Κυνήγι

Κύπρος: Παράνομες μεθόδους στις εκπαιδεύσεις σκύλων κυνηγίου

Απαράδεκτες, αμφιλεγόμενες και ανορθόδοξες μεθόδους χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτές κυνηγετικών σκύλων σε κτηνοτροφικά υποστατικά εκπαίδευσης τους μέχρι και την εγκατάσταση κλουβιών στην ύπαιθρο για σκοπούς παράνομης εκπαίδευσης, όχι μόνο σε ιδιωτικά τεμάχια, αλλά επίσης σε χαλίτικα, τουρκοκυπριακά, δασική γη κ.λπ..

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα σκυλιά δεν φέρουν σήμανση με μικροτσίπ για αποφυγή προστίμου. Στις πλείστες μάλιστα περιπτώσεις διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες και η διατροφή τους αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από απορρίμματα κρεοπωλείων, όπως ωμά κόκκαλα και κομμάτια λίπους. Αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται εστίες μόλυνσης τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για τους σκύλους.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και άκρως ανησυχητικό και παρουσιάζεται σε ολόκληρη την Κύπρο, από τη στιγμή που δεν γίνεται κανένας έλεγχος σε υποστατικά που αποτελούν φάρμες αναπαραγωγής. Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή αυτών των περιστατικών, όμως οι αρμόδιες Αρχές δέχονται παράπονα σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας. Πολλά παράπονα για ζημιές γίνονται και από κοινότητες, κτηνοτρόφους, φυσιολάτρες με αρνητικές επιπτώσεις προς την πανίδα. Κρίνεται επομένως επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα για το οποίο υπάρχει ανησυχία για την αυξητική του τάση.

Επομένως για τις κυνηγετικές δραστηριότητες απαραίτητη είναι η σήμανση για όλους τους σκύλους, τόσο για τις κυνηγετικές εξορμήσεις, όσο και για τα εκπαιδευτικά. Στο ηλεκτρονικό σύστημα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας είναι εγγεγραμμένοι 40.142 σκύλοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Θήρας το 2023 εκδόθηκαν 372 εξώδικα που αφορούν τον έλεγχο των κυνηγετικών σκύλων. Συγκεκριμένα, 109 αφορούσαν τον αριθμό σκύλων στην εκπαίδευση, 22 αφορούσαν άσκηση σκύλων χωρίς άδεια, 85 αφορούσαν σκύλους χωρίς σήμανση, τρεις αφορούσαν κυκλοφορία σκύλων τη νύχτα, οκτώ αφορούσαν σκύλους σε απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου, ένας κυνήγι με τη συνοδεία σκύλων χωρίς άδεια και 144 εξώδικες καταγγελίες για περιοχές εκπαίδευσης σκύλων.

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας κάνει λόγο για ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην άγρια πανίδα, από τη στιγμή που η πρακτική αυτή εφαρμόζεται παγκύπρια συμπεριλαμβανομένων και σημαντικών βιοτόπων και προστατευόμενων ευαίσθητων περιοχών. Στην επαρχία Πάφου η Υπηρεσία Θήρας πραγματοποίησε χαρτογράφηση υποστατικών με σκύλους όπου γίνεται παράνομη εκπαίδευση. Μέσα από τα στοιχεία καταδεικνύεται υπαρκτό πρόβλημα σε όλες τις περιοχές, ενώ παρατηρείται αυξητική τάση με την πάροδο του χρόνου. Μόνο στην επαρχία Πάφου έχουν εντοπιστεί 70 υποστατικά, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν και αρκετά άλλα υποστατικά που είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Ζητούν αυστηρότερες ποινές και προστασία αναπαραγωγικής περιόδου

Από τις πιο καυτές πατάτες που έχει να διαχειριστεί η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ & ΔΑΖ) χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ηλίας Πεκρής το κεφάλαιο των κυνηγετικών σκύλων. Είναι αναγκαίο, σημείωσε, να προστατευτεί πάση θυσία η αναπαραγωγική περίοδος όλων των ειδών, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος και κατ’ ομολογία της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και ο Ιούνιος. Εκείνη την περίοδο, συμπλήρωσε, δεν πρέπει να δίνονται άδειες για εκπαιδευτικά, παρά μόνο για την εξάσκηση των σκύλων. Σύμφωνα με τον κ. Πεκρή η ΚΟΚ&ΔΑΖ εκτός από το κυνήγι έχει υποχρέωση να προστατεύσει την πανίδα της χώρας. Επισήμανε ότι έχει κάνει νύξεις προς την ΥΘΠ για αυστηρότερες ποινές στους παρανομούντες, καθώς και περισσότερους ελέγχους.

Ο Τάσος Σιαλής συντονιστής εκστρατειών του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου χαρακτήρισε σημαντικό να απαγορεύεται η εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων κατά την διάρκεια της περιόδου φωλεοποίησης, από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο. Είναι μεγάλο λάθος, είπε, να μην απαγορεύεται η ενόχληση στα πουλιά που φωλιάζουν. Λάθος χαρακτήρισε και το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι περιοχές άσκησης κυνηγετικών σκύλων. Πρόσθεσε ότι είναι μεγάλο ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλύσει η αρμόδια Υπηρεσία, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του Πτηνολογικού για το ότι πολλές πιέσεις από την αντίθετη πλευρά κερδίζουν έδαφος, εγείροντας ταυτόχρονα θέμα ελέγχου της δραστηριότητας. Ως δραστηριότητα σε μεγάλη κλίμακα είπε πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο δύναται να επηρεάσει τις περιοχές Natura 2000 και γι’ αυτό η ΥΘΠ πρέπει να ετοιμάσει μελέτη η οποία και να εξεταστεί. Σύμφωνα με τον κ. Σιαλή επιτρέπεται η άσκηση κυνηγητικών σκύλων σε περιοχές Natura 2000, όπως στον Ακάμα και στο δάσος Τροόδους τονίζοντας ότι πρέπει επιτέλους η ΥΘΠ να δει το θέμα στην ολότητα του και να σταματήσει να δίνει άδειες κατ’ ελάχιστο στις περιοχές Natura 2000.

 

 

www.philenews.com

 

Sofi

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

10 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

10 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

1 ημέρα ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

1 ημέρα ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

1 ημέρα ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

1 ημέρα ago