sub1.jpg

Χρυσό στο Ψαροντούφεκο

7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αθλητικής Υποβρύχιας Αλιείας – Καστελόριζο 2008 Η επιλογή του τόπου έγινε από τον διοργανωτή και εμπνευστή του αγώνα, κ. Μανώλη Περιστέρη, για καθαρά εθνικούς λόγους που απώτερο στόχο είχαν, να αναδείξουν την ιστορία και τον πολιτισμό του Καστελόριζου παγκοσμίως.

Του Λάμπρου Χαβέλα

Στις 10 με 14 Σεπτεμβρίου 2008, διεξήχθη στο Ακριτικό Καστελόριζο, το 7ο κατά σειρά Παγκόσμιο Κύπελλο Πρωταθλητών Αθλητικής Υποβρύχιας Αλιείας, με την επωνυμία 7th Spearfishing Champions League – Kastelorizo 2008.
Στον αγώνα συμμετείχαν 22 ομάδες από 11 κράτη, πολλά εκ των οποίων διένυσαν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στην παγκόσμια αυτή γιορτή, που κάθε χρόνο διεξάγεται στη χώρα μας.
«Ο αγώνας αυτός αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς τον ιερό αυτό βράχο, ο οποίος συνεχίζει να φυλάει Θερμοπύλες και να διαφυλάττει τις διαχρονικές αξίες της Πίστης και της Πατρίδας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανώλης Περιστέρης.
Για μια και πλέον εβδομάδα, το γραφικό λιμάνι του νησιού, γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες κόσμου που ήρθε για να συμμετάσχει ή για να παρακολουθήσει τον διεθνή αγώνα, που σημειωτέον θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα του ναυταθλητισμού.

Η επικοινωνία των λαών
sub2.jpgΔικαίωμα για συμμετοχή, έχουν πρωταθλητές του χθες και του σήμερα, αφού προοπτική είναι, οι νεώτεροι αθλητές να συναντούν και να γνωρίζουν τους μεγάλους πρωταθλητές του παρελθόντος, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερο κλίμα ευαισθησίας και σεβασμού.
Η φιλοξενία, η επικοινωνία των λαών διαμέσου του αθλητισμού, η ευγενής άμυλα, η ανταλλαγή θέσεων και εμπειριών, είναι μερικά από τα στοιχεία στα οποία στοχεύει η διοργάνωση, ενώ με την επίσκεψη του αγώνα στις ακριτικές περιοχές της νησιωτικής πατρίδας μας, βοηθάει στη σωστή προβολή αλλά και στην οικονομική ενίσχυσή τους.

Η μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης
Αγωνιστικά σημειώθηκε πολύ μεγάλη επιτυχία, παρά το γεγονός ότι η υψηλή θερμοκρασία σε στεριά και σε θάλασσα δεν ήταν σύμμαχος στην προσπάθεια των αθλητών. Με θερμοκρασία νερού 30 – 32οC σε βάθος μέχρι και τα 30-35μέτρα, φυσικό επακόλουθο ήταν τα ψάρια της περιοχής να οδηγηθούν πολύ βαθιά προκειμένου να έχουν πιο σταθερή και φυσιολογική θερμοκρασία. Εξαιτίας αυτού του κλιματολογικού φαινομένου, αρκετές ομάδες δυσκολεύτηκαν αρκετά στην προσπάθειά τους, καθώς έπρεπε να καταδύονται κάτω των 40μέτρων (!!!), γεγονός εξαιρετικά δύσκολο.
Στον αγώνα αυτό, που εδώ και επτά συναπτά χρόνια πραγματοποιείται στη χώρα μας, κέρδισε τη «χρυσή» πρωτιά η ελληνική ομάδα, γεγονός ιδιαίτερα πολύτιμο και ευχάριστο. Στη νικητήρια ομάδα, συμμετείχαν ο πρωταθλητής Ελλάδος Γιάννης Σιδέρης και ο βετεράνος Τάσος Χάλαρης, που κυριολεκτικά ψάρεψαν και τις 2 ημέρες του αγώνα στην «Άβυσσο» και έφεραν εξαιρετικά όμορφα και δύσκολα θηράματα (αρκετές πίγγες και στήρες, ένα μαγιάτικο και μια συναγρίδα). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναγρίδα βάρος 3kg, πιάστηκε από τον Γιάννη Σιδέρη, με καρτέρι σε βάθος 57μέτρων!!!

Νέα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του αγωνίσματος
Την δεύτερη θέση, κατέλαβε επάξια η κυπριακή ομάδα, με τους Λιάσση, Βασιλείου, Νικολάου, οι οποίοι έκαναν εξαιρετική εμφάνιση, γεγονός που ήταν άλλη μία ευχάριστη έκπληξη του αγώνα. 
Οι Κύπριοι αθλητές αγωνίστηκαν με δυναμισμό και πάθος σε πολύ μεγάλα βάθη και έπιασαν μεγάλες πίγγες και στήρες, μια συναγρίδα, ένα ροφό 13 περίπου κιλών, το οποίο και ήταν το μεγαλύτερο ψάρι των αγώνων.
Στην τρίτη θέση ανέβηκε η ουκρανική ομάδα Lyadenko, Fedas, Koslenko, η οποία έκανε την υπέρβαση, αφού κατόρθωσε σε λίγο χρονικό διάστημα να προσαρμοστεί στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες του αγώνα, οι οποίες σημειωτέον, είναι ξένες για τον τρόπο που έχουν μάθει να ψαρεύουν στη χώρα τους.
Με τις τρεις αυτές ομάδες στο βάθρο, καταργήθηκε η ιταλική κυριαρχία που τα τελευταία χρόνια μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της κορυφής. Με την ελληνική και την Κυπριακή διάκριση, ξεκινά μια νέα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του αγωνίσματος και ευχόμαστε να υπάρχει δυναμική συνέχεια στο μέλλον.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του Πρωταθλήματος
sub3.jpgΟ αγώνας είναι ομαδικός, διεξάγεται δηλαδή με ομάδες των 2 ή 3 αθλητών (ο τρίτος αναπληρωματικός). Οι αθλητές της ομάδας πρέπει να είναι πρωταθλητές στη χώρα τους (τουλάχιστον ο ένας πρέπει να έχει αυτή την προϋπόθεση). Η διεξαγωγή του αγώνα γίνεται σε δύο αγωνιστικές ημέρες, χρονικής διάρκειας 6 ώρες η κάθε μία. Ο τόπος διεξαγωγής του αγώνα ορίζεται ως τράπεζα και υπάρχουν διαφορετικές για την κάθε αγωνιστική ημέρα.
Ο αγώνας διεξάγεται με σκάφη, τα οποία παρέχει η διοργάνωση στις ξένες αποστολές. Βαθμολογούνται μόνο έγκυρα ψάρια με ένα βαθμό ανά γραμμάριο ενώ οι ροφοί, επιτρέπονται μόνο 2 τεμάχια ανά ομάδα, με ελάχιστο βάρος σύλληψης τα 5kg.
Στήρες, πίγγες, σφυρίδες από 2kg και άνω, θεωρούνται έγκυρα. Για τα υπόλοιπα ψάρια ελάχιστο όριο σύλληψης είναι τα 0,500kg και επιτρέπεται να πιάσει η ομάδα μέχρι 10 τεμάχια ανά είδος.
Επίσης, ο κανονισμός βραβεύει τα δύσκολα θηράματα, όπως τη συναγρίδα και το φαγκρί με ένα ειδικό bonus, καθώς και την πολυσυλλεκτικότητα των ειδών που θα πιάσει μια ομάδα. Πρόκειται για ένα πρότυπο κανονισμό, ο οποίος θέλει τους αθλητές να κινούνται στον αγώνα με εξυπνάδα, σύνεση και στρατηγική.
Τα αλιεύματα του αγώνα προσφέρθηκαν από τη διοργάνωση, την μία ημέρα στο Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων του Καστελόριζου και τη δεύτερη, στο Δήμο Μεγίστης με την προοπτική της δωρεάς τους σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Η ενέργεια αυτή, καταδεικνύει το ήθος και τους σκοπούς της διοργάνωσης του Spearfishing Champions League, αφού αναγορεύει τον αγωνιστικό θεσμό του ψαροντούφεκου, σε φορέα κοινωνικής προσφοράς και ευαισθησίας.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top