Προπόνηση με τους πρωταθλητές ιστιοπλοΐας

Η επέλαση του χιονιά έντυσε την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα στα λευκά, ένα σκηνικό στο οποίο δεν μπόρεσαν να αντισταθούν οι πολυπρωταθλητές της ιστιοπλοΐας, Κώστας Τριγκώνης & Ιορδάνης Πασχαλίδης.

Οι καταξιωμένοι ιστιοπλόοι έριξαν τα σκάφη τους στα σχεδόν παγωμένα νερά και πραγματοποίησαν μια “λευκή” προπόνηση στη λίμνη-κόσμημα της Θεσσαλίας.
Οι Έλληνες αθλητές, με τις περισσότερες διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό τους, αψήφησαν τις υπό το μηδέν θερμοκρασίες και δοκίμασαν τα όρια ενός σκάφους τύπου A-Cat και ενός F18, στην τεχνητή λίμνη του Νομού Καρδίτσας, με μέγιστο μήκος 12 χλμ., μέγιστο πλάτος 4 χλμ., και συνολική επιφάνεια 24 τ.χλμ., που αποτελεί δημοφιλές τουριστικό θέρετρο για όλες τις εποχές.
Με το πέρας του εγχειρήματος, ο Κώστας Τριγκώνης σχολίασε: “Η αλήθεια είναι ότι έχουμε αγωνιστεί, προπονηθεί και κάνει ιστιοπλοΐα σε περισσότερα μέρη στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα. Η προπόνηση στη Λίμνη Πλαστήρα ήταν μια μοναδική εμπειρία. Μια ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν τόπο, ένα τοπίο μοναδικό, απείρου κάλλους και ομορφιάς.”
Μαζί με τον Ιορδάνη Πασχαλίδη, έτερος του πληρώματος στο F18, ήταν ο πολλά υποσχόμενος νεαρός αθλητής, Σταύρος Ταβουλάρης, τον οποίο ξεχώρισαν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στο εκπαιδευτικό workshop τους Red Bull Under my Wing το 2017. «Γνωρίζουμε σαν αθλητές πως μόλις σταματήσουμε την αγωνιστική μας δράση, δε θα έχουμε καταφέρει τίποτα, αν δεν έχουμε αφήσει πίσω μας νέους ιστιοπλόους και δεν έχουμε μεταφέρει όλη αυτή τη γνώση και την εμπειρία στα παιδιά. Είναι καθήκον μας, κατά κάποιο τρόπο, υποχρέωση και σεβασμός των κόπων και των θυσιών μας όλα αυτά τα χρόνια» υποστήριξε ο Ιορδάνης Πασχαλίδης.
Κώστας Τριγκώνης: Ασύλληπτη ομορφιά. Ένα μοναδικό τοπίο. Εμπειρία ζωής μιας και ήταν η 1η φορά που έκανα ιστιοπλοΐα σε λίμνη της χώρας μου. Επίσης να πω και ένα τραγελαφικό που συνέβη. Όταν πηγαίναμε στην λίμνη κάναμε λάθος και ακολουθήσαμε τον παλιό δόμο με αποτέλεσμα να βρεθούμε σε κάποια χωριά ψηλά με πολύ χιόνι και πολύ στενούς δρόμους. Η απορία των χωριών να βλέπουν ένα αμάξι με τρέιλερ και 2 καταμαράν επάνω μέσα στα χιόνια στο βουνό έκδηλη.. Που πάτε βρε παλαβοί με τις βάρκες;
Ιορδάνης Πασχαλίδης: Στα τόσα χρόνια που ασχολούμαστε με την ιστιοπλοΐα έχουμε αρμενίσει ωκεανούς θάλασσες, λίμνες σε χώρες ανά τον κόσμο αλλά ποτέ σε κάποια λίμνη στην πατρίδα μας. Το τοπίο είναι μαγευτικό και σαγηνευτικοί απόλυτη ησυχία και ηρεμία της φύσης σε αρμόνια με τα ιστιοπλοϊκά μας σκάφη. Η μοναδικη εικόνα της λίμνης άλλα και του κατάλευκου παραλίμνιου τοπιού.
Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;
KT: Η πρόσβαση στο νερό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι μιας και το χιόνι έφτανε τα 40 εκ ύψος. Σε κάποια σημεία απάτητα και παραπάνω. Το κρύο επίσης μιας και από ένα σημείο και μετά δυσκολεύει πολύ την κίνηση σου. Την πρώτη ήμερα που μπήκα το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν ο πάγος ο οποίος δημιουργούνταν μόλις έπεφτε το νερό πάνω στο σκάφος και σε κάθε στροφή γλιστρούσα.
ΙΠ: Δυστυχώς η πρόσβαση σε αυτά τα μέρη της Ελλάδας είναι δύσκολη. Ήμασταν τυχεροί γιατί μας βοήθησε ο καιρός και δεν αποκλειστήκαμε από το πολύ χιόνι. Μας δυσκόλεψε αρκετά η απουσία έστω κάποιων απλών παραλίμνιων εγκαταστάσεων ώστε να μπορούμε να ρίξουμε τα σκαφή στην λίμνη. Όλο το εγχείρημα έγινε από ένα σημείο της λίμνης με πάρα πολύ χιόνι (τα ποδιά μας θαβόντουσαν μέχρι το γόνατο μέσα στο χιόνι). Αναγκαστήκαμε να τσουλήσουμε τα σκαφή πάνω στο χιόνι ώστε να τα ρίξουμε στο νερό.
Αισθανθήκατε έξω από τα νερά σας λόγω της ιδιαιτερότητας του εγχειρήματος;
KT: Όχι μιας και στο εξωτερικό έχουμε αγωνιστεί σε λίμνες και έχουμε ζήσει παρόμοιες εμπειρίες. Ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία πάρα τις δυσκολίες.
ΙΠ: Δεν θα έλεγα έξω από τα νερά μας, απλά οι λίμνες στην Ελλάδα είναι αχαρτογράφητες. Δεν ξέρεις ακριβώς τα βάθη τους και δεν ξέρεις εάν υπάρχουν βράχοι ή ξέρες. Μάλιστα σε κάποια στιγμή της πλεύσης μας η κάρινα του σκάφους ακούμπησε στον βυθό και τουμπάραμε.
Κώστα, τι προτιμάς, να απολαμβάνεις τη χιονισμένη λίμνη μόνος πάνω στο ACat ή να ρίχνεσαι στη μάχη ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος με συναθλητή;
KT: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία απολαμβάνω με την ίδια ένταση και ευχαρίστηση. Ο Ντανης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Συμμετέχει σε όλα ειτε είναι πάνω στο σκάφος είτε είμαι μόνος. Το ενδιαφέρον του είναι εκεί. Ναι για μένα το Α cat είναι ένα προσωπικό στοίχημα, αυτό που με “φτιάχνει” και με οδηγεί όπως και άλλα πράγματα. Απόλαυση αντλώ από πολλά πράγματα. Το foiling όμως είναι κάτι ιδιαίτερο για μένα.
Ντάνη και εσύ αντίστοιχα, προτιμάς το f18 στην παγωμένη λίμνη Πλαστήρα ή το tornado στο παγκόσμιο πρωτάθλημα;
ΙΠ: Θα προτιμούσα ένα συνδυασμό αυτών των δυο. Θα ήθελα να τρέξω ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα f18 σε ένα τέτοιο φυσικό περιβάλλον. Βέβαια εάν έπρεπε να κάνω μια μοναδική επιλογή μάλλον θα προτιμούσα ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. (το μικρόβιο βλέπετε…)
Μιας και διανύουμε τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς, ποιοι είναι οι φετινοί σας στόχοι;
KT: Ότι κάναμε πέρυσι σε μια επανάληψη. Δηλαδή νίκη στο παγκόσμιο Φόρμουλα 18, στο Πανευρωπαϊκό Tornado (μένει να δούμε αν θα αγωνιστούμε μαζί ή πάλι με 2 νέα ταλέντα) και για μένα να πρωταγωνιστήσω στο Παγκόσμιο Α-Class. Επίσης στα πλάνα μας είναι ένα camp αποκλειστικά και μόνο για κορίτσια μιας και στην Ελλάδα είναι ελάχιστες οι γυναίκες που ασχολούνται με το καταμαράν όπως και πλήθος άλλων δράσεων αγωνιστικών και μη.
ΙΠ: Να είμαστε υγιείς και να καταφέρουμε τουλάχιστον όσα και την προηγούμενη χρόνια. Βλέπετε το πιο δύσκολο είναι να μπορείς να παραμένεις στην κορυφή. Έτσι λοιπόν για φέτος έχουμε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα f18 στην Ισπανία, Πανευρωπαικο Πρωτάθλημα Tornado στην Ιταλία και τέλος θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τον δύσκολο αγώνα αντοχής με σκαφή f18 Archipelago Raid στην Σουηδία. Υπάρχει προς το τέλος του χρόνου και ο αγώνας στο Stbarth, αλλά για αυτόν τον αγώνα θα ξέρουμε σίγουρα τον Ιούνιο. Από κει και πέρα υπάρχει και ένας κρυφός στόχος προσωπικός που προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμος, ας περιμένετε μέχρι το καλοκαίρι… Όσον αφορά το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα την νέα χρόνια θα είναι αφιερωμένη στο γυναικείο φίλο. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τις Ελληνίδες πρωταθλήτριες ιστιοπλοΐας κοντά στο καταμαράν.
Το White Sailing είναι ακόμα μία ενέργειά σας που αποδεικνύει ότι στηρίζετε το νέο αίμα της ιστιοπλοΐας. Πόσο σημαντικό είναι να δίνεις τη σκυτάλη στη νέα γενιά και τι μαρτυρά αυτό για το αθλητικό σας status;
KT: Για εμάς τους δύο αυτό είναι το Α-Ω. Δεν μας θρέφει η φιλοδοξία μας αλλά η αγάπη μας γι αυτο που κάνουμε. Και όταν αγαπάς βοηθάς και κάνεις πραγματικά ότι μπορείς. Όπως είπε και ο Ντανης σε μια παλαιότερη συνέντευξη, “Θα μας διαγράψει η Ιστορία αν δεν καταφέρουμε να αφήσουμε το στίγμα μας στη νέα γενιά”. Είναι καθήκον και υποχρέωση μας. Το τι προσδίδει σε εμάς και το αθλητικό μας status; Η αναγνώριση των παιδιών στο πρόσωπο μας γι αυτό που κάνουμε είναι κάτι το μοναδικό. Είναι πηγή έμπνευσης και ενέργειας. Αστείρευτης ενέργειας…

ΙΠ: Γνωρίζουμε σαν αθλητές πως μόλις σταματήσουμε την αγωνιστική μας δράση εάν δεν έχουμε αφήσει πίσω μας νέους ιστιοπλόους και δεν έχουμε μεταφέρει όλη αυτήν την γνώση και εμπειρία στα νέα παιδιά δεν θα έχουμε καταφέρει τίποτα. Είναι καθήκον μας και κατά κάποιο τρόπο υποχρέωση και σεβασμός των κοπών και των θυσιών μας όλα αυτά τα χρόνια. Όλα όσα έχουμε μάθει πρέπει να περάσουν στη νέα γενιά. Ναι είναι μια ακόμα ενέργεια που αποδεικνύει ότι στηρίζουμε το νέο αίμα μιας και στην παρέα μας στην παγωμένη λίμνη Πλαστήρα βρέθηκε ο Σταύρος Ταβουλάρης ο οποίος είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα Under my Wings.

www.redbull.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top