Τι είναι το -50, G και το /PV;

Αγαπητέ κ. Αιγινήτη, ευχαριστώ για τις κατατοπιστικές σας απαντήσεις. Επανέρχομαι και σας γράφω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παλιό δίκαννο. Η βάση (μπάσκουλα) έχει αριθμό 5294, που είναι ο αριθμός του όπλου, έχει σφραγίδα οπτικού ελέγχου μετά τη δοκιμή, είναι τελική κανονική δοκιμή για όπλα άκαπνης πυρίτιδας.
1. Αν γνωρίζετε, θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε τι είναι το -50, G και το /PV; Τι ακριβώς σημαίνει (τι πιέσεις;), όσο για τη σφραγίδα οπτικού ελέγχου, δύο λόγια παραπάνω και ποιος ο λόγος για τον οποίο έγινε;
Η σημασία των σφραγίδων είναι από το βιβλίο «σφραγίδες δοκιμής των όπλων», τι είναι και τι σημαίνουν;
2. Τι σημαίνει το W; Τι σημαίνει το μ; Γιατί πάνω από το ε έχει κορώνα ενώ στα βιβλία δεν υπάρχει;
Στο πάνω μέρος των καννών γράφει –αν μπορώ να διαβάσω καλά λόγω φθοράς των γραμμάτων– «VERREES LUITD LIEGE – BELGIUM».
Το όπλο έχει αχρωμιώτες κάννες και έχει επισκευαστεί από τον κ. Παπατσαρούχα, ο οποίος διαμόρφωσε τις κάννες από 76 εκ. σε 67 εκ. και τα τσοκ στη δεξιά 0,25 και στην αριστερή 0,65.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

Γεώργιος Χατζημιχαήλ, Σάμος

Το όπλο σας είναι ένα παλιό καλό δίκαννο από τη βιοτεχνία VERRES στη Λιέγη του Βελγίου.
Το PV με το λιοντάρι από πάνω σημαίνει ότι το όπλο έχει δοκιμασθεί με άκαπνη πυρίτιδα, δεν είναι όμως ενδεικτικό των πιέσεων (μονάδες Bars) που το όπλο έχει περάσει. Το σήμα ELG μέσα σε κύκλο με την κορώνα από πάνω σημαίνει ότι έχει δοκιμασθεί στη Λιέγη, στο κρατικό δοκιμαστήριο, στις 850 μονάδες bars, πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939). H σφραγίδα οπτικού ελέγχου μετά τη δοκιμή είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί ότι το όπλο δεν παρουσίασε κάποια βλάβη.
Ο αριθμός «50» είναι ενδεικτικός της σειράς παραγωγής του συγκεκριμένου όπλου, ενώ τα άλλα γράμματα και σύμβολα είναι κωδικοί κατασκευής που συνηθίζουν οι βιοτεχνίες και δεν αφορούν τον αγοραστή. Η εργασία διαμόρφωσης που του κάνατε, μετέτρεψε πλέον το όπλο σε ένα δίκαννο για κυνήγι με σκυλί φέρμας και γενικά περπατητού κυνηγίου, από όπλο καρτεριού που φαντάζομαι ότι ήταν πριν. Συνιστώ ελαφριές μόνο γομώσεις 28-30 γραμ. σκάγια και ποτέ να μην περάσετε τα 32 γραμ. σε φυσίγγι που θα χρησιμοποιήσετε.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top