Νέα

Ψάρια μολυσμένα με ραδιενέργεια αλιεύθηκαν στην περιοχή της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας

Μετά από ισχυρή σεισμική δόνηση κοντά στη Φουκουσίμα στις 14 Φεβρουαρίου, διέρρευσε ραδιενεργό αποθηκευμένο νερό και ύστερα αλιεύθηκαν ψάρια με ραδιενέργεια.

Ψάρια με ραδιενέργεια αλιεύθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια, στα νερά της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού NHK, το οποίο επικαλέστηκε τοπικό σύλλογο αλιείας. Η νομαρχία της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα «Fukushima 1» το 2011, ενώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην περιοχή σημειώθηκε έντονη σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με μεταγενέστερες αναφορές, μέρος του ραδιενεργού νερού από το εργοστάσιο έχει διαρρεύσει από τα δοχεία αποθήκευσης. Νωρίτερα, η εταιρεία που χειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο Tokyo Electric Power Co. ανέφερε ότι τα επίπεδα των υδάτων ψύξης είχαν μειωθεί σε δύο αντιδραστήρες, υποδεικνύοντας περαιτέρω ζημιά στους αντιδραστήρες στο πρώτο και τρίτο μπλοκ, που προκλήθηκε από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό. Λίγο μετά τη φυσική καταστροφή, μια μικρή ποσότητα νερού, μολυσμένο με ακτινοβολία, απελευθερώθηκε από τα αποθηκευτικά κιβώτια. Στις 14 Φεβρουαρίου, η Ιαπωνία υπέστη ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον νομό της Φουκουσίμα να αποτελεί μία από τις περιοχές που επηρεάστηκε εντονότερα.

Η ζημιά στην αλιεία της περιοχής από την καταστροφή του 2011

Η αλιευτική βιομηχανία του νομού της Φουκουσίμα υπέστη πλήγμα μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011, καθώς η τοπική αλιεία είχε απαγορευτεί έως το 2017. Πέρυσι, ξέσπασε οργή μεταξύ των αλιευτικών συνεταιρισμών αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εγκρίνει την απελευθέρωση στον ωκεανό εξαιρετικά ραδιενεργών υδάτων που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ψύξη των κατεστραμμένων αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, καθώς η εγκατάσταση δεν διαθέτει χώρο για την αποθήκευση της συνεχώς αυξανόμενης ποσότητας ραδιενεργών αποβλήτων. Ενώ οι αρχές διαβεβαιώνουν πως η διαδικασία είναι ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία, οι αλιείς της Φουκουσίμα φοβούνται ότι οι καταναλωτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα τοπικά θαλάσσια προϊόντα.

K S

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

15 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

15 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

2 ημέρες ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

2 ημέρες ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

2 ημέρες ago