Ευ ζην

Χήνα a la Doube

Υλικά :

Μια χήνα
1 1/4 λίτρα λευκό κρασί
2-3 λίτρα πυκνός ζωμός από χήνα ή μοσχάρι
600
mI ξίδι
1/4 κ.γ. χοντροκοπανισμένο μπαχάρι (όχι τριμμένο)
2-3 φύλλα δάφνης
1/4 κ.γ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη
1/4 κ.γ. φρέσκο θρούμπι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα
300 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και σοταρισμένα
1 λεμόνι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
2-3 αντσούγιες, λιωμένες στο γουδί
30 γρ. βούτυρο, «καμένο» σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πάρει χρώμα
1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Αλάτι

Εκτέλεση:

Μισοψήνουμε τη χήνα σε προθερμασμένο στους 190°C φούρνο, για μία ώρα περίπου (ακόμα καλύτερα, εάν ο φούρνος μας έχει περιστρεφόμενη σούβλα). Τη βγάζουμε από το ταψί ή τη σούβλα και τη βάζουμε σε ένα μικρό καζάνι, ίσα – ίσα να χωράει. Προσθέτουμε το λευκό κρασί και αρκετό πυκνό ζωμό κρέατος ή πουλερικού, ώστε να τη σκεπάσει. Προσθέτουμε, επίσης, το ξίδι, το μπαχάρι, τη δάφνη, τη μαντζουράνα, το θρούμπι και τα κρεμμυδάκια. Το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά επί μία ώρα. Αλατίζουμε όσο θέλουμε.

Όταν η χήνα είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε πιατέλα και φτιάχνουμε μια σάλτσα προσθέτοντας στο ζουμί που έχει μείνει στο καζάνι, τα μανιτάρια, το κομμένο σε κύβους λεμόνι και τις κοπανισμένες αντσούγιες. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα, ώσπου να πήξει λίγο, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις «μαυρίσει» το φρέσκο βούτυρο που έχουμε βάλει να κάψει, το ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα. Γαρνίρουμε τη χήνα με τις φέτες λεμονιού και σερβίρουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα.

K S

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

19 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

19 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

2 ημέρες ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

2 ημέρες ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

2 ημέρες ago