Γεύμα με λαγοκέφαλο στο μενού; Θα μπορούσε, εάν το συγκεκριμένο ξενικό είδος ψαριού που μας έρχεται από τις νότιες θάλασσες – κυρίως μέσω της διώρυγας του Σουέζ – δεν εμπεριείχε μια επικίνδυνη για τον άνθρωπο νευροτοξίνη, την τετραοδοτοξίνη.
«Βασική προϋπόθεση ήταν εξ αρχής να δοκιμαστούν τα επεξεργασμένα ιχθυάλευρα στη διατροφή των ψαριών. Μόνο όταν θα είναι εντελώςελεύθερα από τοξίνες θα χρησιμοποιηθούν στα ιχθυοτροφεία ώστε να ενταχθούν στην διατροφικήαλυσίδα» απαντά ο επικεφαλής του προγράμματος Lagomeal Γιάννης Νέγκας.
Μιλώντας στο Act For Earth του CNN Greece, ο κ. Νέγκας, επισημαίνει πως, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου LagoMeal με τίτλο «Εναλλακτικός τρόπος αξιοποίησης των αλλόχθονων ιχθύων του γένους – Παραγωγή ιχθυάλευρου για χρήση στη διατροφή Μεσογειακών εκτρεφόμενων ειδών θαλασσοκαλλιέργειας», οι διατροφικές δοκιμές έγιναν σχολαστικά τόσο στα ιχθυάλευρα που είχαν ήδη υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία εκκαθάρισης, όσο και στα ίδια τα ψάρια που σιτίστηκαν με τα πειραματικά ιχθυάλευρα για ανίχνευση της συγκεκριμένης τοξίνης, τα οποία είχαν μηδενική τοξίνη στο τέλος της εκτροφής τους.