Κυνήγι

“ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ” ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΤΗΣ ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ

Γύρω από την μπεκάτσα τα «αινίγματα» είναι πολλά.

Ενα από αυτά αφορά και τη συμπεριφορά της μετά την τουφεκιά, καθώς πολύ συχνά είναι δύσκολα «ορατό» αν το πουλί όντως χτυπήθηκε ή έφυγε εντελώς αλώβητο από τα σκάγια, που απλώς κατέληξαν… πάνω σε κλαριά και φύλλα.

Eπεσε ή δεν έπεσε; Χτυπήθηκε ή όχι; Τραυματίστηκε και θα καταλήξει στο έδαφος 20-30 μέτρα μακρύτερα ή πετάει «ολόγερη» για μια άλλη πλευρά του δάσους, παρά τα πούπουλα που αφήνει πίσω της; Ιδού μερικά από τα «αινίγματα» και… τις αβεβαιότητες που σίγουρα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι τώρα όλοι οι μπεκατσοκυνηγοί, μετά την έξαψη μια τουφεκιάς μέσα στο πυκνό…

Η μπεκάτσα που πλανάρει με ακίνητα τα φτερά έχει πάρει σίγουρα σκάγια, αλλά αν δεν μαρκάρετε τη θέση που θα «προσγειωθεί», είναι πιθανό να μην την ανακτήσετε ποτέ! Πάντως, μια μπεκάτσα που έχει χτυπηθεί είναι σαν να γράφει… «λέξεις» στον αέρα! Μόνο που αυτές τις «λέξεις» -γραμμένες από ανεπαίσθητα σημάδια και πούπουλα- πρέπει να ξέρει να τις διαβάσει κανείς…

Η γενική αρχή λέει πως αν η μπεκάτσα χτυπηθεί σε ζωτικά σημεία πέφτει αμέσως. Δεν είναι σπάνιο βέβαια να συνεχίσει να πετάει με τις λίγες δυνάμεις που της απέμειναν, αλλά έπειτα ακινητοποιείται και πέφτει σαν πέτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο σκύλος δεν πρόκειται να δυσκολευτεί καθόλου…

Η απομάκρυνση
Μια μπεκάτσα που «γερακώνει» όμως, πλανάροντας για μεγάλη απόσταση με τα φτερά της ανοιχτά, είναι μια μπεκάτσα που, αν και τραυματισμένη, διατηρεί τις δυνάμεις της! Αυτό το πουλί θα πέσει κάπου, το ζήτημα όμως είναι πού και πόσο μακριά από εκεί που το τουφεκίσατε. Τα φτερά μένουν ανοιχτά και εκμεταλλεύονται τον αέρα, σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν την μπεκάτσα από τη ζώνη του κινδύνου…

Οι περισσότερες από τις τραυματισμένες μπεκάτσες είναι… τραυματισμένες στο φτερό!
Η βαριά πληγωμένη μπεκάτσα κουνάει σπασμωδικά τα φτερά της, έχοντας στραμμένο το ράμφος προς το έδαφος. Η μπεκάτσα που πλανάρει με ακίνητα τα φτερά έχει πάρει σίγουρα σκάγια, αλλά αν δεν μαρκάρετε τη θέση που θα «προσγειωθεί», είναι πιθανό να μην την ανακτήσετε ποτέ!

Αυτή η πληγωμένη μπεκάτσα μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση, να κοροϊδέψει το μάτι και κυνηγού και σκύλου, να «πλαγιάσει» κάπου όταν πια θα έχει βγει εκτός οπτικού πεδίου.

Τα πουλιά που μετά την τουφεκιά παίρνουν ασυνήθιστο ύψος και σηκώνονται κάθετα στον ουρανό, είναι βέβαιο πως έχουν χτυπηθεί στο κεφάλι ή ?κάποιες φορές? στους πνεύμονες… Μια τέτοια μπεκάτσα είναι σίγουρο πως θα καταρρεύσει τα επόμενα δέκατα του δευτερολέπτου, ακόμα και αν την τελευταία στιγμή, στο έσχατο σημείο της ανύψωσής της, αρχίζει να χτυπάει απεγνωσμένα τα φτερά της.

Τα τραύματα στα πόδια δεν είναι θανατηφόρα, ωστόσο μια μπεκάτσα θα δείξει ότι πληγώθηκε εκεί, αφήνοντάς τα… να κρέμονται! Το πουλί θα απομακρυνθεί όσο μπορεί, αλλά το φτερούγισμά του δεν θα είναι τόσο δυνατό και ο πόνος το κάνει να αναζητά το έδαφος.

Οταν πια θα προσγειωθεί, είναι τα φτερά του που θα αναλάβουν τη «στήριξή» της και είναι υπόθεση του σκύλου αν θα τη βρει ή όχι. Αν υπάρχει κάταγμα δεν πρόκειται να πάει μακριά, θα τη βρείτε εκεί να προσπαθεί να στηριχτεί με τις φτερούγες απλωμένες…

Τα ξώφαλτσα…
Ενα ξώφαλτσο σκάγι στο μάτι δεν καθηλώνει μια μπεκάτσα όπως θα νόμιζε κανείς. Μπορεί να πέσει προς στιγμή στο έδαφος, αλλά δεν πρόκειται να μείνει εκεί! Θα συνέλθει και θα πετάξει μακριά, χωρίς να αφήσει τον κυνηγό και τον σκύλο να την πλησιάσουν.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα το πουλί ούτε καν «πέφτει» αν τραυματισθεί στον οφθαλμό, αντιθέτως συνεχίζει την πτήση του προς την κατεύθυνση που το οδηγεί το γερό του μάτι. Η μπεκάτσα που μετά την τουφεκιά αρχίζει να περιστρέφεται στον ουρανό… σε ομόκεντρους κύκλους, έχει χτυπηθεί στο κεφάλι, συνήθως από ένα μόνο σκάγι!

Οσο και να φαίνεται περίεργο, κάποια από αυτά τα πουλιά έχουν καταφέρει να… συνέλθουν και να χαθούν από τους διώκτες τους, που δεν τα «σιγούρεψαν» με ένα δεύτερο σμπάρο.

Οι μπεκάτσες που πληγώνονται στην κοιλιά, το δείχνουν από μακριά πως τραυματίστηκαν. Δείχνουν σαν να έχουν χάσει τον ορίζοντα και την κατεύθυνσή τους, «τρεμουλιάζουν» στον αέρα και προσγειώνονται πολύ κοντά στο σημείο που ξεφωλιάστηκαν… Συνήθως τις βρίσκει κανείς ακίνητες και με τα μάτια ανοιχτά.

Για κάποιους ανεξήγητους λόγους, μια μπεκάτσα μπορεί να πέσει κάτω, χωρίς να είναι… πραγματικά χτυπημένη, σαν να έχει πάθει σοκ Πρόκειται για μια… πραγματική ευαισθησία στον ήχο της τουφεκιάς(;), ή μια αντίδραση στα σκάγια που απλά έξυσαν τα φτερά της;

Στα φτερά…
Γνωστός Ιταλός επιστήμονας έχει υποστηρίξει ότι αυτή η «βουτιά» της μπεκάτσας σαν να χτυπήθηκε, είναι η αντίδρασή της στο σφύριγμα των σκαγιών, που της θυμίζουν… τον ήχο του γερακιού όταν επιτίθεται! Ενα συχνό λάθος που κάνουν οι κυνηγοί, είναι να ερμηνεύουν… υπεραισιόδοξα τα πούπουλα που αφήνει πίσω της μια μπεκάτσα μετά τον πυροβολισμό.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα πως το πουλί έχει πληγεί. Πολύ συχνά πρόκειται για μερικά περιφερειακά σκάγια που απλώς «έξυσαν» το φτέρωμά της και την ξεπουπούλιασαν ή για μερικά πούπουλα που… ανέμισαν την ώρα που το πουλί χτυπούσε με βία τα φτερά του, μέσα στα πουρνάρια και στις βατσινιές.

Η αλήθεια βέβαια παραμένει ότι οι περισσότερες από τις τραυματισμένες μπεκάτσες είναι… τραυματισμένες στο φτερό! Αυτό έχει μια απλή εξήγηση: η βασίλισσα του δάσους έχει μια από τις πιο υψηλές σχέσεις μεταξύ ανοίγματος φτερών και σωματικού βάρους, στον κόσμο των πτηνών.

Ετσι, το μεγάλο άνοιγμα των φτερών της κατά την πτήση, δημιουργεί μια μεγάλη επιφάνεια σε σχέση με το σώμα, με αποτέλεσμα τα φτερά να μαζεύουν περισσότερα σκάγια…

Οταν η βουλή είναι κοντινή, ακόμα και με τραύμα στο φτερό το πουλί θα «πέσει». Οταν η βολή είναι μακρινή όμως, μπορεί πια να πρέπει να βρούμε μια… φτερουγιάρικη μπεκάτσα, που τρέχει και ελίσσεται μέσα στο πυκνό.

Αν έχει σπάσει το φτερό, μια μπεκάτσα ανοίγει την ουρά σαν βεντάλια και πέφτει στο έδαφος «μαλακά», από την πλευρά του χτυπημένου φτερού…

Ο δεκάλογος του μπεκατσοκυνηγού…
1. Να κυνηγάς μόνος… Η Αρτεμις ποτέ δεν φανερώθηκε σε ομάδα ανθρώπων.
2. Να κυνηγάς σιωπηλά. Ο σκύλος σε καταλαβαίνει καλύτερα και το δάσος θα σου χρωστά ευγνωμοσύνη.
3. Να βαδίζεις χωρίς βιασύνη. Στο δάσος ο χρόνος δεν μετράει.
4. Μην απελπίζεσαι ποτέ. Αυτό που δεν έγινε την αυγή μπορεί να γίνει στη δύση…
5. Ο σκύλος ξέρει πιο καλά από σένα. Μην απαιτείς να του διδάξεις αυτό που δεν ξέρεις!
6. Φρόντισε τον σκύλο σου… Είναι ο μόνος που μπορεί να καταλάβει εντελώς το πάθος σου, να ενθουσιαστεί με τις επιτυχίες σου και να σε αγαπάει ακόμα και στις αποτυχίες σου.
7. Να είσαι έντιμος με το θήραμά σου.
8. Οι μοναδικές μπεκάτσες που «μετράνε» είναι εκείνες που ψάχνεις στα μέσα Δεκεμβρίου!
9. Μίλα λίγο για την μπεκάτσα όπως και… για τη γυναίκα σου. Αν μιλάς πολύ γι΄ αυτήν την ευτελίζεις.
10. Να θυμάσαι μόνο τις μπεκάτσες που σου ξέφυγαν. Αυτές που θήρευσες δεν «μετράνε». Εκείνες που αστόχησες και που πετάνε ακόμη είναι που σου επιτρέπουν να ονειρεύεσαι.

 

πηγη : /www.kynigi.org

K S

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

18 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

18 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

2 ημέρες ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

2 ημέρες ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

2 ημέρες ago