Αποκλειστική συνέντευξη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη στον Λάμπρο Χαβέλα
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Επετειακό Τεύχος του «Κ&Φ» παραχώρησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κων/νος Κιλτίδης. Μιλάει για όλους και για όλα.
Για πρώτη φορά υπογραμμίζει ότι «η θηρευτική δραστηριότητα δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια», αναγνωρίζει και δηλώνει ότι οι κυνηγοί δεν είναι εχθροί του περιβάλλοντος και υποστηρίζει ότι, οι φιλο-περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν το δικαίωμα της προσφυγής. Αναφέρει ότι οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τη χρηματοδότηση των μελετών τους και τάσσεται κατά της δολοθέτησης ακόμα και εάν αυτή είναι επιλεκτική.
«Κ&Φ»: Τα τελευταία 15 χρόνια, διάφορες οργανώσεις επικαλούμενες ανεπαρκή τεκμηρίωση, προσφεύγουν στο Σ.τ.Ε, κατά των ρυθμιστικών αποφάσεων για τη θήρα που εκδίδει κατ’ έτος ο αρμόδιος Υπουργός, ζητώντας την αναστολή της εφαρμογής τους. Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος ότι φιλο-περιβαλλοντικές οργανώσεις συγκεντρώνουν υπογραφές για διακοπή του κυνηγίου. Ποια είναι η άποψή σας;
Κωνσταντίνος Κιλτίδης: Σέβομαι και εκτιμώ το ρόλο των φιλο-περιβαλλοντικών οργανώσεων και είναι βεβαίως αναφαίρετο το δικαίωμα της προσφυγής, θεωρώ όμως ότι η συγκεκριμένη κίνηση υπαγορεύεται από υπερβάλλοντα ζήλο.
Οι κυνηγοί δεν είναι εχθροί του περιβάλλοντος και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι. Η θηρευτική δραστηριότητα δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια, ούτε και να υποτιμάται.
Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η Θήρα είναι μία οικεία έννοια για εμάς από αρχαιοτάτων χρόνων, με το συμβολισμό της Αρτέμιδας και στη σύγχρονη εποχή αναπτύσσεται και στηρίζεται επιστημονικά και διοικητικά με πανεπιστημιακές έδρες και δημόσιες υπηρεσίες.
Από την άλλη μεριά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που έχει την αρμοδιότητα άσκησης της Θήρας, έχει την υποχρέωση να διαμορφώνει ένα κανονιστικό πλαίσιο για τα ζητήματα θήρας, στο οποίο περιλαμβάνονται η οριοθέτηση των ζωνών και η περίοδος του κυνηγιού για κάθε είδος, σε σχέση και με τις επικρατούσες συνθήκες στον τομέα της Θηραματοπονίας.
Κι όλα αυτά γίνονται για να ασκηθεί σωστά η θήρα, αλλά και να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον. Η Ρυθμιστική Απόφαση είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη, γι’ αυτό και για πρώτη φορά δεν έχει προσβληθεί στο ΣτΕ.
«Κ&Φ»: Στις 22 – 23 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, κάνατε μία παρουσίαση των βασικών αξόνων της νέας δασικής πολιτικής. Ποιες είναι οι νέες ρυθμίσεις και που αποσκοπείτε μελλοντικά, καθώς και σε τι βαθμό έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις σας;
Κ.Κ.: Έχουμε διακηρύξει ότι, στο επίκεντρο της νέας Δασικής Πολιτικής βρίσκεται το δάσος των πολλαπλών σκοπών και χρήσεων. Το δάσος ως υπόβαθρο για την ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής, με την αξιοποίηση των ρυθμιστικών και προστατευτικών του λειτουργιών, με την αξιοποίηση παλαιών και νέων καρπώσεων όπως της ξυλείας, της ρητίνης, της τρούφας, των αρωματικών φυτών με την ανάπτυξη περιβαλλοντικών και αναψυχικών δραστηριοτήτων και με την εξασφάλιση πόσιμου νερού σε πρώτη φάση για την ύδρευση και κατόπιν για την άρδευση των καλλιεργειών.
Βασική επιδίωξή μας, είναι η μεγέθυνση του δάσους, η καλλιέργεια και το ψήλωμα των δέντρων, αυτό που λέω παραστατικά να ψηλώσει το δάσος και να ανεβεί ψηλά στο βουνό.
«Κ&Φ»: Ένα αίτημα διαχρονικό και διακομματικό, είναι η επανασύνδεση των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών με την κεντρική διεύθυνση προστασίας και ανάπτυξης δασών και φυσικού περιβάλλοντος. Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και ποιοι θα είναι οι κανόνες που θα τη διέπουν;
Κ.Κ.: Εμείς, κατά τη νέα περίοδο Δασικής Πολιτικής, αναδείξαμε στην πρώτη γραμμή την αναγκαιότητα υπαγωγής των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών με τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, που έχει διακομματικά και διεπιστημονικά όπως είπατε και εσείς, κατανοηθεί με το σκεπτικό ότι η παροχή υπηρεσιών περιβάλλοντος επιβάλλεται να ασκείται ομογενοποιημένα σε κάθε γωνιά της επικράτειας και για κάθε πολίτη.
Στα επιχειρήματα που έχουμε αναπτύξει στην αιτιολογική έκθεση για την ικανοποίηση του αιτήματος της επανασύνδεσης των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών, με τη φυσική τους πηγή που είναι η Γενική Διεύθυνση, έχουμε επίσης προτάξει την παραγωγική διάσταση του δασικού χώρου και την επανατροφοδότηση των κεντρικών υπηρεσιών με δοκιμασμένα, με έμπειρα στελέχη της περιφέρειας.
Από πλευράς μας, έχουμε ολοκληρώσει την απαιτούμενη διαδικασία ύστερα από διαβούλευση με τους θεσμοθετημένους φορείς, με επιστημονικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και έχουμε καταθέσει την εισήγησή μας στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η διοικητική δομή της χώρας, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Χρειάζεται ούτως ή άλλως ενεργοποίηση.
«Κ&Φ»: Με ποιο τρόπο θα γίνει η αναγέννηση και η αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών, πότε θα ολοκληρωθεί η σύνταξη δασικών χαρτών και κατ’ επέκταση του δασολογίου;
Κ.Κ.: Οι δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, έχουν ερημοποιηθεί και χρειάζεται επειγόντως, στο πλαίσιο της νέας Δασικής Πολιτικής, και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου τους και η επαρκής στελέχωσή τους.
Η δασική υπηρεσία, που εκ προοιμίου είναι η μόνη που παρεμβαίνει στο δασικό χώρο, έχει ανάγκη από νέο αίμα.
Από δασολόγους και δασοπόνους, αλλά και από νέες ειδικότητες που σχετίζονται με το δασικό χώρο και θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της σε βασικές λειτουργίες, στη διοίκηση, στην οργάνωση, στον προγραμματισμό.
Μετά το αίτημα επανασύνδεσης, η στελέχωση των δασικών υπηρεσιών αποτελεί προτεραιότητα.
Ως προς τους δασικούς χάρτες, έχουμε αυξημένη ετοιμότητα για να προχωρήσουμε στις διαδικασίες σύνταξής τους, με προτεραιότητα τις περιοχές της Αττικής και της Χαλκιδικής.
Σταθερός στόχος μας παραμένει βεβαίως, η χαρτογράφηση όλου του δασικού χώρου αφού κάτι τέτοιο έχει γίνει μόνο για το 6% της επικράτειας. Και σίγουρα έτοιμο Δασολόγιο θα υπάρξει όταν ολοκληρωθεί η σύνταξη όλων των δασικών χαρτών.
«Κ&Φ»: Είστε από αυτούς που τάσσονται υπέρ της καλυτέρευσης των συνθηκών θήρας. Θεωρείτε ότι μέχρι σήμερα ήμασταν σε αυτόν τον τομέα μία χώρα τριτοκοσμική μέσα σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί;
Κ.Κ.: Δε συμφωνώ με το χαρακτηρισμό του τριτοκοσμικού, τουναντίον θα σας έλεγα ότι η χώρα μας βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο στην Ευρώπη σε επίπεδο θηραματοπονίας.
Κάποιες ακραίες συμπεριφορές και παρεκτροπές που εκδηλώνονται, είναι σαφές πως πρέπει να πάψουν να υπάρχουν.
Στη βελτίωση των συνθηκών της θήρας, καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει η θηροφυλακή που με την αυτορυθμιστική της λειτουργία, με ευθύνη της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, κάλυψε το όποιο κενό των δασικών υπηρεσιών.
Εμείς έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία μαζί της ώστε να μεγεθυνθεί το αποτέλεσμα.
«Κ&Φ»: Με ποιον τρόπο μπορεί να αποφευχθούν τα ατυχήματα μεταξύ των κυνηγών; Θεωρείτε ότι τα φωσφορίζοντα ρούχα θα λύσουν το πρόβλημα ή θα πρέπει να υπάρξουν μία σειρά από μέτρα τα οποία θα συνοδεύονται από υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες;
Κ.Κ.: Η χρήση του φωσφορίζοντος γιλέκου συνιστά μέτρο ασφάλειας και προστασίας για τη ζωή των κυνηγών. Είναι τραγικό να ακούμε και να διαβάζουμε για θανατηφόρα περιστατικά που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του κυνηγίου. Θέσαμε στη νέα ρυθμιστική απόφαση την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου, για να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα και να προστατευθούν οι κυνηγοί. Στην άσκηση της θήρας υπάρχουν κανόνες και αυτοί πρέπει να τηρούνται. Το αλκοτέστ εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια. Η ψυχοσωματική κατάσταση ενός μεθυσμένου κυνηγού, υπόκειται στον έλεγχο των οργάνων θήρας και της Πολιτείας.
«Κ&Φ»: Η λαθροθηρία αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την θήρα. Με ποιον τρόπο μπορεί να παταχθεί; Προτίθεστε να την ενδυναμώσετε περαιτέρω; Τι απαντάτε στις φωνές που ζητούν τη Θηροφυλακή ενταγμένη στο δημόσιο τομέα και τους θηροφύλακες δημόσιους υπαλλήλους;
Κ.Κ.: Η λαθροθηρία είναι το μεγάλο τραύμα της θήρας και θα παταχθεί. Οι λαθροκυνηγοί δεν ανήκουν στην κυνηγετική οικογένεια, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος και να είστε σίγουροι ότι θα βρεθούν προ εκπλήξεων κατά τους ελέγχους που θα διενεργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μας.
Βεβαίως, δεν τίθεται καμία σύγκριση με τους κυνηγούς που με τη στάση ζωής τους έχουν αποδείξει ότι είναι φίλοι και προστάτες του περιβάλλοντος γιατί μόνο έτσι υπάρχει η θήρα.
Η θηροφυλακή, από την άλλη πλευρά, συνιστά μία δομή ιδιωτικού χαρακτήρα για τη φύλαξη και προστασία του ευρύτερου κυνηγετικού χώρου, που με τη λειτουργία και τη δράση της έχει αποδείξει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της.
Η πάταξη της λαθροθηρίας είναι παράμετρος που θα επανεκτιμηθεί με την όποια επαναστελέχωση των δασικών υπηρεσιών.
Προς το παρόν, η ομοσπονδιακή θηροφυλακή προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σ’ αυτό το τομέα. Περίτρανη απόδειξη γι’ αυτό, ο υψηλός αριθμός των καταγεγραμμένων παραβάσεων.
«Κ&Φ»: Η χρηματοδότηση μελετών από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, είναι ένα αίτημα που χρονίζει. Είστε διατεθειμένος να συνδράμετε προς αυτή την κατεύθυνση, με ποιο τρόπο και πότε;
Κ.Κ.: Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις ούτως ή άλλως συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη και ό,τι προκύψει θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση.
«Κ&Φ»: Έχετε αναφερθεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση των κυνηγών. Πότε προβλέπεται να ξεκινήσει και πώς θα γίνεται;
Κ.Κ.: Υποδομή εκπαίδευσης υφίσταται. Εμείς καταβάλλουμε προσπάθειες για να τη βελτιώσουμε ποιοτικά και κατά την άδεια έκδοσης θήρας για τους νέους κυνηγούς αλλά και για τους παλαιότερους, για τους οποίους θα υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα με ευθύνη του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «Δήμητρα».
Βεβαίως, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για την εκπαίδευση, λόγω διασποράς των κυνηγών αλλά και λόγω του συνακόλουθου κόστους.
«Κ&Φ»: Στη Δράμα αναφερθήκατε στην σύσταση νέου σώματος ελεγκτών της θηροφυλακής; Χρειάζονται φύλακες οι φύλακες; Υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους και αν ναι, ποιοι θα είναι οι κανόνες που θα διέπουν το νέο αυτό σώμα;
Θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Τι αρμοδιότητες θα έχουν; Θα μπορούν να ελέγχουν και τους κυνηγούς;
Πότε υπολογίζεται να προχωρήσετε στην σύστασή του; Μήπως αποτελεί το νέο αυτό σώμα τον προάγγελο μιας νέας δημόσιας θηροφυλακής, με αυξημένες αρμοδιότητες και μελλοντική κατάργηση της υπάρχουσας;
Κ.Κ.: Όλα όσα αναφέρθηκαν στην ημερίδα που έγινε στη Δράμα, ελέχθησαν για να αναδειχθεί η καλυτέρευση των συνθηκών εποπτείας κατά την άσκηση της θήρας. Τεχνικά μέσα π.χ. ηλεκτρονικά, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα ελέγχου σε ό,τι αφορά την παρουσία των θηροφυλάκων εκεί που επιβάλλεται να δίνουν το παρόν τους.
Έχουμε συνεργασία για το θέμα αυτό με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία και στο μέλλον, ανάλογα με το ποια κατάσταση θα επικρατήσει στις δασικές υπηρεσίες, τμήμα τους να ασκεί τον έλεγχο της ομοσπονδιακής θηροφυλακής, η οποία όμως θα πρέπει να μεγεθυνθεί και να αναλάβει εξ ολοκλήρου τον έλεγχο του κυνηγίου. Υπάρχουν μεταβλητές που θα καθορίσουν το πρότυπο θηροφυλακής.
«Κ&Φ»: Υπάρχουν πάρα πολλά Κυνηγετικά Σωματεία που με πενιχρά μέσα προχωρούν στην υλοποίηση προγραμμάτων βιοτόπων και εμπλουτισμού τους με θηραματικά είδη. Χρειάζονται βοήθεια και την στήριξή σας. Σκοπεύετε να υλοποιήσετε το αίτημά τους για οικονομική ενίσχυση;
Κ.Κ.: Τέτοιου είδους δράσεις εντάσσονται στη γενικότερη λειτουργία των Κυνηγετικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών τους και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας. Εμείς τους προσφέρουμε συγκροτημένη βοήθεια με τα δημόσια εκτροφεία, ενώ συμπληρωματικά έχουμε πάρει απόφαση για τον εμπλουτισμό της πανίδας. Βάσει αυτής της απόφασης, επιτρέπονται οι εμπλουτισμοί των βιοτόπων με αγριογούρουνα και λαγούς πέραν των άλλων θηρευτικών ειδών στους βιότoπους της χώρας ενώ προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι σε ό,τι αφορά τον ελληνικό γενότυπο με εργαστηριακό έλεγχο γενετικής ταυτοποίησης των προς απελευθέρωση θηραμάτων από τα νομίμως λειτουργούντα δημόσια και ιδιωτικά εκτροφεία.
«Κ&Φ»: Σκοπεύετε να βοηθήσετε οικονομικά τους κυνηγετικούς συλλόγους της Πελοποννήσου που η περιουσία τους καταστράφηκε από τις πυρκαγιές του 2007;
Κ.Κ.: Όπως προανέφερα, η βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στους Κυνηγετικούς Συλλόγους είναι πολύ συγκεκριμένη. Δυστυχώς, οι δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης είναι αυστηρά περιορισμένες.
«Κ&Φ»: Υπάρχουν κάποιοι που ζητούν από πέρσι την απαγόρευση του κυνηγιού στην χώρα μας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών. Υπάρχει σχετική μελέτη που να αποδεικνύει ότι το κυνήγι ασκείται με ασφάλεια έξω από την περιμετρική ζώνη των καμένων περιοχών;
Κ.Κ.: Στην απόφαση για τις ρυθμίσεις θήρας που πήραμε το 2007, όπως και φέτος για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου, καθορίσαμε ζώνες προστασίας για τις καμένες περιοχές όπου απαγορεύθηκε κάθε κυνηγετική δραστηριότητα, ακόμη και σε τριπλάσια έκταση από την οριζόμενη. Η ρυθμιστική για το κυνήγι, προσαρμόζεται πάντοτε στα δεδομένα που επικρατούν για κάθε περιοχή. Μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρετε, δεν κρίθηκε σκόπιμο να συνταχθούν, διότι αφενός η εκδήλωση πυρκαγιών είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει περιοδικότητα και αφετέρου, η περίοδος θήρας έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και δεν επηρεάζεται αρνητικά από τις απαγορευτικές ζώνες κυνηγίου. Και εδώ, έρχεται η ρυθμιστική για να ισορροπήσει τα πράγματα προς όφελος και της θήρας και του φυσικού περιβάλλοντος.
«Κ&Φ»: Σύμφωνα με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, η θηρευτική επίδραση της αλεπούς στο θήραμα ξεπερνά το 20%. Το υπουργείο προτίθεται να κάνει χρήση των παραμέτρων που δίνει η συνθήκη της Βέρνης, ώστε να επανέλθει η ελεγχόμενη δολοθέτηση στην περιοχή;
Κ.Κ.: Δεν υπάρχει ένα χειροπιαστό στοιχείο, μία μελέτη, έστω που να αποδεικνύει ότι ο πληθυσμός της αλεπούς δρα επιζήμια σε τέτοιο ποσοστό στη θηραματοπανίδα.
Στην πράξη, όταν εφαρμόστηκε το μέτρο χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ακόμη και ελεγχόμενα, έβλαψε διότι εξοντώθηκαν πληθυσμοί άγριων πτηνών, κατοικίδιων ζώων και δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα. Η δολοθέτηση θεωρείται μη επιλεκτική μέθοδος εξόντωσης σε όλη την Ευρώπη και σας θυμίζω ότι, για το θέμα αυτό υπάρχει απορριπτική απόφαση του ΣτΕ.