Κυνήγι

Η συμμετοχή της FACE στο παγκόσμιο συνέδριο CITES

Για δύο εβδομάδες, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τους διεθνείς κανόνες εμπορίου άγριας ζωής στη 19η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Μερών της CITES (COP19).

Η FACE μαζί με τους εταίρους της, το Safari Club International (SCI), το Safari Club International Foundation (SCIF), το International Council for Game and Wildlife Conservation (CIC), το Dallas Safari Club (DSC), το Nordic Hunters’ Alliance και αρκετοί άλλοι είναι παρόντες να παρακολουθήσουν και να υποστηρίξουν κρίσιμα ζητήματα για την αειφόρο χρήση και διατήρηση της θήρας.

Αυτή η παγκόσμια διάσκεψη για το εμπόριο άγριας ζωής πραγματοποιείται κάθε δύο έως τρία χρόνια κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέρη συνέρχονται για να επανεξετάσουν την εφαρμογή της Σύμβασης και συζητούν για μια σειρά θεμάτων, από τη ρύθμιση ή την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου ειδών που απειλούνται έως την καλύτερη συμμετοχή των αυτόχθονων πληθυσμών και των τοπικών πληθυσμών. 

Πολλές οργανώσεις, οι οποίες είναι θεμελιωδώς κατά του εμπορίου άγριας ζωής είναι επίσης παρούσες για να πιέσουν ιδεολογικές απαγορεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης ορισμένων κυνηγετικών τροπαίων. Αυτοί οι οργανισμοί αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν ότι το βιώσιμο εμπόριο άγριας ζωής μπορεί να είναι μια ισχυρή λύση βασισμένη στη φύση για την αντιμετώπιση των διπλών προκλήσεων της ενίσχυσης των αγροτικών μέσων διαβίωσης και της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, το κυνήγι μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει στη διατήρηση πολλών ειδών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Όσον αφορά το CITES, η διακίνηση προϊόντων θηραμάτων (συμπεριλαμβανομένων των κυνηγετικών τροπαίων) είναι μια σημαντική πτυχή της βιώσιμης χρήσης.

Ποια είναι η άποψη των Βρυξελλών;

Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνεται από κοινού από τα κράτη μέλη της. Αυτό συνήθως βασίζεται στην επιστήμη και σπάνια επηρεάζει τη μετακίνηση των κυνηγετικών τροπαίων ειδών που αναφέρονται στη CITES. Αυτή η θέση είναι πολύ σημαντική καθώς η ΕΕ φέρει όλες τις ψήφους των κρατών μελών (27) και επομένως θεωρείται ισχυρός παράγοντας στο CITES.

Μπροστά από κάθε CITES COP, η Επιτροπή Περιβάλλοντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ENVI) προωθεί μια ιδεολογική θέση σχετικά με την κυκλοφορία των κυνηγετικών τροπαίων σε αντίθεση με τα στοιχεία διατήρησης. Ευτυχώς, αυτό έχει μικρό αντίκτυπο στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ ή της CITES και συνεχώς αποτυγχάνει να κάνει αναφορά στο ψήφισμα CITES που αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο του κυνηγιού τροπαίων για τη διατήρησή του (2016).

Αναγνωρίζεται ότι «το καλά διαχειριζόμενο και βιώσιμο κυνήγι τροπαίων συνάδει και συμβάλλει στη διατήρηση των ειδών, καθώς παρέχει ευκαιρίες διαβίωσης στις αγροτικές κοινότητες και κίνητρα για τη διατήρηση των οικοτόπων και οφελεί τις επενδύσεις».

 

www.face.eu

K S

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

15 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

15 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

2 ημέρες ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

2 ημέρες ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

2 ημέρες ago