Ευ ζην

H μπίρα αλλάζει λόγω κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή ενός βασικού συστατικού της μπίρας και οι συνέπειες αρχίζουν ήδη να γίνονται ορατές, προειδοποιεί νέα μελέτη για το τρίτο δημοφιλέστερο ποτό του κόσμου μετά το νερό και το τσάι.

Οι καύσωνες, η παράταση της θερμής περιόδου του έτους και η μείωση των βροχοπτώσεων περιορίζουν την παραγωγή λυκίσμου και αλλοιώνει τη σύστασή του, προειδοποιούν οι ερευνητές του Κέμπριτζ και της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών.

O λυκίσκος (Humulus lupulus) είναι ευρωπαϊκό αναρριχητικό φυτό που αποτελεί την τέταρτη πρώτη ύλη για την παραγωγή μπίρας, μαζί με το νερό, τη μαγιά και τη βύνη κριθαριού (κόκκοι που έχουν αρχίσει να βλασταίνουν). Τα άνθη του χαρίζουν πικρότερη γεύση στην μπίρα κα ταυτόχρονα προσθέσουν φρουτώδη αρώματα.

Η επιτυχία των μικρών ζυθοποιείων που παράγουν μπίρα με δυνατή γεύση έχουν αυξήσει τη ζήτηση για λυκίσκο καλής ποιότητας.

Ωστόσο η παραγωγή σε ορισμένες περιοχές έχει ήδη μειωθεί κατά σχεδόν 20%, δείχνει η νέα ανάλυση, η οποία εξέτασε πώς άλλαξε η παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1971 έως το 19945 και από το 1995 έως το 2018.

Στην Ευρώπη, προειδοποιούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature Communications, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 4 έως 18 τοις εκατό ως τα μέσα του αιώνα αν οι καλλιεργητές δεν προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Ωστόσο η ποσότητα δεν είναι το μόνο ζήτημα: η μελέτη έδειξε ότι η περιεκτικότητα του λυκίσκου σε άλφα οξέα, τα οποία δίνουν στη μπίρα τη χαρακτηριστική γεύση της, έχει μειωθεί κατά 20-31%.

Οι καλλιεργητές ήδη προσπαθούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και οι καλλιέργειες μεταφέρονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα και πιο βροχερές περιοχές.

Σύμφωνα όμως με τη μελέτη απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις και η συνολική καλλιεργούμενη έκταση θα πρέπει να αυξηθεί κατά 20% σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντισταθμιστούν οι απώλειες.

«Η αποτυχία προσαρμογής θα θέσει σε κίνδυνο την κερδοφορία της καλλιέργειας λυκίσκου σε ορισμένες περιοχές» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο Μάρτιν Μόζνι της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Συνέπεια θα είναι η μείωση της παραγωγής και η αύξηση της τιμής για τους ζυθοποιούς» πρόσθεσε.

 

 

Πηγή: www.ot.gr
K S

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

10 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

10 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

1 ημέρα ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

1 ημέρα ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

1 ημέρα ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

1 ημέρα ago