέβαια ελεύθερο χρόνο.
Αν ο κυνηγός δώσει τη σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση που αναφέραμε παραπάνω και ο σκύλος προοδεύει σταθερά με μια απόδοση στο 50% και άνω για τα δεδομένα της ηλικίας του, τότε σίγουρα έχουμε έναν ιχνηλάτη με μέλλον και προοπτική, διαφορετικά θα πρέπει να αποφασίσουμε δεόντως.
Τα κριτήρια της απόδοσης ενός ιχνηλάτη είναι η εργατικότητα, ο ζήλος, η επιμονή, το πάθος, η εξυπνάδα, τα λιγότερα λάθη, η αποτελεσματικότητα στο πλησίασμα του λαγού και στην καταδίωξη και τέλος η υπακοή.
Να σημειωθεί πως το 100% της κυνηγετικής απόδοσης, ένα κυνηγόσκυλο, είτε ιχνηλάτης είναι είτε πουλόσκυλο, το πιάνει σε ηλικία πέντε ετών περίπου κι εφ’ όσον εκπαιδευτεί σωστά και μεθοδικά. Οτιδήποτε άλλο είναι εξαίρεση και συμβαίνει σε ελάχιστα σκυλιά ή είναι «έπεα πτερόεντα» του ιδιοκτήτη.
 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top