Δίκαννο Fox Savage Corp.

Έχω στην κατοχή μου ένα δισκάνδαλο δίκαννο cal.12, με τα στοιχεία Fox savage Corporation – Model B, με μήκος καννών 76 εκ. Πάνω στο σιδερένιο σημείο του κοντακίου γράφει Ε.Β.J – B 30484. Πάνω στην δεξιά κάννη γράφει Proof Tested 12 GA. – 2 ¾ inch Chamber. Θέλω να μάθω ποια είναι η αξία του και τι φυσίγγια μπορώ να ρίχνω.

Σας ευχαριστώ

Σάκης Γιαννόπουλος
Γρεβενά


Απάντηση
Το όπλο σας είναι Αμερικανικής κατασκευής του εργοστασίου Savage Arms, με την επωνυμία Fox (και τα δίκαννα Stevens του ίδιου εργοστασίου ήταν) και είναι το μοντέλο Β. Διαθέτει θαλάμες μήκους 70 χιλ. (2 ¾ της ίντσας) και έχει τσοκάκια ντεμί (***) στη δεξιά και φουλ (*) στην αριστερή.
Αυτό, σε συνδυασμό με το μήκος των καννών, το καθιστά όπλο για στατικό κυνήγι (καρτεριού).
Σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε φυσίγγια από 28 έως 35 γραμ. και να μη χρησιμοποιείτε φυσίγγια ντεμί-μάγκνουμ με 40 ή 42 γραμ. γιατί θα δημιουργηθούν φθορές στα κλειδιά του. Φυσικά για φυσίγγια μάγκνουμ ούτε να το σκεφτείτε γιατί αυτά έχουν μήκος κάλυκα, 3 ίντσες (76 χιλ.) δηλ. μεγαλύτερο από τη θαλάμη του όπλου σας. Αυτά τα δίκαννα (Fox-Stevens), έχουν αχρωμίωτες κάννες και πρέπει να το καθαρίζετε μετά από κάθε κυνήγι, για να μην οξειδωθούν εσωτερικά. Το όπλο σας είναι κατασκευασμένο στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και η αξία του είναι χαμηλή. Αναλογιστείτε μόνο, ότι εκείνη την εποχή, η τιμή της πώλησή του στα καταστήματα ανερχόταν στις 2.000 δρχ. Ήταν, επίσης το κατ’ εξοχήν δώρο των μεταναστών από την Αμερική προς τους συγγενείς τους κυνηγούς, όταν επέστρεφαν στο τόπο καταγωγής τους.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top