Sports

Γνωρίστε τα είδη της αναρρίχησης…

Αναρρίχηση πάνω από νερό

Ένα πολύ διαδομένο είδος αναρρίχησης τα τελευταία χρόνια αποτελεί το deep water soloing. Είναι η αναρρίχηση χωρίς καθόλου εξοπλισμό (μόνο παπούτσια και μαγνησία) πάνω από βαθιά νερά. Είναι ένα αρκετό δύσκολο είδος αναρρίχησης, καθώς ο αναρριχητής σκαρφαλώνει πάντα πρώτη φορά, χωρίς μαγνησίες πάνω στο βράχο για να ξέρει που υπάρχουν πιασίματα (από προηγούμενους αναρριχητές) και επίσης αν πέσει θα πρέπει να αρχίσει πάλι από την αρχή. Θεωρείται ασφαλές, αρκεί να γνωρίζει ο αναρριχητής τα όριά του, σε ότι αφορά στο ύψος που θα σκαρφαλώσει και την επιλογή του σωστού μέρους για deep water soliong. Υπάρχουν αρκετά μέρη και στην Ελλάδα γι’αυτό το είδος, όπως στην Κάλυμνο, Θάσο κ.α.

Ελεύθερη αναρρίχηση

Η αναρρίχηση θεωρείται ελεύθερη όταν η προώθηση γίνεται μόνο με τα φυσικά πατήματα και πιασίματα του βράχου. Η χρήση του σχοινιού και του υπόλοιπου εξοπλισμού περιορίζεται μόνο στην ασφάλεια του αναρριχητή σε περίπτωση πτώσης. Στην ελεύθερη αναρρίχηση οι κίνδυνοι τραυματισμού είναι αυξημένοι και οφείλονται κυρίως σε λάθη του αναρριχητή. Είναι ένα είδος αναρρίχησης το οποίο δεν συνίσταται σε καμία περίπτωση σε αρχάριους, φιλόδοξους αναρριχητές και απαιτείται πολυετή εμπειρία στο χώρο για να πραγματοποιήσει κάποιος μια ελεύθερη αναρρίχηση.

Μοναχική αναρρίχηση

Η αναρρίχηση θεωρείται μοναχική όταν ο αναρριχητής σκαρφαλώνει μόνο με τις δικές του δυνάμεις, χωρίς την βοήθεια ενός σχοινοσυντρόφου ο οποίος θα τον ασφαλίζει και θα τον ξεκουράζει σε κάποια τμήματα της διαδρομής. Η μοναχική αναρρίχηση μπορεί να γίνεται με χρήση ή χωρίς χρήση ασφαλιστικών μέσων και θεωρείται εξαιρετικά επίπονη και επικίνδυνη δραστηριότητα.

Αθλητική αναρρίχηση

Η αναρρίχηση θεωρείται αθλητική όταν για την ασφάλιση του αναρριχητή χρησιμοποιούνται μόνιμες ενδιάμεσες ασφάλειες, που έχουν προτοποθετηθεί, χωρίς να απαιτείται η τοποθέτηση προσωρινών ασφαλειών απότον ίδιο. Οι μόνιμες δηλαδή ασφάλειες είναι αρκετές για να του προσφέρουν προστασία από τραυματισμό, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής ακόμα και σε περίπτωση πτώσης. Θεωρείται η ασφαλέστερη μέθοδος αναρρίχησης, γι’αυτό οι αναρριχητές που επιδίδονται σ’ αυτήν πετυχαίνουν το μέγιστο της απόδοσής τους.

Αναρρίχηση βράχου, πάγου, χιονιού και μικτή

Η αναρρίχηση παίρνει διάφορες ονομασίες ανάλογα με το φυσικό περιβάλλον πάνω στο οποίο σκαρφαλώνει ο αναρριχητής. Το φυσικό περιβάλλον μπορεί να είναι καθαρός βράχος (αναρρίχηση βράχου), καθαρός πάγος (αναρρίχηση πάγου), καθαρό χιόνι (αναρρίχηση χιονιού) ή, τέλος, να περιέχει βράχο και πάγο ή χιόνι (μικτή αναρρίχηση). Ανάλογα με το φυσικό περιβάλλον και τις ιδιαίτερες συνθήκες της ημέρας και ώρας της αναρρίχησης, προσαρμόζεται και ο εξοπλισμός προώθησης και ασφάλισης του αναρριχητή. Ακόμη και με χρήση ασφαλιστικών μέσων, θεωρείται το πιό επικίνδυνο είδος αναρρίχησης.

Τεχνητή αναρρίχηση

Η αναρρίχηση θεωρείται τεχνητή όταν ο αναρριχητής εκτός από τα φυσικά πατήματα και πιασίματα του βράχου χρησιμοποιεί και άλλα (μόνιμα ή προσωρινά) που ο ίδιος ή κάποιος πριν από αυτόν τοποθέτησε πάνω στον βράχο, προκειμένου να μειώσει την φυσική δυσκολία της διαδρομής και έτσι να μπορέσει να την ολοκληρώσει. Η τεχνιτή αναρρίχηση έχει μειωμένο βαθμό κινδύνου, χωρίς όμως να θεωρείται ότι εξαλείφεται εντελώς η πιθανότητα τραυματισμού, επειδή η προώθηση γίνεται με τεχνητά μέσα.

Αναρρίχηση σε πίστα

Η αναρρίχηση σε πίστα είναι η αναρρίχηση που διεξάγεται σε κλειστό χώρο, όπου το πεδίο αναρρίχησης έχει κατασκευαστεί με τεχνητά πιασίματα και πατήματα, βιδωμένα σε τοίχο. Αυτή η μέθοδος αναρρίχησης έχει στενή σχέση με την αθλητική αναρρίχηση, αφού χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους ασφάλισης. Είναι η καλύτερη μορφή προπόνησης και εξάσκησης για να βελτιώσετε την δύναμη και την τεχνική σας.

Το Bouldering είναι η αναρρίχηση σε πολύ χαμηλά βράχια ή ογκόλιθους (boulders). Λόγω του χαμηλού ύψους γίνεται χωρίς καμιά χρήση ασφαλιστικών μέσων για προστασία από πτώση, αλλά χρησιμοποιούνται στρώματα τοποθετημένα στο έδαφος προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα τραυματισμού από πτώση ή αν δεν υπάρχει στρώμα, κάποιος άλλος αναρριχητής στέκεται από κάτω με τα χέρια ανασηκωμένα και έτοιμος να βοηθήσει για μια ομαλή προσγείωση. Αυτό το είδος της αναρρίχησης χαρακτηρίζεται από την μέγιστη δύναμη που ασκείται σε λίγες αλλά πολύ δύσκολες κινήσεις.

 

www.climbing-greece.com

K S

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

13 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

13 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

1 ημέρα ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

1 ημέρα ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

2 ημέρες ago