birth_control_limnos

Τους “έπνιξαν” τα κουνέλια

Αντισυλληπτικά χάπια για τα αγριοκούνελα της Λήμνου!!! μια πρόταση… made in China από το Δήμαρχο Μούδρου

«Ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται», λέει ο λαός και η παροιμία αυτή ταιριάζει … γάντι στη περίπτωση των αγριοκούνελων που με τον υπερπληθυσμό τους, ταλανίζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Λήμνου, όπου ο δήμος Μούδρου σκοπεύει να εφαρμόσει μια ομολογουμένως πρωτότυπη μέθοδο. Ποια είναι αυτή; Η αντισύλληψη!
Σε αυτή τη μέθοδο προσανατολίζεται ο δήμαρχος, Κώστας Αδαμίδης, για να περιορισθεί σε λογικά επίπεδα ο αριθμός των  -συμπαθέστατων κατά τα άλλα- αγριοκούνελων που προκαλούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.
Η ιδέα ήρθε από την μακρινή Κίνα και φαντάζει σωτήρια για τους κατοίκους της περιοχής: αντισυλληπτικά σε μορφή τροφής, διάσπαρτα στα λαγούμια των ζώων, ώστε να προληφθούν… ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες!
«Πρόκειται για μια προσωρινή λύση, που θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί έως ότου ολοκληρωθεί η διαχειριστική μελέτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», δηλώνει ο κ.  Αδαμίδης.

Χάπι …σε τρωκτικά

Την ιδέα για την αντισύλληψη των κουνελιών ο δήμαρχος τη βρήκε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε γνωστή Αθηναϊκή εφημερίδα, η οποία αναφερόταν σε αντισυλληπτικά χάπια που σπέρνουν στους αγρούς οι δασικές αρχές της δυτικής Κίνας, προκειμένου να απαλλαγούν από τη μάστιγα των τρωκτικών, η αύξηση του πληθυσμού των οποίων απειλεί το εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.

Οι αρχές της τεράστιας επαρχίας Ξινγιάνγκ, ανακοίνωσαν ότι σπέρνουν από τον περασμένο Μάιο αντισυλληπτικά χάπια, δίπλα στα λαγούμια των ζώων, ώστε να προληφθούν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Τα συγκεκριμένα τρωκτικά χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες του λιγοστού πράσινου, για να κατασκευάσουν τις υπόγειες φωλιές τους κι επιπλέον κατατρώγουν τις ρίζες των επίσης λιγοστών φυτών, απειλώντας την περιοχή με ερημοποίηση. Το κόστος αντισύλληψης υπολογίζεται σε 11.000 δολάρια κι ευτυχώς δεν επηρεάζει τους άλλους πληθυσμούς των ζώων, στην περιοχή.

Ο δήμαρχος απέστειλε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο προτείνει να ζητηθούν επίσημα πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο της Κίνας. Το έγγραφο απευθύνεται προς τον υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο και σ’ αυτό αναφέρονται τα εξής:
«Κύριε Υφυπουργέ, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λήμνος με τη μάστιγα των κουνελιών είναι γνωστό. Στο συνημμένο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται λύση που βρήκαν και εφαρμόζουν οι Κινέζοι. Πιστεύουμε ότι πρέπει επίσημα να ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο της Κίνας να μας γνωρίσει σχετικά. Σ’ αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και η πρεσβεία μας στο Πεκίνο. Το θέμα είναι μείζονος σημασίας για την επιβίωση των αγρο-κτηνοτρόφων της Λήμνου και πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπιστεί ανάλογα. Παρακαλούμε για τις ενέργειες και οδηγίες σας για τη διερεύνηση πιθανής λύσης».

Ο αντίλογος

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχει και η άποψη της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτα ο Άνθρωπος», δημοσιογράφος Σαράντης Πανταζής, θεωρεί ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με ιστορίες που ξεπηδούν από ένα… μονόστηλο, που αφορά σε ένα άλλο είδος τρωκτικών στη μακρινή Κίνα.

Του Δημήτρη Μιλτιάδη
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top