Ρεπορτάζ

Η «παραδοσιακή αλιεία» σε Μεσολόγγι και Αιτωλικό στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η λιμνοθάλασσα ως ζωντανός οργανισμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα επαγγελματικής δραστηριοποίησης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Την εγγραφή της παραδοσιακής αλιείας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού, έπειτα από πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Ανθρωπο (MedINA), το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών και ομάδα επιστημονικών συνεργατών.

Κατά την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «η παραδοσιακή αλιεία του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού αποτελεί παραδοσιακή τέχνη και επαγγελματική δραστηριότητα που ασκείται για αιώνες στην ευρύτερη περιοχή, με πρακτικές αλλά και καταβολές τόσο τυπολογικές όσο και πολιτισμικές από τα μεσαιωνικά-βυζαντινά χρόνια και την Ενετοκρατία. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, αυτό το σημαντικό για την περιοχή στοιχείο μπορεί να διαφυλαχθεί στο μέλλον».

Την απόφαση χαιρέτισε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «η παραδοσιακή αλιεία της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου συνδέεται με τη συλλογική πολιτιστική συνείδηση των κατοίκων της περιοχής και ταξιδεύει στα βάθη του χρόνου. Αποτυπώνεται στο σύμπλεγμα των διβαριών, στις παραδοσιακές πελάδες και στις γαΐτες που σχίζουν τα ήρεμα νερά της Κυνίας Λίμνης, κατά τον Στράβωνα, της Περικαλλέας Λίμνης κατά τον Ομηρο και αυτής των Καημών της Λιμνοθάλασσας κατά τον Παλαμά. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί τη γέφυρα που συνδέει το χθες με το σήμερα και το αύριο του πολιτισμού μας».

Η λιμνοθάλασσα ως ζωντανός οργανισμός με πλούσια χλωρίδα και πανίδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα επαγγελματικής δραστηριοποίησης, βιώσιμης ανάπτυξης και διατήρησης του παραδοσιακού τρόπου αλιείας. Το πλούσιο σε βιοποικιλότητα φυσικό περιβάλλον της περιοχής, που φιλοξενεί 290 είδη πτηνών και περισσότερα από 100 είδη χλωρίδας, ενισχύει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της αλιείας.

Στο σύμπλεγμα των Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού υπάρχουν συνολικά 14 ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις, 8 παραδοσιακού και 6 σύγχρονου τύπου. Σήμερα περισσότεροι από 700 αλιείς δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη λιμνοθάλασσα, συνεχίζοντας μια παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Είχε προηγηθεί το 2020 η εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο του στοιχείου «Ψάρεμα με σταφνοκάρι στο Αιτωλικό».

 

 

www.efsyn.gr

 

K S

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

15 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

16 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

2 ημέρες ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

2 ημέρες ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

2 ημέρες ago