FACE: Παρουσίαση ερευνητικού προγράμματος: «Φαινολογία της μετανάστευσης των πουλιών στην Ελλάδα»

Το Πρόγραμμα αποσκοπεί κυρίως να καθορίσει τα ακόλουθα:

i) φαινολογία της μετανάστευσης ειδών πουλερικών

ii) τη φαινολογία της μετανάστευσης ειδών που δεν αποτελούν είδη θηραμάτων

iii) το μέγεθος του χειμερινού πληθυσμού ειδών θηραμάτων στις περιοχές μελέτης και

iv) ο πληθυσμός αναπαραγωγής των υδρόβιων πτηνών στα είδη μελέτης.

 

Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε 3 άξονες:

1) Η μελέτη των ειδών πουλιών των υδρόβιων πτηνών: Έρευνες των ειδών των υδρόβιων πτηνών διενεργούνται κάθε χρόνο από τον Ιούλιο έως τον Απρίλιο, μία φορά ανά δεκαήμερο, 3 φορές το μήνα, ταυτόχρονα σε 22 σημαντικούς υγροβιότοπους στην Ελλάδα, από 38 εξειδικευμένους παρατηρητές. Δέκα έξι (16) αγώνες και έντεκα (11) αποδημητικά είδη εκτός παιχνιδιού, στην Ελλάδα. Επιπλέον, καταγράφονται οι καιρικές συνθήκες και οι πληροφορίες σχετικά με τον βιότοπο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

2) Μελέτη της Ευρασιατικής μπεκάτσας: Οι έρευνες Woodcock (Scolopax rusticola) διεξάγονται κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο και από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, μία φορά κάθε δέκα ημέρες, 3 φορές το μήνα, ταυτόχρονα σε 26 διαφορετικά μέρη σε όλη τη χώρα, τύπους βιοτόπων. Επιπλέον, καταγράφονται οι καιρικές συνθήκες και οι πληροφορίες για το βιότοπο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

3) Η μελέτη των ιχθυδίων: Η νυχτερινή μετανάστευση των ειδών Turdus (Turdus merula, Turdus philomelos, Turdus iliacus) καταγράφεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 4 ωρών (23:00 – 03:00) κάθε βράδυ από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο σε 5 βιοακουστικούς σταθμούς που βρίσκεται στις κύριες πτέρυγες των τρωκτικών). Τα είδη πτηνών των υδρόβιων πτηνών που μελετήθηκαν στο ερευνητικό πρόγραμμα παρουσιάζονται σε έναν πίνακα που είναι διαθέσιμος στην έρευνα. 26 εξειδικευμένοι κυνηγοί με τη βοήθεια δείχνοντας κυνήγι σκύλων σε 26 διαφορετικές περιοχές συμμετείχαν σε παρατηρήσεις για τη φαινολογία της μετανάστευσης της Ευρασιατικής μπεκάτσας.

 

Αποτελέσματα:

Τα αποτελέσματα της φαινολογίας της μετανάστευσης των πτηνών στην Ελλάδα σχετικά με την Παρηγορητική Μετανάστευση είναι πανομοιότυπα ή μεταγενέστερα σε σχέση με εκείνα των ημερομηνιών των πινάκων της επιτροπής Ornis.

Τοποθεσία: Ελλάδα

Ημερομηνία έναρξης 2006

Υγρότοπος Κατάσταση προστασίας των περιοχών: Natura 2000, Ramsar, Περιφερειακή προστατευόμενη περιοχή, Εθνική προστατευόμενη περιοχή, Emerald Network

Είδος: Κυνήγι είδη, μεταναστευτικά είδη, άφθονα είδη

Πουλιά: Ονομασία (ες) κύριων ειδών 16 θηραμάτων και 11 αποδημητικών ειδών εκτός των θηραμάτων: Ευρασιατική μπεκάτσα – Scolopax rusticola Κοινή κοτσίδα – Turdus merula Τσίχλα τραγουδιού – Turdus philomelos Redwing – Turdus iliacus Δράση (ές) διατήρησης Έρευνα και συλλογή δεδομένων (π.χ. παρακολούθηση, δεδομένα τσάντας), Επικοινωνία και εκπαίδευση (για διαφορετικό κοινό-στόχο, π.χ. κυνηγοί, ευρύτερο κοινό)

Συνεργάτες: Η Συνομοσπονδία Ελλήνων Κυνηγών (Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας). Η ιστοσελίδα (http://www.ksellas.gr) θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε 3 γλώσσες (Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά).

Άλλοι εταίροι • Oiseaux Migrateurs du Paléarctique Occidental (OMPO) (http://www.ompo.org/) • Ινστιτούτο Μετεωρολογικών Επιστημών της Κυπριακής και της Φυσικής (IMPCF) (http://www.impcf.fr/) • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (http://www.for.auth.gr/) Εκτίμηση του προϋπολογισμού (συνολική ή ετήσια)

Το άμεσο κόστος για την υλοποίηση του Έργου «Φαινολογία της μετανάστευσης πτηνών στην Ελλάδα» υπολογίζεται σε 250.000 €. Τα χρήματα καλύπτονται εντελώς από Έλληνες κυνηγούς. Εκτίμηση του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού

Οι ανθρώπινοι πόροι για τη Φαινολογία της μετανάστευσης ειδών πτηνών υδρόβιων πτηνών είναι 38 εξειδικευμένοι παρατηρητές σε 22 υδάτινους οικοτόπους. Οι ανθρώπινοι πόροι για τη Φαινολογία της μετανάστευσης της Ευρασιατικής μπεκάτσας είναι 26 κυνηγοί (εξειδικευμένοι) με τη βοήθεια της προβολής κυνηγετικών σκύλων σε 26 διαφορετικές περιοχές και 38 εξειδικευμένων παρατηρητών για τα πτηνά των υδρόβιων πτηνών

 

www.biodiversitymanifesto.com/archives/bdm_projects/research-program-phenology-of-bird-migration-in-greece

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top