Επιλέγουμε κουτάβι ή «έτοιμο» κυνηγόσκυλο

Η απόκτηση ενός κυνηγετικού σκύλου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σημαίνει μία τσάντα γεμάτη με θηράματα. Αυτό είναι μόνο το αποτέλεσμα της απαραίτητης, ουσιαστικής και πραγματικής σχέσης που οφείλει να αναπτύξει ο κάθε συνειδητοποιημένος κυνηγός και πάνω απ’ όλα κυνόφιλος, με το ζώο που έχει δίπλα του.

Το σημείο κλειδί που θα ανοίξει το δρόμο για την καλή και άψογη συνεργασία των κυνηγών με τους αγαπημένους τους σκύλους απαιτεί πάνω απ’ όλα αγάπη και φροντίδα.

Καλύπτω τις βιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες του σκύλου μου, συντρόφου στο κυνήγι αλλά και στη ζωή, σημαίνει, με λίγα λόγια, περνάω χρόνο μαζί του, κατανοώ ότι δεν είναι άνθρωπος και σκέφτεται με το δικό του σκυλίσιο τρόπο, του παρέχω τη βασική εκπαίδευση εξασφαλίζοντας μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας, χωρίς τη χρήση βίας και σκληρών μεθόδων εκμάθησης, καλύπτω τις ανάγκες του για προπόνηση, συντήρηση, καλή διατροφή και καλή ζωή, τον αναγνωρίζω ως μέλος της οικογένειας και φροντίζω να του το δείχνω με κάθε τρόπο.

Αυτά επιδιώκουν να σας θυμήσουν για μία ακόμα φορά διακεκριμένοι εκπαιδευτές και συνεργάτες του περιοδικού μας, οι οποίοι με τις συμβουλές τους και τις γνώσεις τους θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε έναν πραγματικό φίλο που θα γεμίσει όχι μόνο το σακίδιό σας με τα πολυπόθητα πουλιά, αλλά και τη ζωή σας με μοναδικές στιγμές αφοσίωσης και πίστης.

 

10 κριτήρια αξιολόγησης του κυνηγετικού σκύλου

Ο καλός κυνηγετικός σκύλος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι έξυπνος, με μεγάλο κυνηγετικό πάθος και εξαίρετη αντοχή στο πολύωρο κυνήγι. Έχει αίσθηση θηράματος, εξαιρετική όσφρηση και κυρίως κρίση κι έτσι ξέρει να συμπεριφέρεται διαφορετικά, όχι μόνο σε κάθε είδος θηράματος, αλλά και σε κάθε ξεχωριστό άτομο του ιδίου είδους.

Δεν έχει, δε, άλλα ελαττώματα τα οποία το καθιστούν άχρηστο, π.χ. κροτοφοβία ή υπερβολική επιθετικότητα.

Τα χαρακτηριστικά τα οποία επιζητούμε να έχει ο καλός κυνηγετικός σκύλος, ανεπτυγμένα όσο το δυνατόν περισσότερο, πρέπει να είναι:

  1. Το μυαλό που θα συντονίσει όλες τις ενέργειες, χωρίς το οποίο ούτε αυτό καθεαυτό το κυνηγετικό πάθος δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο καλός κυνηγετικός σκύλος είναι έξυπνος, ισορροπημένος και συνεργάσιμος.
  2. Το λελογισμένο και ασίγαστο κυνηγετικό πάθος που έχει ένας σκύλος ο οποίος αγαπάει και είναι αφοσιωμένος στο περιβάλλον στο οποίο κυνηγάει.
  3. Η αίσθηση θηράματος.
  4. Η μεγάλη οσφραντική ικανότητα.
  5. Η καλή υγεία.
  6. Η μεγάλη αντοχή στο πολύωρο κυνήγι και η δυνατότητα προσαρμογής στις διαφορετικές καιρικές και εδαφολογικές συνθήκες.
  7. Η καλή κατασκευή.
  8. Η καλή εκπαίδευση.
  9. Η δυνατότητα να καταβάλει και να υπερισχύει επάνω στο άγριο και κυνηγημένο θήραμα, καθώς και σε διαφορετικά θηράματα.
  10. Να ανταποκρίνεται κατά το δυνατόν στο εργασιακό στυλ της φυλής του, το οποίο όμως να είναι τόσο ελαστικό και προσανατολισμένο στο κυνήγι, ώστε να μην είναι σε βάρος του κυνηγετικού αποτελέσματος.

 

Επιλέγοντας το ιδανικό κουτάβι

Τα κουτάβια τα οποία προέρχονται από εξαιρετικούς γονείς δεν σημαίνει ότι θα γίνουν επίσης μεγάλα κυνηγόσκυλα, αλλά απλώς ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες για να συμβεί αυτό. Σε όσο μεγαλύτερη ηλικία κρίνουμε τα κουτάβια, τόσο πολλαπλασιάζονται κι οι πιθανότητες η επιλογή μας να είναι η σωστή.

Κατ’ αρχήν θα επιλέξουμε ένα κουτάβι το οποίο δείχνει και είναι υγιές και ρωμαλέο, πρόσχαρο, κοινωνικό, άφοβο στους ανθρώπους και στους θορύβους κι αν είναι δυνατόν κυρίαρχο προς τα αδέλφια του και όχι υποτελές. Τα κυνηγετικά του ένστικτα πρέπει να εκδηλώνονται πολύ πρόωρα και να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον προς το θήραμα, ακόμα και στην ηλικία των 40 και 50 ημερών. Η ποιότητα της φέρμας του και ο τρόπος με τον οποίο πιάνει το θήραμα φανερώνει την αξία του ακόμα και από αυτές τις ηλικίες.

Η μέθοδος της σύγκρισης των κουταβιών σε όμοιες συνθήκες είναι η πιο ασφαλής. Βγάζουμε τα κουτάβια μας στην ύπαιθρο από ηλικία 3 μηνών, τους παρουσιάζουμε ένα θήραμα και κρίνουμε τις αντιδράσεις τους, βλέπουμε το θάρρος με το οποίο αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες του εδάφους και της βλάστησης με κίνητρο το θήραμα, βλέπουμε την ευχέρεια της μύτης τους και το άφοβο του χαρακτήρα τους.

Τα τεστ αυτά συνεχίζονται κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα και σε όσο μεγαλύτερη ηλικία μπορούμε να τα δούμε, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να διαλέξουμε το σωστό κουτάβι.

 

Η αγορά έμπειρου κυνηγόσκυλου

Ψάχνοντας για να αγοράσετε ένα πουλόσκυλο έτοιμο, θα πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλετε, τι κυνήγι κάνετε, σε τι τόπους, τι κουράγια έχετε, τι πόντα, τι αφτιά και μάτια διαθέτετε, τι ευκαιρίες και χρόνος σας απομένει. Ακόμη, τι χώρο παρέχετε για τη σωστή διαβίωσή του και το χειρότερο, τι γείτονες σας περιβάλλουν! Κατά τ’ άλλα, σκύλοι υπάρχουν διάφοροι, κάθε ράτσας.

Οι παλαιότεροι και αυτοί που πάσχισαν για να φτιάξουν μια ράτσα, κρατούσαν τα στάνταρ σαν κόρη οφθαλμού. Σήμερα εμείς, καθόλου προσεκτικοί, πολύ χειρότεροι σ’ αυτά, τα ζευγαρώνουμε όπως όπως.

Δυστυχώς, μέχρι τις μέρες μας, από τότε που ήρθε στην πατρίδα μας η καθαροαιμία, οι περισσότεροι ασχολούνται με τις δοκιμές ανόμοιων κυνηγετικών εργασιακών προτερημάτων, ελπίζοντας πως θα πετύχουν το καλύτερο, που όμως δεν έρχεται εύκολα.

 

Εκτιμήστε αυτό που βλέπετε

Το καλύτερο γι’ αυτόν που θέλει να βρει έναν έτοιμο σκύλο για κυνήγι, είναι να απευθυνθεί σε εκπαιδευτές που διαθέτουν σκύλους κυνηγετικούς από γονείς «μπασμένους» και καταξιωμένους στο κυνήγι και εφόσον τον καλύπτει μορφολογικά, να ζητήσει να τον δει εργασιακά στον κάμπο ή στο βουνό. Να δει την υπακοή, την έρευνα, τη φέρμα, το απόρτ, να πυροβολήσει για τυχόν κροτοφοβίες και μετά να τον αγοράσει. Εκτίμηση θα κάνετε σ’ αυτό που βλέπετε μπροστά σας και όχι στο γενεαλογικό δέντρο που κουβαλάει πίσω του. Μπορεί να έχει προγόνους άριστους, αλλά ο συγκεκριμένος να μην αξίζει τίποτα. Άλλωστε, πάρτε παράδειγμα και τους ανθρώπους: από άριστους, πανέξυπνους γονείς, βγαίνουν κάτι παιδιά… Σαφώς ισχύει και το αντίθετο.

Το σκύλο που έχετε στα χέρια σας, είτε τον έχετε μεγαλώσει και εκπαιδεύσει, είτε τον έχετε αγοράσει, να τον εκτιμάτε, να τον αγαπάτε, να τον φροντίζετε και να πιστεύετε σ’ αυτόν. Κάνοντας υπομονή κι έχοντας επιμονή, ένας μέτριος σκύλος, με την προσπάθειά μας, μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά, να μας δώσει χαρές και να μείνει αξέχαστος. Αυτά που ακούμε πολλές φορές από την παρέα μας, λόγια πρόχειρα και πιθανώς ζήλιας, π.χ. για τη φέρμα ενός πουλιού, ξεχνιούνται αμέσως. Δεν υπάρχουν κυνηγετικά πρότυπα στους σκύλους γιατί η κρίση είναι διαφορετική στον καθένα μας. Εκείνο που εγώ απορρίπτω, σε κάποιον άλλο μπορεί να αρέσει πολύ.

 

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top