Technology

Oι 10 χρυσοί κανόνες της χρήσης του GPS

Του Nίκου Κωστόπουλου

 

Τα Gps έχουν μπει πια στην καθημερινότητά μας και έχουν γίνει το απαραίτητο αξεσουάρ οποιουδήποτε κάνει εξορμήσεις στη φύση. Με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, οι συσκευές έχουν γίνει πιο μικρές, ελαφριές και αδιάβροχες, οι μπαταρίες τους κρατάνε πολύ περισσότερο, μιλάνε ελληνικά, δέχονται κάρτες μνήμης με χάρτες και το σπουδαιότερο, το κόστος απόκτησής τους έχει μειωθεί σημαντικά.

Υπάρχουν, όμως, δέκα χρυσοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε για τις δυνατότητες και τη συντήρηση του δικού σας Gps.

  1. Ανοίγοντας το Gps για πρώτη φορά, χρειάζεται περίπου 5΄ για να βρει τους δορυφόρους που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή από πάνω του. Μπορεί να “πιάσει” μέχρι 12 δορυφόρους, αλλά μόλις “κλειδώσει” τους τρεις πρώτους, σας δίνει στίγμα με ακρίβεια λίγων μέτρων. Εφόσον δεν αλλάξετε χώρα ή ήπειρο, την επόμενη φορά που θα το θέσετε σε λειτουργία ο χρόνος ένδειξης στίγματος είναι σε λίγα δευτερόλεπτα.
  2. Το στίγμα που παίρνετε από τη συσκευή είναι οι συντεταγμένες της θέσης σας. Πρέπει να τις μεταφέρετε σε έναν χάρτη της περιοχής που βρίσκεστε, έτσι ώστε να ξέρετε με ακρίβεια τη θέση σας. Όσοι δεν έχετε γνώση τοποθέτησης στίγματος σε χάρτη, μη στεναχωριέστε. Υπάρχουν Gps με ενσωματωμένους χάρτες, οπότε δε χρειάζεται να κάνετε απολύτως τίποτε. Επιλέγετε την οθόνη με το χάρτη και βλέπετε ακριβώς που βρίσκεστε και προς τα πού πρέπει να κινηθείτε για να πάτε στον προορισμό σας. Οι εταιρείες κατασκευής χαρτών έχουν φτιάξει χάρτες ακριβείας σχεδόν για όλο τον κόσμο. Έχουν φτιαχτεί και χάρτες όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, με πληροφορίες για ξενοδοχεία, εστιατόρια, μουσεία, βενζινάδικα κ.λπ. Έτσι πλέον, το Gps μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ταξιδιωτικός οδηγός!
  3. Εκτός όμως του στίγματος, υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών που σας δίνει η συσκευή. Ώρα ανατολής και δύσης του ηλίου, ημερομηνία και ώρα που διορθώνεται αυτόματα από το δορυφόρο, υψόμετρο, βαρομετρική πίεση, θερμοκρασία. Υπάρχουν Gps που μετράνε και τις υψομετρικές διαφορές ανάβασης και κατάβασης.
  4. Εκτός όλων των παραπάνω –τα οποία είναι ανάλογα των χρημάτων που θέλετε να διαθέσετε– μην ξεχάσουμε και τη βασική τους λειτουργία που έχουν και οι πιο απλές συσκευές και ουσιαστικά είναι ένας υπολογιστής ταξιδιού. Έτσι, μόλις του δώσετε τον προορισμό σας, αυτόματα σας δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε, την απόσταση και αναλόγως της ταχύτητας κίνησης, τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξής σας. Κατά τη διάρκεια της πορείας, σας διορθώνει δείχνοντας αν πρέπει να κινηθείτε δεξιότερα ή αριστερότερα, έχετε ένδειξη ταχύτητας και αν υπάρχει χάρτης, υπάρχουν συσκευές που σας κατευθύνουν και με φωνητικές οδηγίες.
  5. Τελειώνοντας το ταξίδι, σας δίνει όλες τις πληροφορίες. Συνολική απόσταση, χρόνος που χρειάστηκε, μέγιστη ταχύτητα, μέση ταχύτητα και πάνω στο χάρτη το ίχνος της πορείας που ακολουθήσατε. Πολλά Gps πλέον συνδέονται και με υπολογιστή, οπότε μπορείτε να αποθηκεύσετε το ταξίδι σας σε ένα CD και στο μέλλον να το ξαναχρησιμοποιήσετε. Τα Gps μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 500 στίγματα στη μνήμη τους (waypoints) και συνδέοντας αυτά μεταξύ τους να φτιάξουν διαδρομές (routes).
  6. Μια άλλη δυνατότητα είναι το κουμπί MOΒ, το οποίο πατώντας το αποθηκεύει άμεσα το στίγμα του σημείου που βρίσκεστε εκείνη ακριβώς τη στιγμή, οπότε αφού περιπλανηθείτε μπορείτε να του δώσετε εντολή να σας κατευθύνει πίσω στο σημείο που είχατε επιλέξει.

Τέλος, υπάρχουν Gps με έγχρωμη οθόνη η οποία έχει καλύτερη αναγνωσιμότητα, ειδικά όταν βρίσκεστε στην ύπαιθρο με έντονο φως.

  1. Πέρα, όμως, από τα πάρα πολλά πλεονεκτήματα υπάρχουν και μερικά σημεία προσοχής τα οποία πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας, ειδικά αν σκοπεύετε να κινηθείτε σε τελείως άγνωστη για σας περιοχή και με πολύ δύσβατο έδαφος. Για να σας δείξει το Gps στίγμα, πρέπει να “βλέπει” καθαρό ουρανό. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε πολύ πυκνό δάσος ή μέσα σε ένα φαράγγι πιθανότατα δεν θα έχετε στίγμα.
  2. Το Gps δείχνει την απόσταση και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσετε μεταξύ δύο σημείων, πάντα σε ευθεία. Αν, λοιπόν, ενδιάμεσα υπάρχουν φαράγγια και ποτάμια, πρέπει να το υπολογίσετε εσείς στο χρόνο που θα χρειαστείτε για να καλύψετε την απόσταση. Το πρόβλημα λύνεται με τα Gps που έχουν ενσωματωμένους χάρτες καλής ανάλυσης.
  3. Μην ξεχνάτε ότι το Gps είναι ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει, να χαλάσει ή πολύ απλά να μείνει από μπαταρία. Γι’ αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε παίρνοντας όλα τα στοιχεία που σας δίνει, αλλά να είστε πάντα προσανατολισμένοι ώστε να ξέρετε σε γενικές γραμμές προς τα πού πρέπει να κινηθείτε και πώς είναι το ανάγλυφο της περιοχής.
  4. Καλό θα είναι, ακόμη και αν το Gps σας έχει όλους τους χάρτες του κόσμου ενσωματωμένους, να έχετε πάντα μαζί σας και τον κλασικό χάρτη της περιοχής που θα κινηθείτε

Συμπερασματικά, το Gps είναι ένα όργανο που σας κάνει τη ζωή πιο εύκολη, δίνοντας πληθώρα πληροφοριών, είναι εύκολο στο χειρισμό του και σίγουρα σύμμαχος σε κάθε σας εξερεύνηση.

 

K S

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

10 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

10 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

1 ημέρα ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

1 ημέρα ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

1 ημέρα ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

1 ημέρα ago