Ευ ζην

Χήνα ψητή στο φούρνο, Τραγανή με Πορτοκάλι

Υλικά:

5  Πορτοκάλια, κομμένα σε μισά, οριζόντια
1+1
 κουταλιές της σούπας,
1.
 κ.σ. Ρίγανη
4
 Δαφνόφυλλα
1
 κ.γ. Τζίντζερ (σε σκόνη)
1/2
 κ.γ. Μέντα, (σε σκόνη)
1
 κ.σ.   Αλάτι χοντρό
1
 κ.γ.  Πιπερι μαύρο, κοπανισμένο, (χοντροκομμένο)
3
 κ.σ. Λικέρ «Κουαντρώ» ή άλλο με γεύση πορτοκάλι
2
 κ.σ.  Κόρν φλάουρ
1/2
 Κούπα μαρμελάδα πορτοκάλι
1 Μήλο

Εκτέλεση:

Τρυπήστε το δέρμα της χήνας με ένα μεγάλο πιρούνι δίχαλο. Βοηθάει να φύγει έξω αρκετό λίπος και επίσης βοηθάει στο να ξεροψηθεί το πουλί.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 205ο C.
Αφαιρέστε το λαιμό και τα εντόσθια
Κόψτε όλο το λίπος που περισσεύει από το άνοιγμα της κοιλιάς και επίσης το
δέρμα που περισσεύει, γύρω-γύρω από τη χήνα.
Ξεβγάλτε καλά το εσωτερικό της κοιλιάς, με τρεχούμενο νερό από τη βρύση.
Βάλτε τη χήνα με το στήθος προς τα πάνω, σηκώστε τα φτερά και γυρίστε τα
προς το λαιμό και γυρίστε τις άκρες πίσω από την πλάτη, έτσι ώστε να μείνουν
σταθερά σε μια θέση.
Τρίψτε εσωτερικά τη χήνα με αλάτι, (χοντρό), πιπέρι, ρίγανη και βάλτε επίσης
μέσα στην κοιλιά τα 6 μισά από τα πορτοκάλια, τα δαφνόφυλλα και το μήλο,
Ράψτε το άνοιγμα της κοιλιάς με μια σακοράφα και σπάγκο για ψήσιμο. Δέστε τα πόδια μεταξύ τους επίσης με βρεγμένο σπάγκο.
Τρυπήστε με το ίδιο δίχαλο πιρούνι το δέρμα σε διάφορα μέρη για να βγει το
λίπος καθώς θα ψήνεται.

Τοποθετήστε τη χήνα σε ένα ταψί με το στήθος προς τα πάνω.
Σε μια κούπα βάλτε Ρίγανη, 1 κ.γ. Αλάτι, Πιπέρι και το Τζίντζερ,
ανακατέψτε τα καλά και αλείψτε με το μείγμα τη χήνα.
Καλύψτε, καλά, με αλουμινόχαρτο τη χήνα και το ταψί μαζί και ψήστε την για 1
ώρα και 30’ λεπτά,
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 165 βαθμούς και συνεχίστε το
ψήσιμο για άλλες δύο ώρες ακόμα.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ βάλτε το χυμό από τα άλλα τέσσερα
 μισά
πορτοκάλια, μία (1) κ.σ. λικέρ, το κορν φλάουρ και το υπόλοιπο αλάτι,
ανακατέψτε τα όλα καλά και αφήστε το στην άκρη.
Σε μία άλλη κούπα, ανακατέψτε καλά τη μαρμελάδα, τις υπόλοιπες δύο (2)
κουταλιές Λικέρ και την μέντα.
Με μια μικρή κουτάλα (ή ένα μεγάλο κουτάλι), βγάλτε από το ταψί όσο πιο
πολύ λίπος μπορείτε
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο ακόμα για 45΄λεπτα.
Βγάλτε τη χήνα από τον φούρνο και αλείψετε την καλά, γύρω – γύρω με το
μείγμα της μαρμελάδας.
Μεταφέρατε τη χήνα σε μια ζεστή πιατέλα και αφήστε την να σταθεί, για 15 λεπτά.
Ξαναρυθμίστε τον φούρνο στους 235 βαθμούς, ξαναβάλτε την χήνα μέσα
και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10’ λεπτά ή μέχρι να γίνει το δέρμα της
 
χρυσαφί και τραγανό.

K S

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

20 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

20 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

2 ημέρες ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

2 ημέρες ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

2 ημέρες ago