Κυνήγι

Σε αναμονή για τις υποχρεωτικές στειρώσεις των ζώων μας!

Της Δήμητρας Βέλμαχου

 

Σε κατάσταση αναμονής των εξελίξεων σχετικά με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ειδικής Γραμματέως για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς Μαριάνθης Δημοπούλου, τελούν οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και σύλλογοι της χώρας, αναφορικά με το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης ή σε περίπτωση άρνησης, την φύλαξη γενετικού υλικού των κυνηγετικών τους σκύλων.

Και ενώ το θέμα θεωρούνταν ότι έχει παγώσει η κα Δημοπούλου σε τηλεοπτική της συνέντευξη το επανέφερε, κάνοντας γνωστό ότι ο σχετικός νόμος θα εφαρμοστεί από το Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει πως ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται να στειρώσει τον σκύλο ή την γάτα του, εντός 6 μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση που το ζώο αποκτηθεί σε ηλικία μικρότερη του ενός έτους, η στείρωση θα πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Σε περίπτωση τώρα που ο ιδιοκτήτης του ζώου επιλέξει να μην το στειρώσει, είναι αναγκασμένος από το νόμο να φυλάξει δείγμα γενετικού υλικού (DNA).

Εδώ λοιπόν όπως επισημαίνει το μέλος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Άλκης Κωνσταντόπουλος προκύπτει το εξής παράδοξο: Έως τώρα ουδείς κτηνίατρος είναι ενήμερος για την διαδικασία λήψης και αποστολής DNA αφού επισήμως δεν υπάρχει τράπεζα φύλαξης. Το ζήτημα αυτό μάλιστα αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας στην Αθήνα ενώ και κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας στην Πάτρα, άπαντες συμφώνησαν ότι πρέπει από την πλευρά της η ελληνική πολιτεία να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και να εξαιρέσει τους κυνηγετικούς σκύλους από αυτό το μέτρο εντάσσοντάς τους στα ζώα εργασίας όπως αυτό ορίζει και η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία FCI.

«Αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς τους κτηνιάτρους ότι λειτουργεί η βάση DNA προκειμένου να λαμβάνουν δείγματα για να αποσταλούν σε αυτή τη βάση. Άρα λοιπόν όσο δεν υπάρχει σε λειτουργία η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν μπορεί και να εφαρμοστεί ο νόμος. Σε πρώτη φάση αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τα ζώα πρέπει να είναι σημασμένα ηλεκτρονικά, να έχουν δηλαδή τσιπάκι.

Σε ό,τι αφορά τους κυνηγούς, θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των σημασμένων σκύλων στην Ελλάδα. Και δεν μιλάω για γάτες γιατί εκεί υπάρχει μία μεγάλη ασυδοσία» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας παράλληλα πως «…υπάρχει όμως και μία δεύτερη διαδικασία, γιατί έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία στην Ελλάδα, να εξαιρούνται οι κυνηγετικοί σκύλοι από τα ζώα εργασίας. Ενώ έγινε κάτι αντίστοιχο για τους ποιμενικούς, δηλαδή για το σκύλους που προστατεύουν τα κοπάδια και εξαιρούνται της διαδικασίας της στείρωσης, εμείς αυτό που ζητάμε είναι ότι από τη στιγμή που τα σκυλιά των κυνηγών έχουν τα βιβλιάρια υγείας, είναι πλήρως εμβολιασμένα και σημασμένα και αφού είναι αποδεδειγμένα και από τον FCI ως σκύλοι εργασίας να εξαιρεθούν της στείρωσης.

Φέτος μάλιστα υπάρχει μοιρασμένη δωρεάν από τους κυνηγετικούς συλλόγους μία εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα που έχει πολλές χρήσεις. Μία από αυτές είναι τα σκυλιά που έχει στην κατοχή του ο κυνηγός να μπορεί να τα καταχωρήσει, να φαίνεται ότι είναι τσιπαρισμένα και ο κυνηγετικός σύλλογος που ανήκουν, προκειμένου να φανεί το μητρώο των κυνηγετικών σκύλων του συλλόγου.

Αυτό είναι μία προσπάθεια επίσημης καταγραφής προκειμένου να μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία με το υπουργείο και να διεκδικήσουμε αυτήν την τροποποίηση ότι τα κυνηγετικά σκυλιά τουλάχιστον αυτά που είναι καταγεγραμμένα στα μητρώα των συλλόγων να εξαιρεθούν από το μέτρο αυτό. Αυτό είναι κάτι που το έχουν εφαρμόσει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ενώ μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η διάκριση για τα κυνηγετικά σκυλιά. 

Έχουμε κάνει προσφυγή σαν Κυνηγετική Συνομοσπονδία και περιμένουμε να συζητηθεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2024 στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή για το νομοσχέδιο Άργος και την συγκεκριμένη διάκριση. Και γι’ αυτό το λόγο ζητάμε από τους κυνηγούς που δεν το έχουν κάνει ακόμα, να το κάνουν προκειμένου να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και να μπορούμε να μιλάμε με αριθμούς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ότι πράγμα χρειαστεί να διεκδικήσεις δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου. Χρειάζεται όλοι να συνεισφέρουν. Αυτή τη στιγμή οι κυνηγοί το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περάσουν και να δηλώσουν τα σκυλιά τους» ανέφερε κλείνοντας ο Άλκης Κωνσταντόπουλος.

 

 

www.ilialive.gr

 

K S

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

17 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

17 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

2 ημέρες ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

2 ημέρες ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

2 ημέρες ago