5 επιλογές αθλημάτων για να ξεκινήσετε τον χειμώνα

Μα καλά τι άθλημα να ξεκινήσω τώρα στα «-άντα μου», μπάσκετ ή ποδόσφαιρο; Θα αναρωτηθείτε. Δοκιμάστε να ασχοληθείτε με ένα άθλημα για να είστε απλά fit. Παρακάτω προτείνουμε πέντε τέτοια σπορ.

 

Κολύμβηση

Η κολύμβηση αποτελεί ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα αθλήματα για να μείνετε σε φόρμα, δυναμώνοντας παράλληλα το καρδιαγγειακό και το μυϊκό σας σύστημα. Η χρήση της αντίστασης του νερού σαν όργανο γυμναστικής, αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια πλήρη προπόνηση, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο τραυματισμού – εκτός και αν δεν ξέρετε κολύμπι. Έχει μάλιστα την ιδιότητα να ενεργοποιεί όλους τους μυς του σώματος, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη. Στα συν της κολύμβησης είναι φυσικά και η επαφή με το υγρό στοιχείο, που για πολύ κόσμο είναι ίσως ο νούμερο ένας λόγος για να ασχοληθούν

Εξοπλισμός: Μαγιώ, γυαλάκια, σκουφάκι και… φύγαμε.

 

Αναρρίχηση

Αψηφάτε (για λίγο) τους νόμους της βαρύτητας και παράλληλα έχετε μια άκρως αποτελεσματική προπόνηση για όλο το σώμα, από τα… δάχτυλα μέχρι τις φτέρνες (κυριολεκτικά). Σε γενικές γραμμές η αναρρίχηση απαιτεί συγκέντρωση, συντονισμό, ευλυγισία, καλή φυσική κατάσταση, υπομονή, καθαρό μυαλό αλλά και τόλμη και φαντασία, που αναπτύσσονται με την εξάσκηση και την πρακτική. Απαιτεί επίμονη προσπάθεια και μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία ώρα ή και πολύ περισσότερο. Ο λόγος για τον οποίο έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητή, είναι η μοναδική αυτή αίσθηση της επαφής με την επικίνδυνη πλευρά της υπαίθρου και της επίτευξης ενός δύσκολου στόχου.

Εξοπλισμός: Παρέχεται δωρεάν από τις κατά τόπους σχολές εκμάθησης, πλην των ειδικών παπουτσιών τα οποία κοστίζουν κατά μέσο όρο περί τα 70€.

 

Brazilian Jiu Jitsu

To Brazilian Jiu Jitsu είναι μια πολεμική τέχνη που επικεντρώνεται στην πάλη με σκοπό την υποταγή του αντιπάλου. Το σύστημα αποτελεί μια παραλλαγμένη εκδοχή του Judo και συμπεριλαμβάνει τεχνικές από το Ιαπωνέζικο Jiu Jitsu με έμφαση στις τεχνικές εδάφους. Αν λάβουμε υπ’ όψη ότι κατά την εκμάθηση της τέχνης, αλλά και κατά την εξάσκηση αυτής θα… κυλιστείτε στο πάτωμα προσπαθώντας να πιάσετε με λαβές τον αντίπαλό σας και να τον υποτάξετε, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι το BJJ είναι μια πολεμική τέχνη που απαιτεί ευλυγισία, έκρηξη, δύναμη, αντοχή και σπιρτάδα. Επομένως, η συνολική εκγύμναση του σώματος είναι δεδομένη και… επίπονη.

Εξοπλισμός: Συνήθως στα μαθήματα θα πρέπει να φοράτε γκι (η στολή που χρησιμοποιείται και στο τζούντο) το οποίο κοστίζει από 80 μέχρι 120€, αλλά μπορείτε να κάνετε προπόνηση και χωρίς αυτό. Εξαρτάται από το στιλ που σας αρέσει περισσότερο.

 

Τένις 

Σταμάτα. Ξεκίνα. Σταμάτα. Ξεκίνα. Σταμάτα. Ξεκίνα. Κάπως έτσι πάει ο ρυθμός του τένις. Αν θέλετε να κάψετε θερμίδες και να ενδυναμώσετε τόσο τα πόδια όσο και το πάνω μέρος του σώματος, τότε πάρτε γρήγορα μία ρακέτα. Το τένις αποτελεί ιδανική αερόβια άσκηση που μέσα από το έντονο παιχνίδι βελτιώνει την αερόβια ικανότητα και άρα την φυσική σας κατάσταση, ενώ αν αποφασίσετε να παίζετε τακτικά, θα δείτε την διαφορά στον πάνω (στήθος, χέρια, ώμους) και στον κάτω (γλουτούς, τετρακέφαλους, γάμπες) κορμό από τον πρώτο κιόλας μήνα -ακόμα και αν είστε αρχάριοι.

Εξοπλισμός: Μια αξιοπρεπής ρακέτα για αρχάριο κοστίζει από 50€ έως 200€, ενώ τα μπαλάκια 10€ ανά τετράδα.

 

Ξιφασκία – Σπαθασκία

Η τέχνη του σπαθιού είτε αυτή αφορά την «κλασσική» ξιφασκία είτε την Μεσαιωνική Σπαθασκία, η οποία σιγά σιγά κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα, αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αθλητική ενασχόληση η οποία γυμνάζει σώμα και πνεύμα με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Γι’ αυτό άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η ξιφασκία θεωρείται… οικογενειακή υπόθεση με τα πιτσιρίκια να ξεκινούν από μικρή ηλικία την ενασχόλησή τους με το ξίφος. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν σας αποτρέπει από το να ξεκινήσετε, έστω και σε μεγάλη ηλικία, την ενασχόλησή σας με το εντυπωσιακό αυτό άθλημα.

Εξοπλισμός: Αρχικά τα απαραίτητα θα σας τα παρέχει ο σύλλογος-σχολή που θα απευθυνθείτε. Αν θελήσετε όμως να συνεχίσετε, τότε υπολογίστε περί τα 100€ για την ειδική στολή, 20€ για τα γάντια και 100€ για μια μάσκα. Το ξίφος άσκησης στην ξιφασκία κοστίζει περί τα 50-160€ (η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι ηλεκτρονικό ή όχι), ενώ στη σπαθασκία αρχικά θα πάρετε ένα ξύλινο (20€) και εν συνεχεία μεταλλικό (από 300 μέχρι… 1000€).

 

www.entertv.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top