Δύσκολοι καιροί για τους αλιείς της λιμνοθάλασσας της Βιστωνίδας

Πολύ άσχημα κλείνει η φετινή αλιευτική χρονιά για τους αλιείς του Συνεταιρισμού της Λίμνης Βιστωνίδας, μιας και στην μειωμένη παραγωγή σε κάποια είδη ψαριών, ήρθαν να προστεθούν και οι χαμηλές τιμές λόγω της έλλειψης ζήτησης.

Αυτό σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Λίμνης Βιστωνίδας, καθώς και του Πανελληνίου Συνδέσμου Μισθωτών Λιμνοθαλασσών κ. Γιώργος Γκίλης, που τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος στους αλιείς όλων των λιμνοθαλασσών. Αυτή η στήριξη, τονίζει, δεν αφορά αποζημιώσεις, αλλά βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, στελέχωση με ιχθυολόγους των υπηρεσιών εποπτείας αλιείας, αλλά και την προσαρμογή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα ανοίξουν την επόμενη περίοδο, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν οι 37 οικογένειες, η διαβίωση των οποίων εξαρτάται από τον Συνεταιρισμό.
Παράλληλα έχουν και σχέδια για το μέλλον, τόσο με την βελτίωση των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία της λιμνοθάλασσας του Λαγού στο Φανάρι, αλλά και άνοιγμα σε νέες ιδέες, όπως ο αλιευτικό τουρισμός, ο οποίος θεωρούν πως μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα στη λιμνοθάλασσα.

Μειωμένη παραγωγή και μειωμένες τιμές
Η χρονιά φέτος, όπως για όλο τον κόσμο, είναι πολύ χάλια, σημείωσε ο κ. Γκίλης, και αυτό γιατί φέτος μια από τις κύριες παραγωγές τους, ο κέφαλος, ήταν μειωμένη κατά 60%.

Ακόμα πιο δύσκολη κάνει την κατάσταση το γεγονός ότι ενώ η παραγωγή της αθερίνας, που βγαίνει αυτή την περίοδο, είναι αυξημένη από τους 55 τόνους πέρυσι γύρω στους 100 φέτος, η τιμή της έπεσε στο μισό, που σημαίνει πως δεν θα δουν επιπλέον εισόδημα από αυτή την αύξηση.
Η μείωση αυτή αποδίδεται στην ενεργειακή κρίση, μιας και πλέον το ενδιαφέρον για την αποθήκευση του ψαριού αλλά και την μεταφορά του είναι μειωμένο.
Τα ίδια προβλήματα, όσο αφορά την τιμή, παρόλο που συνεχώς ακούμε για υψηλό κόστος των ψαριών για τους καταναλωτές, έχουν όλες οι λιμνοθάλασσες της χώρας, ενώ η αύξηση των γαλάζιων καβουριών, που αποτελούν τον «συνέταιρό» τους, όπως τα χαρακτήρισε, στην αλιεία απειλεί την παραγωγή των ψαριών.
Μόνο στη Βιστωνίδα φέτος συγκέντρωσαν 70 τόνους καβουριών που διοχετεύουν μεν στην αγορά, όμως η παρουσία τους σημαίνει σημαντική απώλεια αλιευμάτων. Και ενώ στην Βιστωνίδα συγκεντρώνουν όλα τα καβούρια που βρίσκουν, άλλες λιμνοθάλασσες που δεν ακολούθησαν την ίδια πολιτική, τώρα έχουν πρόβλημα.

Κρατούν ζωντανές τις λιμνοθάλασσες οι Συνεταιρισμοί
Ο κ. Γκίλης έχει τονίσει στο παρελθόν, και συνεχίζει να πιστεύει, πως όσο αναφορά τις Λιμνοθάλασσες, πως το κράτος δεν περιμένει μεγάλο εισόδημα από αυτούς που εκμισθώνουν τις λιμνοθάλασσες, όπως κάνει ο Συνεταιρισμός στη Βιστωνίδα, γιατί κατανοούν πως η παρουσία τους κρατά όλο το οικοσύστημα ζωντανό, μιας και έχει διαπιστωθεί και επιστημονικά, πως όπου σταμάτησε η εκμετάλλευση, οι λιμνοθάλασσες μετατράπηκαν σε έλη.
Όμως εκεί που θεωρούν πως έχουν αδικηθεί, είναι στο θέμα της ενίσχυσης για τις ζημιές που είχαν κατά την περίοδο του κορονοϊού, όταν αναγκάζονταν να πουλούν σε πολύ χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους, που είναι από την φύση τους ευπαθή, ενώ τα κόστη συσκευασίας και μεταφοράς παρέμεναν σταθερά.
Ενώ όμως τελικά πέτυχαν λύση, με σχεδόν 500.000 ευρώ να περιμένουν την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις σε όλους τους επαγγελματίες ψαράδες των λιμνοθαλασσών, με το ΥΠΑΑΤ να εισηγείται να αποζημιωθούν μισό ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί στις εκθέσεις των εποπτών αλιείας, αυτά τα χρήματα δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμα.
Για αυτό και προσπαθούν να βρουν μια λύση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να μην είναι αδικημένοι όσοι δουλεύουν στις Λιμνοθάλασσες, που είναι από τους λίγους που δεν είδαν αποζημίωση την περίοδο του κορονοϊού.
Πέραν αυτού, προσπαθούν να βρουν και μια μόνιμη λύση όσο αφορά το θέμα όσων έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, που για να μην φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, οι συνεταιρισμοί πρέπει να υποβάλλουν κάθε χρόνο, στο τέλος του χρόνου λίστα με τα ονόματά τους. Αυτό πιέζουν να αλλάξει, ώστε να αυτοματοποιηθεί το σύστημα και να μην χρειάζεται οι συνεταιρισμοί, κάθε χρόνο, να υποβάλλουν τις συγκεκριμένες λίστες.

 

Περισσότερα στο www.paratiritis-news.gr

 

K S

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

15 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

15 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

2 ημέρες ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

2 ημέρες ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

2 ημέρες ago