Συνέβησαν

Παράνομη αλίευση αχινών στην Χαλκίδα

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε μεσημβρινές ώρες της 5ης Οκτωβρίου, στα πλαίσια διενέργειας ελέγχων, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας, στη θαλάσσια περιοχή «ΛΟΥΚΙΣΣΙΩΝ», εντοπίστηκε 32χρονος αλλοδαπός να έχει αλιεύσει επτακόσια εξήντα (760) άτομα αχινών, καθ’ υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου ανα ημέρα για ερασιτέχνη και σε απαγορευμένη χρονική περίοδο.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας, κατασχέθηκε η ανωτέρω ποσότητα αχινών και επαναποντίστηκε στη θάλασσα, ενώ κινήθηκε και η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Ας μάθουμε λίγα πράγματα για τους αχινούς και την αλίευση τους:

Ο αχινός σε ολόκληρη την Ελλάδα θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και οι αρμόδιες αρχές είναι, όπως φαίνεται, μπορούν να επιβάλουν τα τσουχτερά πρόστιμα στους κολυμβητές, ερασιτέχνες ψαράδες χωρίς άδεια αλιείας, απλούς πολίτες, που περνούν την ώρα τους ψαρεύοντας αχινούς.

Η ερασιτεχνική αλιεία αχινών επιτρέπεται μόνο για τους κατόχους ερασιτεχνικής άδειας αλιείας από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία. Για τους κατόχους ερασιτεχνικής άδειας επιτρέπεται η αλίευση 30 αχινών ανά σκάφος, και για τον απλό ερασιτέχνη η αλίευση μόνο 20 αχινών.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι και η επαγγελματική αλιεία και μεταποίηση αχινού ελέγχεται, τουλάχιστον τυπικά, από τις ελληνικές αρχές. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Ελλάδας, οι αχινοί προέρχονται είτε από παράνομους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ψαράδες, είτε από άλλες περιοχές της χώρας.

Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει από που προέρχονται, καθώς ελάχιστοι επαγγελματίες κρατούνε τιμολόγια. Το ερώτημα είναι αν οι ποσότητες των αχινών που φτάνουν στα τραπέζια προέρχονται από πιστοποιημένες μονάδες ή από νόμιμες δραστηριότητες επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων με άδεια.

Ο αχινός, σύμφωνα με τους ειδικούς ιχθυολόγους , κάθεται σε ένα σημείο και συγκεντρώνει τη βρωμιά της θάλασσας, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει μόλυνση.

Είναι ένας ακόμη μύθος δηλαδή ότι οι αχινοί βρίσκονται σε καθαρές θάλασσες. Μεγάλοι αριθμοί αχινών βρίσκονται δίπλα από ιχθυοτροφεία, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Επιπλέον οι εργάτες που ασχολούνται με την «αποφλοίωση» των αχινών που φτάνουν στα τραπέζια μας χρειάζεται να είναι υγιείς, καθώς οι διάφοροι ιοί μεταφέρονται εύκολα μέσω των συγκεκριμένων οργανισμών.

Για το λόγο αυτόν συνιστάται στους καταναλωτές να αγοράζουν αχινούς μόνο από πιστοποιημένες μονάδες ή τουλάχιστον να ρωτούν τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης από πού προέρχονται οι αχινοί που τους σερβίρουν, ασκώντας με το δικό τους τρόπο πιέσεις. Παράλληλα οι ελεγκτικές αρχές αναμένεται να πραγματοποιήσουν ελέγχους για να διαπιστώσουν πιθανές περιπτώσεις παράνομης διακίνησης αχινών σε χώρους εστίασης και υπόλοιπες αγορές.

Ερασιτεχνική αλίευση αχινών

Άρθρο 1 – Σκοπός, Πεδίο Εφαρμογής

1)Σκοπός του παρόντος διατάγματος είναι η λήψη ρυθμιστικών μέτρων σχετικά με την αλίευση του αχινού του είδους Paracentrotus lividus, και ειδικότερα:α) τη χορήγηση αδειών αλίευσης σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, β) την ερασιτεχνική αλίευση, γ) τα επιτρεπόμενα αλιευτικά εργαλεία, δ) τις επιτρεπόμενες περιόδους, περιοχές και ποσότητες αλίευσης, ε) το επιτρεπόμενο αλιευόμενο ελάχιστο μέγεθος και στ) τη διατήρηση του πληθυσμού του ως άνω είδους.

2. Οι διατάξεις του παρόντος διατάγματος εφαρμόζονται στο σύνολο της επικράτειας για την αλίευση αχινού του είδους Paracentrotus lividus, σε: α) επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη τα οποία διαθέτουν αλιευτική άδεια σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 666/1966 (Α΄160) και του π.δ. 261/1991 (Α΄98), όπως ισχύουν και β) ερασιτέχνες αλιείς.

Άρθρο 2 – Άδεια αλίευσης αχινών σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη

1. Για την αλίευση αχινών, οι επαγγελματίες αλιείς οι οποίοι διαθέτουν αλιευτική άδεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 666/1966 (Α΄160) και του π.δ. 261/1991 (Α΄98), πρέπει να διαθέτουν και τη σχετική άδεια αλίευσης αχινών. 2. Η άδεια της προηγούμενης παραγράφου εκδίδεται από τις κατά τόπο αρμόδιες για την έκδοση αλιευτικών αδειών, αρχές, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου. Η αίτηση του ενδιαφερομένου συνοδεύεται από αντίγραφο της αλιευτικής άδειας της παραγράφου 1.

Άρθρο 3 – Αλιευτικά εργαλεία

Η αλίευση αχινών πραγματοποιείται αποκλειστικά με: α) Πιρούνα ή χέρα, με χειρισμό με το χέρι χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε μηχανικού μέσου. Το μεταλλικό μέρος της πιρούνας ή της χέρας πρέπει να έχει ελάχιστο πλάτος τα 6 εκ., ή β) ελεύθερη κατάδυση ή καταδυτική συσκευή και σύστημα παροχής αέρα, σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 86/1998 (Α΄78), όπως ισχύει. Ο χρησιμοποιούμενος από το δύτη αναπνευστικός σωλήνας παροχής αέρα από το σκάφος πρέπει να έχει συνολικό μήκος έως 10 μέτρα.

Άρθρο 4 – Επιτρεπόμενες περίοδοι, περιοχές και ποσότητες αλίευσης αχινών

1. Η αλίευση αχινών με επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη που διαθέτουν αλιευτική άδεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 666/1966 (Α΄160) και του π.δ. 261/1991 (Α΄98), επιτρέπεται μόνο: α) κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο κάθε έτους, β) μία ώρα μετά την ανατολή έως και μία ώρα πριν από τη δύση του ηλίου, γ) σε θαλάσσιες περιοχές εκτός των λιμένων, των όρμων με μόνιμα αγκυροβόλια πλοίων, ως και ναυαγίων, ναρκοπεδίων, της γραμμής πορείας πλοίων, εναλίων αρχαιοτήτων, καθώς και σε ειδικά απαγορευμένες περιοχές αλιείας, όπως καθορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, και δ) σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 μέτρων από τα όρια υδατοκαλλιεργητικών μονάδων και 500 μέτρων ακτινοειδώς από θυννεία και δημόσια ιχθυοτροφεία. 2. Ο μέγιστος αριθμός των επιτρεπόμενων αλιευομένων ατόμων αχινού ανά σκάφος ορίζεται στα εξακόσια (600) άτομα ανά ημέρα. Οι επαγγελματίες αλιείς οι οποίοι διαθέτουν άδεια αλίευσης αχινών σύμφωνα με το άρθρο 2, υποχρεούνται να υποβάλουν κάθε μήνα στην αρμόδια υπηρεσία αλιείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, μηνιαία αναφορά της ποσότητας των αχινών που αλιεύθηκε.

Άρθρο 5 – Ελάχιστο μέγεθος αλιευόμενου αχινού

Απαγορεύεται η αλίευση, η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση, η εκφόρτωση, η μεταφορά, η αποθήκευση, η έκθεση με σκοπό την πώληση, η διάθεση προς πώληση και η εμπορία των προερχόμενων από την αλίευση αχινών, εφόσον οι διαστάσεις των ατόμων είναι μικρότερες από τα 5 εκατοστά κατά τη διάμετρο,χωρίς τα αγκάθια.

Άρθρο 6 – Ερασιτεχνική αλίευση αχινών

Η ερασιτεχνική αλίευση αχινού επιτρέπεται μόνο στους κατόχους ατομικής ερασιτεχνικής άδειας αλιείας.

Άρθρο 7 – Τροποποίηση του π.δ. 373/1985 (Α΄131)

Το π.δ. 373/1985 (Α΄131) «Ερασιτεχνική−αθλητική αλιεία»,όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως: 1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 προστίθεται περίπτωση ζ΄ ως εξής:
«ζ) Με τα εργαλεία πιρούνα ή χέρα, με χειρισμό με το χέρι χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε μηχανικού μέσου, καθώς και με ελεύθερη κατάδυση, για την αλιεία αχινών».
2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 προστίθεται περίπτωση γ΄ ως εξής: «γ) Μέχρι είκοσι (20) άτομα αχινών ανά ημέρα ανά ερασιτέχνη αλιέα και τριάντα (30) άτομα αχινών ανά ημέρα συνολικά ανά ερασιτεχνικό σκάφος».

Άρθρο 8 – Μέτρα για τη διατήρηση του πληθυσμού του αχινού.

Σε περίπτωση που από τα στοιχεία παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας του τελευταίου/ων χρόνου/ων ή και από τα αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών, προκύπτει η ανάγκη λήψης μέτρων για τη διατήρηση των φυσικών πληθυσμών του αχινού, σε όλη την επικράτεια ή σε επί μέρους γεωγραφικές περιοχές, εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 10 του ν.δ. 420/1970 (Α΄27).

Άρθρο 9 – Κυρώσεις

1)Για τους παραβάτες του παρόντος εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν.δ. 420/1970 (Α΄27), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 3 του ν.1740/1987 (Α΄221) και την παρ. 2 του άρθρου 9 του ν.2040/1992 (Α΄70) και τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2332/1995 (Α΄181), καθώς και της παρ.2 του άρθρου 20 του ιδίου ως άνω ν.δ. 420/1970 (Α΄27), κατά περίπτωση.
2. Τα παρανόμως αλιευθέντα άτομα αχινού από επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία, εφόσον είναι ζωντανά επιστρέφονται στη θάλασσα. Τα νεκρά άτομα κατάσχονται και εκποιούνται από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τις κτηνιατρικές διατάξεις, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Άρθρο 10 – Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως. Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 28 Απριλίου 2014

 

 

 

www.iparnassos.gr

 

K S

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

15 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

15 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

2 ημέρες ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

2 ημέρες ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

2 ημέρες ago