To καγιάκ πόλο είναι ένα άθλημα με πρόσφατη ιστορία αλλά και με ταχεία ανέλιξη στο χώρο των ομαδικών σπορ, μιας και συνδυάζει το παιχνίδι με την άρτια τεχνική, προσφέροντας εντυπωσιακό θέαμα.
Κι αν το καγιάκ πόλο κατέκτησε με τις… φιγούρες του τα διεθνή αθλητικά σαλόνια, οι Έλληνες ιθύνοντες αρνούνται πεισματικά… να υποκύψουν στη γοητεία αυτού του υδάτινου αθλήματος υψώνοντας εμπόδια στην εν Ελλάδι διάδοσή του. Ελλάς, το μεγαλείο σου!
Το να καταγράψει κανείς την ιστορία του καγιάκ πόλο δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Κανείς δεν είναι απολύτως βέβαιος από πού και πώς ξεκίνησε και ποιοι ήταν οι κανόνες. Η αφετηρία του καγιάκ πόλο τοποθετείται στη Μεγάλη Βρετανία. Στα χαρτιά της BCU (British Canoe Union) υπάρχει η αναφορά ότι το Σεπτέμβριο του 1880 παιζόταν ένα είδος καγιάκ πόλο στην τοποθεσία Hunter’s Quay στη Σκωτία. Σε αυτό το παιχνίδι οι παίκτες κάθονταν πάνω σε ξύλινα βαρέλια και χρησιμοποιούσαν κουπιά με δύο κουτάλες για να πετούν την μπάλα μέσα στο νερό και να την προωθούν προς την εστία τους με στόχο να βάλουν γκολ. Καθώς όμως ήταν πολύ δύσκολο να ισορροπήσει κανείς πάνω στα βαρέλια, τα γκολ ήταν σπάνια, μιας και οι παίκτες κατέβαλαν τη μεγαλύτερη προσπάθεια να… σταθούν πάνω στα βαρέλια!
Η πρώτη φορά που το καγιάκ πόλο αναγνωρίστηκε εγγράφως ήταν στα βρετανικά βιβλία της Ένωσης Κανόε Καγιάκ γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όμως η Γερμανία θεωρείται επίσημα η πρώτη χώρα που έπαιξε καγιάκ πόλο.
Στο Έσεν της Γερμανίας υπάρχουν κύπελλα και προπονητικά εγχειρίδια από το 1920, αλλά και βιβλία με συμμετοχές ομάδων. Έτσι γνωρίζουμε ότι η πρώτη μορφή αγώνα καγιάκ πόλο παιζόταν σε διαστάσεις ίσες με ένα γήπεδο σόκερ με εστίες ίσες με αυτές των εστιών του ποδοσφαίρου, ενώ το μήκος των σκαφών ήταν 4,5 μέτρα και το παιχνίδι αποτελείτο από δύο σαραντάλεπτα ημίχρονα.
Η ολλανδική εκδοχή του καγιάκ πόλο χρησιμοποιούσε τις ίδιες εστίες με αυτές της υδατοσφαίρισης και μπάλα του βόλεϊ. Οι παίκτες μπορούσαν να σκοράρουν χρησιμοποιώντας μόνο το κουπί. Από τη στιγμή που τα χέρια του παίκτη άγγιζαν τη μπάλα, αυτός δεν μπορούσε να σκοράρει.
Στην Αυστραλία το καγιάκ πόλο πρωτοεμφανίστηκε το 1952, όταν η νεοσύστατη τότε Ομοσπονδία έφερε το άθλημα στην ήπειρο σε συνεργασία με την ICF, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καγιάκ. Η… άφιξη μάλιστα του καινούριου αυτού σπορ συνέπεσε με την προετοιμασία της Αυστραλίας για τους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης, γεγονός μάλιστα που ενθουσίασε και τους υπό προετοιμασία κωπηλάτες.
Στα χρόνια που ακολούθησαν αναπτύχθηκαν διάφορες τεχνικές παιχνιδιού του καγιάκ πόλο. Το 1980 υπήρχαν τόσες πολλές εκδοχές του αθλήματος, που η Παγκόσμια Ομοσπονδία συνέστησε μια επιτροπή η οποία θα κατάρτιζε ενιαίους κανόνες διεξαγωγής του παιχνιδιού. Οι νέοι κανονισμοί εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σπριντ στο Duisberg το 1987, όπου το καγιάκ πόλο “συμμετείχε” ως άθλημα επίδειξης. Μετά την ανταπόκριση από πλευράς αθλητών αλλά και τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό στο άθλημα, ήταν ζήτημα χρόνου η διοργάνωση ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος. Έτσι, το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα καγιάκ πόλο πραγματοποιήθηκε στο Σέφιλντ της Αγγλίας το 1994. Το 1996 ήρθε η σειρά της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, το 1998 η Πορτογαλία φιλοξένησε το τρίτο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ τέλος η πρώτη παγκόσμια διοργάνωση του νέου αιώνα έγινε στη Βραζιλία. Φέτος η παγκόσμια ομοσπονδία τροποποίησε κάποιους κανονισμούς του αθλήματος, ενός αθλήματος που κερδίζει όλο και περισσότερους αθλητές αλλά και θαυμαστές.
Το know how του καγιάκ πόλο
Το καγιάκ πόλο είναι ένα παιχνίδι που παίζεται σε πισίνα με καγιάκ μήκους 3 περίπου μέτρων και κοντό κουπί. Υπάρχουν δύο τέρματα στις άκρες της πισίνας σε ύψος περίπου δύο μέτρα πάνω από το νερό (όπως οι μπασκέτες). Το παιχνίδι συνδυάζει τεχνικές μπάσκετ και υδατοσφαίρισης. Κάθε ομάδα απαρτίζεται από πέντε παίκτες με στόχο να βάλει γκολ στο αντίπαλο τέρμα. Μιας και είναι ένα άθλημα όπου η διεκδίκηση της μπάλας παίζει… τον κυρίαρχο ρόλο, τα σκάφη έχουν στρογγυλεμένες άκρες ενισχυμένες από ανθεκτικό υλικό, προκειμένου να είναι ασφαλείς οι παίκτες αλλά και να μην καταστραφούν τα σκάφη. Επίσης οι παίκτες φορούν ειδικά κράνη με προστατευτικά στο πρόσωπο γιατί κουπί είναι αυτό…
Η εκκίνηση του παιχνιδιού είναι ανάλογη με αυτή της υδατοσφαίρισης: Οι δύο αντίπαλες ομάδες περιμένουν στις άκρες της περιοχής τους το πέταγμα της μπάλας (είναι ίδια με αυτή του water polo) στο κέντρο προκειμένου να εκδηλώσουν επίθεση. Βασικός κανόνας είναι η μπάλα να βρίσκεται ή στα χέρια του παίκτη ή να προωθείται με το κουπί του. Μια ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού είναι ότι ο τερματοφύλακας δεν είναι σταθερός. Ο κάθε παίκτης που βρίσκεται κάτω από το τέρμα αναλαμβάνει εκείνη τη στιγμή ρόλο τερματοφύλακα υψώνοντας το κουπί του προκειμένου να εμποδίσει το γκολ. Φυσικά, τη στιγμή που ο τερματοφύλακας… εκτελεί τα καθήκοντά του δεν επιτρέπεται ο παίκτης της αντίπαλης ομάδας να τον εμβολίσει ή να τον ανατρέψει.
Aπαραίτητο για την… επιβίωση του παίκτη στο παιχνίδι είναι η άριστη γνώση της τεχνικής του eskimo roll, δηλαδή της επαναφοράς του σκάφους στην αρχική του θέση μετά από αναποδογύρισμα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό όταν βλέπει κανείς τους παίκτες του καγιάκ πόλο να κάνουν eskimo roll με ή… χωρίς κουπί! Επίσης μια από τις βασικότερες τεχνικές είναι τα u-turns, δηλαδή η γρήγορη αναστροφή του σκάφους στην κόντρα.
Η ελληνική πραγματικότητα
Το καγιάκ πόλο είναι ένα σπορ που συνδυάζει το fun και την τεχνική. Οι κανόνες είναι απαραίτητοι, δεν παύει όμως να είναι παιχνίδι. Θα έλεγε κανείς ότι η φύση του αθλήματος ταιριάζει πολύ στα ελληνικά δεδομένα. Γιατί λοιπόν ένα άθλημα που έχει ως βασικό στοιχείο του το νερό, δεν απαιτεί μεγάλο ή ιδιάζοντα χώρο για τη διεξαγωγή του και είναι ομαδικό, είναι σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα; Και λέμε σχεδόν, γιατί προσπάθειες έχουν γίνει, όμως δεν έχουν βρει την ανάλογη στήριξη. Ο Ναυτικός Όμιλος Χαλκίδας ξεκίνησε από το 1998 μια προσπάθεια σύστασης ομάδας καγιάκ πόλο. Με πολύ καλές επιλογές από πλευράς έμψυχου δυναμικού, όπως ο Jean Coester στο πόστο του προπονητή, αλλά και επένδυση σε υλικοτεχνική υποστήριξη -αγοράστηκαν 10 σκάφη καγιάκ πόλο και ο ανάλογος εξοπλισμός- η ομάδα της Χαλκίδας έθεσε τα θεμέλια του καγιάκ πόλο στα ελληνικά ύδατα. Με κέφι οι κωπηλάτες της ομάδας της Χαλκίδας αλλά και αθλητές άλλων αθλημάτων έκαναν προπονήσεις στο Ναυτικό Όμιλο με καλύτερη στιγμή την… επιστράτευση του Γάλλου προπονητή της Γαλλίας στο καγιάκ πόλο, Tierry Noel Du Buisson, που βοήθησε την ομάδα σε τεχνικά σημεία και μοιράστηκε με τους Έλληνες παίκτες μερικά από τα μυστικά του αθλήματος. Όμως η προσπάθεια αυτή του Ν.Ο.Χ. έμεινε στάσιμη και εν τέλει “χάθηκε” εξαιτίας της έλλειψης στήριξης των αρμόδιων φορέων. Από τη στιγμή μάλιστα που η πορεία του καγιάκ πόλο είναι ανοδική σε όλο τον κόσμο, σε τέτοιο βαθμό που συμμετέχουν πλέον και γυναικείες ομάδες, φαντάζει τουλάχιστον παράδοξη η αδιαφορία που επιδεικνύουν οι ιθύνοντες φορείς στην ανάπτυξη του αθλήματος με τη σύσταση μιας ομάδας καγιάκ πόλο και τη συμμετοχή της σε διεθνείς διοργανώσεις.
Η προσπάθεια του εφόρου της Χαλκίδας, κ. Παναγιώτη Συκιώτη, να συμμετέχει η ομάδα της Χαλκίδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καγιάκ πόλο στην Πορτογαλία δεν βρήκε την οικονομική ανταπόκριση από πλευράς της τότε ομοσπονδίας. Αποτέλεσμα ήταν οι προπονήσεις των αθλητών αλλά και η προσπάθεια που είχαν καταβάλει για να φτάσουν σε ένα πολύ καλό επίπεδο, που πληρούσε μάλιστα τα διεθνή δεδομένα, να ατονήσουν. Ο ίδιος αναφέρει: “Είναι κρίμα ένα τόσο εντυπωσιακό και γρήγορο άθλημα, όπως το καγιάκ πόλο, να μη στηρίζεται από τους αθλητικούς συλλόγους. Είναι ένα σπορ που μπορεί να ενταχθεί στις δραστηριότητες όχι μόνο των ομίλων καγιάκ αλλά και όλων των συλλόγων που ασχολούνται με κολύμβηση και πόλο, μιας και το γήπεδο προπόνησης και διεξαγωγής των αγώνων είναι η πισίνα. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να διαδώσουμε το καγιάκ πόλο, δεν είναι όμως εύκολο να προπονείται μια ομάδα και να μην έχει αντίπαλο ή χωρίς να διεξάγεται ένα μικρό σε εμβέλεια πρωτάθλημα, με στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος. Εμείς καλούμε τους αθηναϊκούς και μη συλλόγους που ασχολούνται με το καγιάκ σλάλομ αλλά και με το πόλο να δημιουργήσουν ομάδες καγιάκ πόλο και να οργανώσουμε αγώνες”.
Αν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε κι εσείς ένα διαφορετικό άθλημα που συνδυάζει την αδρεναλίνη με το fun, μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Ναυτικού Ομίλου Χαλκίδας στο τηλέφωνο: 22210-22444. Οι αθλητές της Χαλκίδας κάνουν προπόνηση μία φορά την εβδομάδα, ενώ γίνεται προσπάθεια συγκρότησης γυναικείας ομάδας. Εσείς το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι μέτρια φυσική κατάσταση και φυσικά… κέφι!