Η καραντίνα “καθάρισε” τα πιο μολυσμένα μέρη του πλανήτη

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να έχει επηρεάσει δραματικά την παγκόσμια οικονομία και να έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Ωστόσο φαίνεται πως προέκυψε και κάτι καλό. Ανέπνευσε το περιβάλλον!!!

Και φυσικά θα πείτε δεν χρειαζόταν συμβεί κάτι τόσο πρωτόγνωρα καταστροφικό για να ανακουφιστεί λίγο ο πλανήτης μας. Απλώς τα γεγονότα δείχνουν πόσο κακό κάνουμε καθημερινά στη γη μας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, μειώθηκε κατά το ήμισυ η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Πράγματι, η συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), που παράγεται κυρίως από τα οχήματα και τους θερμικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατέγραψε πτώση 54% στο Παρίσι και περίπου 45% στη Μαδρίτη, το Μιλάνο και τη Ρώμη.

Αξιοσημείωτη υποχώρηση εμφάνισε η ατμοσφαιρική ρύπανση και στην Αθήνα, μετά τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό απέδειξαν οι μετρήσεις της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ατμόσφαιρα καθάρισε, και τα νερά στις θάλασσες και στα ποτάμια γίνονται όλο και πιο καθαρά. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Βενετίας.

Βενετία – Ιταλία

Η Βενετία, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού άδειασε. Έτσι στα περίφημα κανάλια της πόλης καθάρισαν τα νερά και φάνηκαν τα ψάρια. Τα οποία δεν μπορούσες σε καμία περίπτωση να αντικρίσεις με γυμνό μάτι, λόγω μόλυνσης. Μάλιστα κοντά στο λιμάνι της Βενετίας εθεάθησαν και δελφίνια…

Νέο Δελχί- Ινδία

Ο κορονοϊός «καθάρισε» τον ουρανό της πιο μολυσμένης πρωτεύουσας του κόσμου. Μια πυκνή γκρίζα αιθαλομίχλη καλύπτει το Νέο Δελχί, όπως και πολλές άλλες ινδικές πόλεις με για αρκετούς μήνες κάθε χρόνο. Μεγάλα επίπεδα μόλυνσης που προέρχονται από βιομηχανικές και γεωργικές εργασία αλλά τα εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Το Νέο Δελχί ήταν η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου για δεύτερο συναπτό έτος το 2019, σύμφωνα με την IQ AirVisual, ελβετική οργάνωση που συλλέγει δεδομένα ποιότητας αέρα παγκοσμίως. Η πρωτεύουσα της Ινδίας έχει περίπου 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Περισσότερα από τις άλλες τρεις μεγάλες πόλεις- Μουμπάι, Τσενάι, Κολκάτα- μαζί. Επίσης, το κλείσιμο της 2,9 τρισ. δολαρίων ινδικής οικονομίας έχει επίσης περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση καυσίμου και ενέργειας της Ινδίας, βοηθώντας στην πτώση των επιπέδων μόλυνσης.

Ορατές οι βουνοκορφές των Ιμαλαΐων μετά από 30 χρόνια

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε και στη βόρεια Ινδία. Στην πολιτεία Punjab, οι κάτοικοι αντέδρασαν με ενθουσιασμό στη θέα των Ιμαλαΐων, τα οποία και είναι ορατά για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Πριν την καραντίνα το μόνο που έβλεπε κάποιος ήταν ένα γκρίζο σύννεφο ρύπων.

Λιγότερη ρύπανση – λιγότεροι θάνατοι

Σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις αναφέρεται μείωση του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) κατά 45-55%. Προκαταρκτικοί υπολογισμοί, οι οποίοι βασίζονται σε συσχετίσεις της έκθεσης σε ρύπους με την υγεία, εκτιμούν ότι σε 21 Ευρωπαϊκές χώρες σημειώθηκαν 11.000 λιγότεροι θάνατοι που θα συνέβαιναν αν δεν υπήρχε η παραπάνω μείωση των συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικών ρύπων.

Επιπλέον αναφέρονται λιγότερα περιστατικά άσθματος σε παιδιά, μειωμένος αριθμός προσελεύσεων στα Νοσοκομεία και μικρότερος αριθμός πρόωρων τοκετών. Ειδικά για την Ελλάδα εκτιμούν την πρόληψη 236 θανάτων.

πηγή:  https://www.naturanrg.gr/i-karantina-lockdown-katharise-ta-pio-molysmena-meri-tou-planiti/

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top