Συμβούλιο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα σημαντικά συμπεράσματα

Με βασικά θέματα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προετοιμασία της Συνόδου της Κοπεγχάγης, τους περιορισμούς στις εκπομπές των βιομηχανιών, την προστασία της βιοποικιλότητας, κ.α, ολοκληρώθηκε, χθες στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο κλείνει η Τσέχικη Προεδρία.
Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σταύρος Καλογιάννης.
Ειδικότερα :

1. Έλεγχος και πρόληψη βιομηχανικής ρύπανσης

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος συμφώνησε για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές και συγκεκριμένα για την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της βιομηχανικής ρύπανσης.
Η θέση του ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν ότι η αναθεωρημένη Οδηγία θα αποτελέσει πολύ σημαντικό εργαλείο στην ουσιαστική βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και ζήτησε να δοθεί σε δύο ελληνικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής επαρκής πρόσθετος χρόνος λειτουργίας, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενος κίνδυνος για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Τόσο η Προεδρία του Συμβουλίου όσο και η Επιτροπή αποδέχθηκαν την πρόταση.

2.  Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής

Στο Συμβούλιο έγινε ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για επιτυχή κατάληξη της διάσκεψης των Ην. Εθνών για την κλιματική αλλαγή, στην Κοπεγχάγη, τον προσεχή Δεκέμβριο.
Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας, που θα πρέπει να είναι παγκόσμια, δηλαδή να περιλαμβάνει όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και τις αναδυόμενες οικονομίες. Η θέση της χώρας μας είναι πως, για να επιτευχθεί μια συνεκτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, πρέπει να ενισχυθεί με κατάλληλους χρηματικούς πόρους.
Πέραν της χρηματοδότησης, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες είναι αναγκαίο να προετοιμαστούν και να εφαρμόσουν αναπτυξιακές στρατηγικές βασισμένες σε εκπομπές χαμηλού άνθρακα.
Ειδικά για τα καύσιμα ναυτιλίας, η Ελλάδα ζήτησε να αποφασισθεί και να εφαρμοσθεί μια παγκόσμια (και όχι περιφερειακή) λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και μέσω του αρμόδιου Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ).

Οποιαδήποτε άλλη λύση θα είναι οικονομικά επιζήμια για τη χώρα μας και περιβαλλοντικά αρνητική.

3. Βιοποικιλότητα

Κατόπιν συζήτησης για την έκθεση που αφορά στην ενδιάμεση αξιολόγηση των αποτελεσμάτων για την ανάσχεση απώλειας βιοποικιλότητας μέχρι το 2010 υιοθετήθηκαν συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία, απαιτούνται εντονότερες προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Ο κ. Καλογιάννης, τόνισε ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί παγκόσμια απειλή, εξίσου σημαντική και αλληλένδετη με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την Ελληνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, που το ΥΠΕΧΩΔΕ εκπόνησε και βρίσκεται σε διαβούλευση, η οποία έχει ορίζοντα 15-ετίας. Θέτει το πλαίσιο, μέσα από έναν ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχεδιασμό, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πιέσεων στο φυσικό μας περιβάλλον.

4. Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί (Γ.Τ.Ο.)

Πάγια θέση της χώρας μας είναι η ανάγκη αναθεώρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε μεμονωμένα Κράτη-Μέλη να περιορίζουν ή και να απαγορεύουν την καλλιέργεια αδειοδοτημένων Γ.Τ.Ο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως θα αξιολογήσει τις προτάσεις όλων των κρατών και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματά της.

5. Προστασία εδάφους

Το θέμα επανήλθε μετά από δύο χρόνια. Όπως και το 2007 επί Πορτογαλικής Προεδρίας, έτσι και σήμερα, ορισμένες χώρες οι οποίες σχημάτισαν μειοψηφία αρνησικυρίας, δεν συμφωνούν σε ένα σχέδιο Οδηγίας για την προστασία του εδάφους.
Κατατέθηκε η θέση της χώρας μας ότι απουσιάζει μια Ευρωπαϊκή Οδηγία-πλαίσιο για την προστασία του εδάφους, αντίστοιχη με τις Οδηγίες για την προστασία του αέρα και του νερού, και ότι η χώρα μας συμφωνεί με την συγκεκριμένη Οδηγία. Πρότεινε δε, όπως η Σουηδία, επόμενη προεδρεύουσα χώρα, αναλάβει να επαναφέρει προς συζήτηση την πρόταση της Οδηγίας.

Ηρώ Γκίζα
Go Outdoor

Recent Posts

Κ.Σ. Χίου: «Στοχεύοντας στη Φύση»

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει όλη του την προσοχή σε δράσεις…

18 ώρες ago

H θέση της Γ΄ Κ.Ο.Π. για το περιστατικό λαθροθηρίας στην Φωκίδα

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι 30.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί καταδικάζουμε απερίφραστα το περιστατικό…

19 ώρες ago

Συμπληρώθηκε το ετήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι

Η ανακοίνωση της ΚΣΕ Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώθηκε το καθορισμένο από τη Ρυθμιστική Απόφαση…

2 ημέρες ago

Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στην υγεία

Η κολύμβηση σε κρύο νερό, γνωστή και ως χειμερινή κολύμβηση, έχει κερδίσει την προσοχή των ειδικών…

2 ημέρες ago

Από τι κινδυνεύει ο σκύλος σας το φθινόπωρο

Ήδη πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν καλωσορίσει τη νοσταλγική μυρωδιά της βροχής, και τα…

2 ημέρες ago

Πανελλήνιο ρεκόρ στην Σκοποβολή ο Αγγ. Σαραντάκης

Μια σπουδαία διάκριση στο άθλημα της σκοποβολής πέτυχε ο Σπαρτιάτης Άγγελος-Στυλιανός Σαραντάκης. Ο ταλαντούχος αθλητής…

2 ημέρες ago