Περιβάλλον

Μας κάνει η φύση καλύτερους ανθρώπους;

Όσοι ζούμε στις πόλεις και εργαζόμαστε σε γραφεία χάνουμε πολλές στιγμές από την επαφή με τη φύση. Ειδικά, αν δεν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιο πάρκο, η ανάσα που θα μας έδινε λίγο πράσινο όλο και απομακρύνεται. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να επιδιώκουμε με κάθε τρόπο την επαφή μας με τη φύση, γιατί ωφελεί πολλαπλά την ψυχική μας υγεία και ιδιαίτερα το πώς αντιλαμβανόμαστε τη ζωή και τους ανθρώπους.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology υποστηρίζει πως το να περνάμε χρόνο στη φύση μας κάνει πιο ανθρώπινους και μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε τους άλλους με εγκαρδιότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί κοντά στη φύση συνδεόμαστε με κάτι ανώτερο που ξεπερνά τα στενά όρια του εαυτού μας. Δεν είναι τυχαίο που συχνά όταν αντικρίζουμε ένα υπέροχο τοπίο αισθανόμαστε «μικροί» μπροστά στο μεγαλείο του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή και μόνο η αίσθηση μπορεί να είναι το κίνητρο για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αλληλοβοήθεια και συμπόνια.
Τι έδειξαν 6 μελέτες για την επαφή με την φύση
Για να μελετήσουν το ζήτημα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά από έξι μελέτες, η καθεμία σχεδιασμένη για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της φύσης στις ανθρώπινες αντιλήψεις. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα, από την Κίνα, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μελέτη 1η

Η πρώτη μελέτη είχε στόχο να δημιουργήσει μια συσχέτιση μεταξύ της επαφής με τη φύση και της αυξημένης αντίληψης για τον άνθρωπο. Οι 712 φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια στην Κίνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με βάση την πρόσβασή τους στη φύση από τον τόπο διαβίωσής τους. Η μία ομάδα είχε τακτική πρόσβαση στη φύση, ενώ η άλλη όχι. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις σχετικά με την συμπόνια που έδειχναν προς τους άλλους.Μεταξύ άλλων στις δηλώσεις συγκαταλέγοντας οι εξής: «Νιώθω ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι επιφανειακοί, σαν να μην έχουν βάθος», «Νιώθω ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι μηχανικοί και ψυχροί». Οι ερευνητές έλεγξαν επίσης, μεταβλητές όπως η σημασία που αποδίδεται στα υλικά αγαθά.
Σύμφωνα με τα ευρήματα εκείνοι που έρχονταν τακτικά σε επαφή με τη φύση έδειχναν υψηλότερα επίπεδα συμπόνιας στους άλλους.
Μελέτη 2η
Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να δουν εάν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη φύση και την αντίληψη για την ανθρωπότητα. Οι 150 φοιτητές από ένα κινεζικό πανεπιστήμιο χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία τοποθετήθηκε σε ένα δωμάτιο διακοσμημένο με φυτά εσωτερικού χώρου και η άλλη σε ένα δωμάτιο χωρίς φυτά. Μετά από πέντε λεπτά τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την ανθρωπιά που έβλεπαν στους άλλους. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο με τα φυτά απέδιδαν υψηλότερα ποσοστά ανθρωπιάς.
Μελέτη 3η
Η τρίτη μελέτη επεδίωξε να ενισχύσει την οικολογική εγκυρότητα των ευρημάτων. Γι’ αυτό οι 169 φοιτητές συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν σε πραγματικά περιβάλλοντα. Κάποιοι τοποθετήθηκαν σε πάρκο και κάποιοι άλλοι σε ένα σε πολυσύχναστο δρόμο. Έπειτα από πέντε λεπτά τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν το ίδιο ερωτηματολόγιο.
Τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια. Εκείνοι που βρίσκονταν στο πάρκο ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης ανθρωπιάς σε σύγκριση με εκείνους που πέρασαν χρόνο στο δρόμο.
Μελέτη 4η
Στην τέταρτη μελέτη συμμετείχαν και άτομα από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Οι ερευνητές ανέθεσαν σε 194 Αμερικανούς, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, να παρακολουθήσουν εικόνες φυσικών τοπίων ή αφηρημένα σχήματα. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τον ανθρωπισμό των Κινέζων συμμετεχόντων.

Μελέτη 6η

Στην τελική μελέτη, οι ερευνητές δούλεψαν με 199 συμμετέχοντες στην ηπειρωτική Κίνα και τους ανέθεσαν τυχαία να φανταστούν τον εαυτό τους στη φύση ή σε ένα σούπερ μάρκετ. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες έκαναν δηλώσεις που αφορούσαν τα μέτρα υπέρβασης του εαυτού, την απόδοση ανθρωπιάς προς τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και την πρόθεσή τους να τους βοηθήσουν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην συνθήκη της φύσης ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα υπέρβασης του εαυτού, απόδοσης ανθρωπιάς προς τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και πρόθεση να τους βοηθήσουν. Άρα, η υπέρβαση του εαυτού και η απόδοση ανθρωπιάς μεσολάβησαν στην επίδραση της επαφής με τη φύση στην προκοινωνική συμπεριφορά.
Όσο πιεσμένοι και αν είστε καθημερινά από τις υποχρεώσεις και το κλειστό περιβάλλον ενός γραφείου, κάντε την υπέρβαση… Περάστε χρόνο στη φύση για να χαλαρώστε το μυαλό και το σώμα σας, αλλά και για να υπερβείτε τον εαυτό σας. Με αυτό τον τρόπο θα έρθετε πιο κοντά σε πανανθρώπινες αξίες και συναισθήματα όπως συμπόνια και ανθρωπιά, απαραίτητες αρετές, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή.

 

 

ΠΗΓΗ: www.patris.gr
Sofi

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

10 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

10 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

1 ημέρα ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

1 ημέρα ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

1 ημέρα ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

1 ημέρα ago