Κυνήγι

Ερευνα: Θετική επίδραση στα τρυγόνια έχουν οι κυνηγοί

Ο θετικός ρόλος των κυνηγών 

Μέσα από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε τρεις χώρες: τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν πώς οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους πληθυσμούς των τρυγόνων.

Μελετήθηκαν 931 κυνηγότοποι στη Δυτική Ευρώπη και τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: οι κυνηγοί αποτελούν πραγματική κινητήρια δύναμη για τη συντήρηση του τρυγονιού, αλλά όχι μόνο.

Από αυτές τις 931 περιοχές, το 98% είναι αυτόνομο στις αποφάσεις διαχείρισης κυνηγιού, αλλά δεν είναι υπεύθυνο για τη γεωργική ή δασοκομική διαχείριση. Ωστόσο, σχεδόν το 50% από αυτά επηρέασαν τη διαχείριση των δασών και ασχολήθηκαν με αγρότες για να διατηρήσουν έναν βιότοπο ευνοώντας την ανάπτυξη πολλών ειδών, συμπεριλαμβανομένου του τρυγονιού.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα μέτρα αυτά χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους κυνηγούς ή/και τους διαχειριστές περιοχών.

Πολλά από αυτά τα μέτρα δεν ωφελούν μόνο το τρυγόνι, αλλά ο χρόνος και τα χρήματα που επενδύουν οι κυνηγοί σε αυτές τις πτυχές είναι αναμφισβήτητα ένα πλεονέκτημα για την ανάπτυξη αυτού του είδους.

Για άλλη μια φορά, οι κυνηγοί αποδεικνύουν ότι είναι οι πρώτοι παράγοντες του χώρου που επενδύουν στη διατήρηση της μικρής άγριας ζωής.

 

Μια μελέτη χρηματοδοτούμενη από την Ευρώπη που θα πρέπει να βγάλει όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα

Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Artemisan Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό και ανεξάρτητο οργανισμό που στοχεύει στην προώθηση της διαχείρισης, προστασίας και διατήρησης της πανίδας και της χλωρίδας μέσω έρευνας και επικοινωνίας.

Για τη διεξαγωγή αυτής της μελέτης, το ίδρυμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήταν σε θέση να συνεργαστεί με διάφορους ενδιαφερόμενους όπως το Γραφείο Βιοποικιλότητας της Γαλλίας, το IREC (Institut de Investigacion en Recursos Cinegéticos) και το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

Για πάρα πολύ καιρό, η Ευρώπη θεωρούσε τους κυνηγούς ως πρόβλημα, και όχι ως λύση για τη διαχείριση και την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας.

Ωστόσο, είναι σαφές, για άλλη μια φορά, ότι οι κυνηγοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του ενδιαιτήματος ειδών όπως το τρυγόνι και ότι σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτούς το θήραμα αυτό θα μπορούσε να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ίσως είναι καιρός για την Ευρώπη να αναθεωρήσει τους κανόνες που επιβάλλει στους ευρωπαίους κυνηγούς που έχουν βαρεθεί να παραγκωνίζονται!!!

 

 

Πηγή: www.chassepassion.net

 

Sofi

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

10 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

10 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

1 ημέρα ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

1 ημέρα ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

1 ημέρα ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

1 ημέρα ago