Κυνήγι

Σύγκρουση με ζώο, τι κάνετε;

Κατ’ αρχήν δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση με «δραστικό τρόπο», καθώς αυτό μπορεί να αποβεί ακόμα χειρότερο και από την ίδια τη σύγκρουση με το ζώο.
Αν έχουμε χρόνο, παίζουμε τα φώτα προσπαθώντας να τρομάξουμε το άγριο ζώο και να φύγει από τον δρόμο μας. Αν η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, φρενάρουμε με τις ρόδες να κοιτάνε ευθεία. Την τελευταία δυνατή στιγμή, στρίβουμε όσο μπορούμε για να αποφύγουμε το κέντρο του ζώου, ώστε να γλιτώσουμε την κατά μέτωπο σύγκρουση και να μη χτυπήσει το ζώο στο παρμπρίζ και προσγειωθεί πάνω μας.
Με προσοχή βγαίνουμε έξω από το όχημα και επιφυλακτικά ελέγχουμε εάν το άγριο ζώο είναι νεκρό ή τραυματισμένο. Προσοχή, γιατί μπορεί να τραυματίστηκε ελαφρά και να μπορέσει να επιτεθεί.
Εάν είναι δυνατό φωτογραφίζουμε τον τόπο ατυχήματος, το όχημά μας και το χτυπημένο ζώο.
Σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε το τραυματισμένο ζώο ακόμη και αν έχει πεθάνει. Η εγκατάλειψη του συνοδεύεται από πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ αν το σώμα του βρίσκεται επί του οδοστρώματος μπορεί να προκαλέσει εκ νέου τροχαίο ατύχημα σε κάποιο διερχόμενο όχημα.
Αφού βεβαιωθούμε για την κατάσταση των επιβαινώντων και του ζώου, τότε ελέγχουμε το ασφαλιστήριο συμβόλαιό μας και ψάχνουμε το τηλέφωνο της φροντίδας ατυχήματος, το οποίο αναγράφεται συνήθως στο κάτω μέρος του συμβολαίου. Ενημερώνουμε την ασφαλιστική εταιρεία ότι το όχημά μας έχει ακινητοποιηθεί από ατύχημα με άγριο ζώο και χρειαζόμαστε βοήθεια.

Τώρα εγείρεται και ένα ακόμα πολύ σημαντικό ερώτημα. Θα αποζημιωθώ; 

Η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή. Κατ’ αρχάς υπάρχουν πολλές παράμετροι. Η πρώτη παράμετρος είναι εάν το ζώο ήταν αδέσποτο ή είχε ιδιοκτήτη και είχε ξεφύγει, δηλαδή αν είναι πάνω του καρτελάκι.

Εάν το ζώο είχε ιδιοκτήτη, τότε πάντα φέρει την υπαιτιότητα για το ατύχημα ο ιδιοκτήτης του ζώου και είναι αυτός ο οποίος υποχρεούται να καλύψει το κόστος της ζημιάς με βάση το νόμο (άρθρο 924 ΑΚ). Εξαιρείται η περίπτωση που το ζώο ήταν κατοικίδιο και προορίζεται για την φύλαξη της οικίας του, το επάγγελμά του και την διατροφή του, εφόσον αποδείξει ότι είχε την εποπτεία του.
Εάν το ζώο δεν είχε ιδιοκτήτη, τότε υπεύθυνος για την αποζημίωση είναι ο εκάστοτε Δήμος ή Περιφέρεια στον οποίο ανήκει ο δρόμος που έγινε το συμβάν. Σε περίπτωση που το τροχαίο ατύχημα έγινε σε αυτοκινητόδρομο, τότε αρμόδια για την αποζημίωση είναι η ανάδοχος εταιρεία που διαχειρίζεται το οδικό δίκτυο και είναι υποχρεωμένη να εποπτεύει το δρόμο, αλλά και την περίφραξή του, όπως και τα μέτρα προστασίας.

Προσοχή! Η οδική βοήθεια και οι καλύψεις για ατύχημα με άγριο ζώο είναι προεραιτικές και μπορεί να μην αναγράφονται στο συμβόλαιο.

Στην περίπτωση αυτή η χρήση της οδικής βοήθειας παρέχεται δωρεάν σε περίπτωση ατυχήματος σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και ας μην αναγράφεται στο συμβόλαιό μας.

Sofi

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

10 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

10 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

1 ημέρα ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

1 ημέρα ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

1 ημέρα ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

1 ημέρα ago