Η ACMA και οι κυνηγοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για τις ευρωπαϊκές απογραφές θηραμάτων

Όπως κάθε χειμώνα, έτσι και φέτος γίνονται απογραφές υδρόβιων πτηνών σε όλη την Ευρώπη. Στην Ιταλία αυτές τις μέρες τελείωσαν σε μερικές από τις πιο όμορφες και σημαντικές περιοχές διαχείμασης στην Ευρώπη, όπως σε περιοχές δέλτα και λιμνοθάλασσας της άνω Αδριατικής και σε μεγάλες λίμνες της Βόρειας Ιταλίας. Ορισμένα μέλη του ACMA (Faunisti Veneti και La Sagittaria) συμμετείχαν επίσης σε αυτές τις σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες, πραγματοποιώντας τη δραστηριότητα της καταμέτρησης τόσο ως επίσημοι λογοκριτές εξουσιοδοτημένοι από την ISPRA όσο και ως συνεργάτες.

Υπογραμμίσζυμε γι’ άλλη μια φορά πως αυτές τις περιοχές τις διαχειρίζονται κυνηγοί, μοναδικοί βιότοποι που κινδυνεύουν τώρα με εξαφάνιση, και δεκάδες χιλιάδες μη θηρεύσιμα πτηνά, προσφέροντας έτσι μια πραγματική δημόσια υπηρεσία με τον καλύτερο πιθανόν τρόπο, ενώ αντίθετα δεν κάνουν το ίδιο καλά οι φιλοζωικές ενώσεις και οι δημόσιοι φορείς. Αντίθετα, στις περιοχές που απαγορεύεται το κυνήγι υπάρχει πολύ συχνά το όραμα εγκαταλελειμμένων και παραμελημένων βιοτόπων με ελάχιστα ζώα, ένδειξη πώς ο άνθρωπος και η «φύση» σε αυτό το εξαιρετικά ανθρωποποιημένο περιβάλλον χρειάζονται πλέον αναγκαστικά μια σταθερή συνεργασία.

Η διατήρηση αυτών των οικοτόπων και η διατήρηση του κυνηγετικού ενδιαφέροντος ακόμη και σε δημόσιες περιοχές όπως λιμνοθάλασσες και εκβολές ποταμών επιτρέπει σε αυτές τις περιοχές να διατηρηθούν από την περαιτέρω γεωργική και βιομηχανική ανάπτυξη που θα οδηγούσε (ίσως οριστικά) σε απώλεια της βιοποικιλότητας. Επιπλέον, συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος και χάρη στην παρουσία τους, περιορίζουν έντονα τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

Ας ελπίσουμε ότι αυτοί οι νέοι, λιγότερο επιβλαβείς θεσμοί, κατανοούν τη σημασία αυτών των δραστηριοτήτων και τις εκτιμούν για να διαρκέσουν στο μέλλον.

Πηγαίνοντας στις ιδιαιτερότητες των απογραφών, παρά τον ανύπαρκτο χειμώνα, τα νούμερα ήταν καλά, όλες οι πάπιες φαίνεται να διατηρούν τη θετική τους τάση, ενώ οι χήνες συνεχίζουν την υπέρογκη ανάπτυξή τους.

 

www.federcaccia.org

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Μετάβαση στο περιεχόμενο