Λαγοκέφαλος: Πώς ο «τρόμος των ψαράδων» θα γίνει ιχθυάλευρο;

Γεύμα με λαγοκέφαλο στο μενού; Θα μπορούσε, εάν το συγκεκριμένο ξενικό είδος ψαριού που μας έρχεται από τις νότιες θάλασσες – κυρίως μέσω της διώρυγας του Σουέζ – δεν εμπεριείχε μια επικίνδυνη για τον άνθρωπο νευροτοξίνη, την τετραοδοτοξίνη.

 
Μήπως όμως θα μπορούσαν τα ψάρια να γευματίσουν με λαγοκέφαλο; Αυτό ακριβώς σκέφτηκαν και οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ και του ΕΚΕΦΕ και μέσα από το ομώνυμο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ – προχώρησαν σε τριετή έρευνα για την παραγωγή ιχθυάλευρου από τον λαγοκέφαλο που θα διοχετευθεί στις ιχθυοκαλλιέργειες.

«Βασική προϋπόθεση ήταν εξ αρχής να δοκιμαστούν τα επεξεργασμένα ιχθυάλευρα στη διατροφή των ψαριών. Μόνο όταν θα είναι εντελώςελεύθερα από τοξίνες θα χρησιμοποιηθούν στα ιχθυοτροφεία ώστε να ενταχθούν στην διατροφικήαλυσίδα» απαντά ο επικεφαλής του προγράμματος Lagomeal Γιάννης Νέγκας.

Μιλώντας στο Act For Earth του CNN Greece, ο κ. Νέγκας, επισημαίνει πως, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου LagoMeal με τίτλο «Εναλλακτικός τρόπος αξιοποίησης των αλλόχθονων ιχθύων του γένους – Παραγωγή ιχθυάλευρου για χρήση στη διατροφή Μεσογειακών εκτρεφόμενων ειδών θαλασσοκαλλιέργειας», οι διατροφικές δοκιμές έγιναν σχολαστικά τόσο στα ιχθυάλευρα που είχαν ήδη υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία εκκαθάρισης, όσο και στα ίδια τα ψάρια που σιτίστηκαν με τα πειραματικά ιχθυάλευρα για ανίχνευση της συγκεκριμένης τοξίνης, τα οποία είχαν μηδενική τοξίνη στο τέλος της εκτροφής τους.
 
 
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.cnn.gr
 
 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top