Ζωντάνεψε και πάλι ο Ποδηλατικός Γύρος «Θυσίας»

Χρώμα, κίνηση και ζωντάνια, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας αθλητικών εκδηλώσεων εξαιτίας της πανδημίας, έδωσε στην Αρχαία Ολυμπία ο 43ος Ποδηλατικός Γύρος «Θυσίας», το Σάββατο 29 Μαΐου, με συνδιοργανωτή τον Δήμο.
Συγκεκριμένα, στη σκιά των ιστορικών πλατανιών, στον κεντρικό δρόμο της Αρχαίας Ολυμπίας, έγινε ο τερματισμός της Λίγκας Δρόμου συνολικού μήκους 116 km που είχε αφετηρία την Κάτω Αχαΐα, ένας αγώνας που είναι κριτήριο για τις Εθνικές ομάδες αλλά και για την συμμετοχή των αθλητών στα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Ο αγώνας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ικανοποιώντας τους διοργανωτές και δημιουργώντας προοπτικές για μεγαλύτερα ποδηλατικά events στο μέλλον.

Περισσότεροι από 110 αθλητές από διάφορες περιοχές της χώρας πήραν μέρος στην κούρσα, η οποία διάνυσε ένα από τα ομορφότερα τμήματα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το δρυοδάσος Φολόης και το οροπέδιο Λάλα, προκαλώντας στους συμμετέχοντες ποικίλες εντυπώσεις. Ο ποδηλατικός γύρος ήταν ενταγμένος στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία ενώ συμπίπτει και με την συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών, το 1971.
Παρόντες στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Μιχάλης Κουρέντας, παλιός πρωταθλητής του πόλο, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Παναγιώτης Μάνδαλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών, κ. Σπύρος Πολίτης, κ.α.

Να γίνει θεσμός

Ο πρόεδρος ποδηλατικού ομίλου Πάτρας Σπύρος Πολίτης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην διοργάνωση. “Είναι ο 43ος αγώνας, ένας καθιερωμένος αγώνας στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εδώ και 45 χρόνια. Φέτος ειδικά με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών από την επανάσταση του 21, ο αγώνας μας έχει ενταχθεί και στους εορτασμούς της Δυτικής Ελλάδας και στο επίσημο πρόγραμμα. Έγινε λοιπόν διαπεριφερειακός αγώνας συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά και την διαδρομή προς την Αρχαία Ολυμπία, μία συμβολική διαδρομή η οποία δεν θα μπορούσε να λείψει από έναν τέτοιο γύρο όπως είναι αυτός ο ποδηλατικός. Πιστεύουμε ότι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να καθιερωθεί αυτή η διαδρομή, μία εξαιρετικά όμορφη διαδρομή μέσω της ορεινής Αχαΐας και Ηλείας με κατάληξη στην Αρχαία Ολυμπία.

Φέτος συμμετέχουν 100 αθλητές γιατί είναι αγώνας πανελληνίου πρωταθλήματος, δεν είναι ανοιχτός αγώνας, ανοιχτός αγώνας είναι ο αυριανός που καταλήγει στα Καλάβρυτα, είναι 100 αθλητές που έχουν έρθει από όλα τα μέρη της Ελλάδας και για πρώτη φορά φέτος έχουν έρθει και ξένοι αθλητές. Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε το διαπεριφερειακό να γίνεται ο αγώνας σταθερά προς την Αρχαία Ολυμπία και να μπορούμε του χρόνου με διαφοροποιημένα πρωτόκολλα να έχουμε τουρισμό και ανθρώπους να το δουν και όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έχουν μία έφεση στον αθλητισμό και τον αγαπούν αλλά άνθρωποι από όλη την Ευρώπη που θα μπορέσουν να απολαύσουν και την διαδρομή και την Αρχαία Ολυμπία αλλά και το ποδήλατο. 

Η διαδρομή αυτή ξεκινάει από την Κάτω Αχαΐα, ανεβαίνει μέσω της βιομηχανικής ζώνης της Πάτρας, στο Σιμόπουλο, Πανόπουλο και κατεβαίνει από το βουνό. Είναι μία δύσκολη αλλά εξαιρετικά ωραία διαδρομή. Είχαμε πολλά χρόνια να κάνουμε αυτή τη διαδρομή από το Γύρο Ελλάδας που κάναμε κάποτε.

Η ομοσπονδία φέτος σχεδιάζει να ξαναφτιάξουμε το Γύρο Ελλάδας για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και ελπίζουμε από του χρόνου να είναι πάλι κι αυτή η διαδρομή στο κομμάτι του γύρου Ελλάδας. Η ποδηλασία είναι ένα ολυμπιακό άθλημα, είναι πάνω από 120 χρόνια που γίνονται αγώνες ποδηλάτων στην Ελλάδα, ο Ποδηλατικός Όμιλος φέτος γιορτάζει και τα 50 του χρόνια είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομοσπονδίας φέτος μάλιστα και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας είναι και ο γραμματέας του Ποδηλατικού Ομίλου Πάτρας και είμαστε πολλαπλά υπερήφανοι φέτος και διότι κάνουμε τον αγώνα αυτό στην Ολυμπία που το θέλαμε πολλά χρόνια αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να καθιερώσουμε αυτό τον αγώνα και στο μέλλον.”

Ο εκπρόσωπος του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, Μιχάλης Κουρέτας, από την πλευρά του μετέφερε τις ευχές του υφυπουργού και σημείωσε ότι “… μπροστά μας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και για την πολιτεία αλλά και για την ίδια την ομοσπονδία της ποδηλασίας. Ο υπουργός λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παρευρίσκεται σήμερα εδώ. Η μεγάλη ευχή και του υπουργού και όλων των ανθρώπων του αθλητισμού και των ανθρώπων της ποδηλασίας, είναι να υπάρχουν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με αυτόν τον τρόπο γιατί έτσι προάγεται το άθλημα της ποδηλασίας, το ευ αγωνίζεσθαι, η ευγενής άμιλλα. Νομίζω ότι σήμερα το μέρος εδώ ενδείκνυται γι’ αυτό,  είναι στα πλαίσια του γύρου της Ηλείας τριήμερη αγωνιστική δραστηριότητα, νομίζω ότι ήταν ότι καλύτερο να παρευρεθούμε σήμερα εδώ. Να τιμήσουμε με την παρουσία μας την κοιτίδα του αθλητισμού που είναι η Αρχαία Ολυμπία και να ευχηθούμε σε όλους τους αθλητές ευόδωση των στόχων τους, υγεία και ασφάλεια, γιατί όπως ξέρετε η περίοδος δεν είναι ότι καλύτερο, ακόμα βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περίοδο στην πανδημία και όλοι θέλουμε να είμαστε ασφαλείς και για εμάς και για τους γύρω μας”.

Ο κ. Κουρετάς συνέχισε λέγοντας πως “… η Αρχαία Ολυμπία είναι σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Από δω πρέπει να ξεκινάει και εδώ πρέπει να τελειώνει οποιαδήποτε αναφορά στον παγκόσμιο αθλητισμό. Η Αρχαία Ολυμπία ενδείκνυται και για την γεωγραφική της θέση αλλά και για την ονομασία και μόνο γι’ αυτό που προσδίδει η Αρχαία Ολυμπία, γιατί τα ιδανικά και οι αξίες του αθλητισμού πρέπει να ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου και εδώ η Αρχαία Ολυμπία είναι σημείο αναφοράς γι’ αυτό το πράγμα.

Νομίζω ότι οι ολυμπιακοί αγώνες θα γίνουν με πραγματικά αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας, είναι μία τεράστια οργάνωση νομίζω ότι πάρα πολλοί αθλητές έχουν επενδύσει σε αυτό το στόχο, ενδεχομένως αν δε γίνουν θα χάσουν και λόγω ηλικίας το δικαίωμα της συμμετοχής και αυτό είναι το πιο μεγάλο. Πιστεύω ότι οι ολυμπιακοί αγώνες θα γίνουν, είναι ότι πιο σημαντικό, ένα παγκόσμιο γεγονός, μην ξεχνάτε ότι στην αρχαιότητα σταματούσαν τα πάντα για να διοργανώνονται οι ολυμπιακοί αγώνες και βρισκόμαστε σε έναν χώρο που πραγματικά μας γεμίζει με μεγάλη περηφάνια και θα έλεγα ότι πρέπει να γίνουν οι ολυμπιακοί αγώνες γιατί είναι κάτι το οποίο θα ανακουφίσει όχι μόνο αθλητικά αλλά και γενικότερα για όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, και θα χαρούμε να δούμε εκεί και ελληνικά μετάλλια. Εύχομαι και με τους εκπροσώπους μας στην ολυμπιάδα και στην πίστα και στον δρόμο να έχουμε επιτυχία στην ποδηλασία αλλά και σε όλα τα αθλήματα. Είμαστε βέβαιοι ότι προσπαθούμε να δίνουμε το καλύτερο που μπορούμε και σαν πολιτεία για να έχουν την προετοιμασία που χρειάζονται οι αθλητές μας και βέβαια όλα αυτά τα εχέγγυα που χρειάζονται για να έχουν μία καλή παρουσία στην Ολυμπιάδα του Τόκιο” κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και γενικός γραμματέας του ποδηλατικού ομίλου Πατρών, Βασίλης Διαμαντόπουλος, ανέφερε ότι “… ήταν πρώτη φορά που κάναμε αυτή την διαδρομή και πρώτη φορά που η Αρχαία Ολυμπία μπήκε μέσα στον ποδηλατικό γύρο «Θυσίας». Ήταν μία καταπληκτική διαδρομή από όλες τις απόψεις και από τα υψομετρικά που ενδιαφέρουν πολύ τους ποδηλάτες, πολύ καλή και από την φύλαξη που είχαμε και την βοήθεια από την ελληνική αστυνομία. Όπως επίσης το ΕΚΑΒ και τον Ερυθρό Σταυρό, τους αγωνοδίκες και την ομάδα μοτό που για χρόνια έχει καλό όνομα στην Πάτρα και έτσι φτάσαμε να καταλήξουν οι αθλητές χωρίς να έχουμε κανένα ατύχημα που αυτό είναι το πρώτο μέλημα της διοργάνωσης. Όταν λέμε γύρος, τα κόστη είναι αρκετά γιατί καταλαβαίνετε ότι οι μετακινήσεις, οι διαμονές και οι διατροφές επιβαρύνουν πολύ τον προϋπολογισμό ενός σωματείου, πόσο μάλιστα ενός ερασιτεχνικού σωματείου. Πάντα έχουμε βέβαια την αρωγή της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, θέλουμε όμως μεγαλύτερη αρωγή από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τους δήμους για να κατορθώσουμε να το μεγαλώσουμε αυτό το πράγμα και κάποια στιγμή το όνειρο είναι να καταφέρουμε να κάνουμε τον γύρο της Πελοποννήσου”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας από την πλευρά του δήλωσε ότι “… έγινε για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια προσφοράς του ποδηλατικού ομίλου Πατρών όπου διοργανώνει τον αντίστοιχο αγώνα μονοήμερο μέχρι φέτος «Θυσίας», έγινε τριήμερος, ενώνοντας στην ουσία ιστορικά σημεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι μία δράση την οποία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αγκάλιασε αμέσως και την ενέταξε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια.

Από κει και πέρα, μέχρι τώρα έχει γίνει μία σημαντική και πάρα πολύ άρτια διοργάνωση, θεωρούμε ότι εδώ θα συμβάλουμε κι εμείς στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, έτσι ώστε αυτή η διοργάνωση να παραμείνει πλέον ως θεσμός, να γίνει τριήμερη, να γίνει διεθνής αγώνας, γιατί εκτός από το αθλητικό ιδεώδες, εκτός από τον πρωταθλητισμό, έχουμε πολλά ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να κερδίσουμε, μέσα από την ανάδειξη των φυσικών μνημείων, των διαδρομών και του φυσικού κάλλους της Περιφέρειας μας” σημείωσε.

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος στις δηλώσεις του, ευχαρίστησε την ομοσπονδία της ποδηλασίας και τον πρόεδρο κ. Διαμαντόπουλο για την εξαιρετική συνεργασία και για την απόφαση ο αγώνας να περάσει από την Ολυμπία και τον Ποδηλατικό Όμιλο Πάτρας. Συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες ποδηλάτες για τον εξαιρετικό, κουραστικό, επίπονο και δύσκολο αγώνα. “Φυσικά τον αγώνα θέλουμε να συνεχίσουμε να τον διοργανώνουμε, θέλουμε να τον θεσμοθετήσουμε, εγώ νομίζω ότι η ποδηλασία μπορεί να προσφέρει στον τόπο πάρα πολύ σημαντικά οφέλη, όχι μόνο γιατί η Ολυμπία είναι η μητέρα του αθλητισμό, είναι ο τόπος από τον οποίο πορεύονται οι αξίες του ευ αγωνίζεσθαι, του αγώνα γενικότερα, είναι γιατί είναι ένα άθλημα το οποίο έχει τεράστια προβολή και έτσι μπορεί να προβάλλει και τον τόπο μας. Μακάρι στο τέλος να καταφέρουμε να διοργανώσουμε έναν διεθνή αγώνα, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, να τον καθιερώσουμε, να τον πάμε όσο μπορούμε πιο ψηλά, γιατί δεν το κρύβω ότι αν δουλέψουμε καλά, ακόμα και έναν αγώνα που θα ενταχθεί σε ένα πολύ μεγάλο αγώνα από αυτούς τους γνωστούς Γύρους που γίνονται στην Ευρώπη, γιατί όχι να γίνει και ένα εταπ εδώ. Η Ηλεία και η Πελοπόννησος και η Ολυμπία, έχει ομορφιές και νομίζω ότι κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες μπορεί να επιλέγει”.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος κ. Σπηλιόπουλος, που είχε την ευθύνη συνδιοργάνωσης από πλευράς Δήμου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας κ. Μάνδαλο για την σημαντική υποστήριξη στην ασφαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή του αγώνα, καθώς η Αστυνομία υπερέβαλε εαυτόν για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας, σε όλη την διαδρομή, από Πανόπουλο μέχρι Ολυμπία.

 

 

www.ilialive.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top