Ευ ζην

Ψητή χήνα με αρωματισμένα λαχανικά φούρνου

Υλικά:

1 χήνα περίπου 2,5 με 3 κιλά

4 κ.σ. λίπος χήνας (θα βρείτε στα ντελικατέσεν)

4 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι

2 κ.σ. ανάμεικτα μπαχαρικά

χυμός από 2 πορτοκάλια + ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κιλό καρότα

500 γραμμ. ρέβες

50 γραμμ. ξανθιές σταφίδες

100 γραμμ. ξηρά βερίκοκα, χωρίς τα κουκούτσια

100 γραμμ. ξηρά δαμάσκηνα χωρίς τα κουκούτσια

2 ποτήρια ζωμό κότας (ή λιώνετε σε βραστό νερό 1 κύβο ζωμό κότας)

150 γραμμ. αλεύρι

125 γραμμ. βούτυρο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Αλείφετε τη χήνα με το μέλι, την πασπαλίζετε με αλατοπίπερο, τα ανάμεικτα μπαχαρικά και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και την αφήνετε να μαριναριστεί 1 ώρα τουλάχιστον. Τη βάζετε σε ένα πυρέξ μαζί με το λίπος χήνας και το χυμό 1 πορτοκαλιού και την ψήνετε στο φούρνο 2 ώρες γυρίζοντάς την αρκετές φορές. Στο μισό χρόνο ψησίματος προσθέτετε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και λίγο νερό.

Καθαρίζετε και πλένετε τα λαχανικά και τα κόβετε σε μπαστουνάκια (julienne).Tα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα ξηρά φρούτα κομμένα σε κυβάκια και το ζωμό κότας. Τα βράζετε περίπου 20΄ μέχρι να μαλακώσουν. Στο τέλος του χρόνου βρασμού αλατοπιπερώνετε. Αν έχει μείνει ακόμη ζουμί, δυναμώνετε τη θερμοκρασία για να εξατμιστεί. Τα τοποθετείτε σε ένα πυρέξ.

Ανακατεύετε το βούτυρο, το αλεύρι, το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε στο μίξερ. Ραντίζετε καλά τα λαχανικά με αυτό το μείγμα και βάζετε το πυρέξ στο φούρνο για 20΄-30΄.

Αφήνετε την ψημένη χήνα να ξεκουραστεί για 20΄ μέσα σε αλουμινόχαρτο και μετά την κόβετε σε φέτες και τη σερβίρετε μαζί με τα λαχανικά φούρνου.

K S

Recent Posts

Η Κάλυμνος, ιδανικός προορισμός για αναρρίχηση…

Η Κάλυμνος, που βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Κω και Λέρο της Δωδεκανήσου, είναι πολύ λιγότερο…

2 ώρες ago

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

22 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

22 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

2 ημέρες ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

2 ημέρες ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago