hunting-lost-coturnix_1

Το κυνήγι του χαμένου ορτυκιού…

Ένα από τα πιο συναρπαστικά θηράματα

Τα ορτύκια αποτελούν ένα από τα πιο συναρπαστικά κυνήγια με σκύλο φέρμας και όχι μόνο. Αυτό το θήραμα είναι αποδημητικό πουλί και μεταναστεύει από τις βορειότερες χώρες τις Ευρώπης, προς τις νοτιότερες, με τελικό προορισμό την Αφρική.

Σταματάει στη χώρα μας, λίγο πριν πάρει τον μεγάλο κατήφορο του Αιγαίου για να βρεθεί σε αυτήν την τόσο φιλόξενη ήπειρο. Όλα αυτά συμβαίνουν κυρίως τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη με εντονότερους ρυθμούς στα μέσα του μήνα και διαρκεί μέχρι και το τέλος του ίδιου μήνα μέχρι και λίγο από τις αρχές του επομένου.

Αμέτρητοι οι λάτρεις

Πολλοί είναι οι λάτρεις αυτού του εδαφόβιου θηράματος, οι οποίοι το αναζητούν με  σκύλους φέρμας ή ξεπετάγματος κυρίως, αλλά και με τα πόδια, ακόμη και με κλαδιά. Περισσότερο όμως από όλους, τα περιμένουν οι κάτοχοι σκύλων φέρμας και ειδικά νεαρών αφού το ορτύκι αποτελεί ένα τέλειο θήραμα για την εκδήλωση όλων των απαραίτητων χαρακτηριστικών που θα πρέπει να έχει ένας ολοκληρωμένος δείκτης σκύλος.
Βέβαια, και αυτοί που έχουν μεγαλύτερα σκυλιά, δεν χάνουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα καμάρια τους σε πολλές και συναρπαστικές φέρμες.

Δεν είναι λίγοι οι κυνηγοί, που βγάζουν κυνηγετική άδεια μόνο και μόνο για το ορτύκι. Θέλουν να παίρνουν το καλό τους σύντροφο στο βουνό, να χαζεύουν τις αντιδράσεις του και να απολαμβάνουν τις πολλές και καθόλου εύκολες βολές που απαιτούνται για τη θήρευσή του. Σε αυτό βέβαια συντελεί και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ορτύκια όταν αποφασίζουν να κάνουν στάση. Αν είναι πολύ κουρασμένα, δύσκολα σηκώνονται και εύκολα θηρεύονται.
Αν πάλι είναι ξεκούραστα ή έχουν ανακτήσει τις δυνάμεις τους, εύκολα σηκώνονται και ακόμη δυσκολότερα θηρεύονται.

Οι υποτιθέμενοι «κυνηγοί»…

Μερικοί όμως βάλθηκαν και μετέτρεψαν αυτό το εκπληκτικό κυνήγι, σε κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Με παράνομα και αθέμιτα μέσα (κράχτες), ή κασετοφωνάκια ευρέως γνωστά και ακόμη πιο λαϊκά «Νταλάρες»…
Επειδή θέλουν να ικανοποιήσουν την αβεβαιότητά τους για τις ικανότητες τους στο σημάδι, αλλά και την ενδεχόμενη αποτυχία εκπαίδευσης τού συντρόφου τους, προβαίνουν σε κινήσεις απίστευτες για τον κοινό κυνηγετικό νου. Χρησιμοποιώντας τους κράχτες, κατεβάζουν απίστευτο αριθμό πουλιών σε μικρές βολικές, κρυφές εκτάσεις και πραγματικά εκτελούν, δεν κυνηγούν τα ορτύκια, υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο κάρπωσης ανά ημέρα. Βέβαια, αποκαλούν τους εαυτούς τους κυνηγούς, τα κυνηγόσκυλα τους είναι αστέρια, αλλά δεν λένε σε κανένα ότι δεν κατεβάζουν κυνηγόσκυλα αφού πρώτα δεν προχωρήσουν με τα πόδια ώστε να σκορπίσουν το κυρίως μέρος τον παραπλανημένων πουλιών.

Τα ορτύκια άργησαν και οι εκνευρισμοί άρχισαν

hunting-lost-coturnix_2Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι το ορτύκι που ήταν το πιο διαδομένο και προσιτό προς όλους τους κυνηγούς και κατόχους σκύλων φέρμας, να έχει γίνει ένα κυνήγι για λίγους και παράνομους. Όλοι οι υπόλοιποι κυνηγοί που δεν προβαίνουν σε παρανομία, προσπαθούν να ανακαλύψουν τα δύσβατα και απομονωμένα μέρη, μετατρέποντας το κυνήγι του ορτυκιού σε κυνήγι θησαυρού. Ακροβολίζονται σε υψώματα και κομβικά σημεία στις εκάστοτε περιοχές και μόλις πέσουν τα πρώτα όπλα αλληλοειδοποιούνται με τα τηλέφωνα και γίνεται σύρραξη. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί, καθώς πολλοί βιαστικοί κυνηγοί καλούνται να κυνηγήσουν σε περιορισμένη έκταση. Οι εκνευρισμοί είναι έκδηλοι και η ως τώρα αποφυγή τραυματισμών, μόνο σε θαύμα μπορεί να αποδοθεί. 
Φέτος όμως προς μεγάλη έκπληξη όλων, τα ορτύκια δεν μας επισκέφθηκαν στις κλασικές ημερομηνίες. Αρχές Οκτώβρη και δεν είχε γίνει ούτε ένα πέρασμα. Όλοι αναρωτιόντουσαν που πήγαν τα ορτύκια. Ακόμη και οι παράνομοι, αναρωτιούνται για τον παράνομο εξοπλισμό τους και ψάχνονται για να τον αναβαθμίσουν!!! 

Σκεπτικισμός στις τάξεις των «ορτυκάδων»

Οι εκδοχές πολλές και σκεπτικισμός στις τάξεις των «ορτυκάδων». Οι περισσότεροι αποδίδουν το φαινόμενο στους γείτονές μας του Βούλγαρους. Εκεί τα θηράματα πληρώνονται αδρά από τους επισκέπτες Έλληνες και Ιταλούς. Έτσι, οι κράχτες κατεβάζουν τον κύριο όγκο των περασμάτων βορειότερα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην αποτελεί πλέον σταθμό γι’ αυτά.
Άλλοι λένε, ότι τα πουλιά έχουν μπερδευτεί και αποπροσανατολιστεί, με όλα αυτά που τα αποσυντονίζουν και μπερδεύουν το ένστικτό τους. Οι ρομαντικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη είναι πίσω και θα περάσουν αργότερα. Ό,τι και αν συμβαίνει, το σίγουρο είναι ένα ότι ένας από τους ωραιότερους κυνηγετικούς μεζέδες θα λύπει από τις περισσότερες κυνηγετικές οικογένειες. Ένα από τα πιο όμορφα θηράματα και συναρπαστικά κυνήγια, αρχίζει να φθίνει. Τα μέτρα είναι γνωστά και οι προσπάθειες από θηροφυλακή και κυνηγετικούς συλλόγους πολλές, αλλά τελικά είναι αρκετές; Πέρσι είδαμε τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης να καταστρέφει εκατοντάδες παράνομους κράχτες, φέτος ίσως να είναι περισσότεροι… Και τι έγινε; Λύθηκε το πρόβλημα; Μήπως πρέπει να ψάξουμε αλλού τις λύσεις και να τις δώσουμε εμείς οι ίδιοι οι κυνηγοί; Μήπως κάτι δεν κάνουμε σωστά; Μήπως θα βλέπουμε σε λίγο καιρό και αυτό το θήραμα σε ταινίες στα ένθετα που κυκλοφορούν; Είναι καιρός για δράση σε όλους τους τομείς. Μην επαναπαύεστε, μην αδιαφορείτε και μην καλύπτετε τους παράνομους… Εμάς κλέβουν! 

Του Ανδρέα Κουϊνέλη
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top