Η Αττική δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα!

Στα 212.710 στρέμματα ανερχόταν μέχρι σήμερα το μεσημέρι ο  επίσημος απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών (Εuropean Forest Fire Information System – EFFIS).
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν εκτιμήσεις, μέσω δορυφόρου και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Επιπλέον –και σύμφωνα πάντα με το EFFIS- ο απολογισμός της φωτιάς στην Κάρυστο ανέρχεται σε 54.740 στρέμματα!
Σημειώνεται ότι το EFFIS είχε ανακοινώσει τον πρώτο επίσημο απολογισμό για τη φωτιά στην Αττική, ο οποίος μέχρι χθες Δευτέρα 24 Αυγούστου, ανερχόταν σε 187.000 στρέμματα!!!
Ο έσχατος και ίσως σημαντικότερος πνεύμονας της Αττικής αποτελεί, πλέον, ανάμνηση και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του.
Μετά την καταστροφή του φυσικού οικοσυστήματος της Β.Α. Αττικής και κυρίως της Πεντέλης, οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο πως θα πληγεί καίρια η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε στο Λεκανοπέδιο. Προς το χειρότερο φυσικά.
Πρώτη και σημαντικότερη επίπτωση αναμένεται να είναι η περαιτέρω αύξηση των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα που θεωρείται και είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους ρίπους για την ανθρώπινη υγεία.
Σημαντικά αναμένεται να επηρεαστεί συνολικά το μικροκλίμα και οι θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα, εφόσον ο φυσικός μηχανισμός του δάσους που φιλτράριζε τον εισερχόμενο αέρα στην Αθήνα αποτελεί, πλέον… παρελθόν.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας υποβαθμίστηκε σε ανυπολόγιστο βαθμό, καθώς το ήδη επιβαρημένο οικοσύστημα της περιοχής δέχθηκε το τελειωτικό χτύπημα.
Οι καμένες εκτάσεις αναμένεται να αποτελέσουν ιδανική… «θερμάστρα» του ανέμου, πριν αυτός φτάσει στις αυλές μας.
Δεδομένος θεωρείται, εξάλλου, ο κίνδυνος πλημμυρών με τον οποίο τίθεται πλέον αντιμέτωπη η Β.Α. Αττική, καθώς, ως γνωστόν, τα… κάρβουνα δε συγκρατούν το νερό, σε αντίθεση με τα παρθένα δάση.
Η συζήτηση περί αναγέννησης των πληγεισών περιοχών, δείχνει περιττή, δεδομένου ότι οι συνεχείς πυρκαγιές δεν επέτρεψαν στα δέντρα να αφήσουν σπόρους στο έδαφος πριν παραδοθούν στις φλόγες, καθιστώντας τη φυσική ανάκαμψη του τοπίου από δύσκολη έως… αδύνατη.

Ηρώ Γκίζα
Go Outdoor

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

15 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

15 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

2 ημέρες ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

2 ημέρες ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

2 ημέρες ago