Αντιμετώπιση της κοπροφαγίας

τρωει κόπρανα, τι να κάνω;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω ένα αρσενικό Κούρτσχααρ, 16 μηνών. Όσες φορές πήγαμε για κυνήγι, βρήκε ανθρώπινες ακαθαρσίες, κυλίστηκε πάνω τους και μετά τις έφαγε. Πρόκειται για κάποια διαταραχή συμπεριφοράς του σκυλιού; Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Λεωνίδας Μερτύρης

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλοι οι σκύλοι έχουν το κυνηγετικό ένστικτο εντονότερο ή ασθενέστερο και αυτό είναι που ευθύνεται για τη συμπεριφορά του σκύλου σας.

Ο σκύλος ως κυνηγός προσπαθεί να καλύψει τη μυρωδιά του, η οποία θα έδιωχνε μακριά το θήραμα, με μια μυρωδιά ακίνδυνη γι’ αυτόν, όπως είναι η μυρωδιά από τις ακαθαρσίες ή η μυρωδιά από διάφορα πτώματα, στα οποία σχεδόν πάντοτε οι σκύλοι κυλιούνται πάνω. Δεν πρόκειται για κανενός είδους διαταραχή, είναι μία εντελώς φυσιολογική συμπεριφορά. Βεβαίως δυσάρεστη κι ενοχλητική για εμάς, που πρέπει να κοπεί.

Μπορείτε, λοιπόν, εφ’ όσον έχετε συνηθίσει να βάζετε το ηλεκτρονικό κολάρο στο σκύλο σας για πολλές μέρες πριν, ώστε να μη συνδέσει τη διόρθωση με το κολάρο, να του βάλετε και πάλι το κολάρο του και να το αφήσετε να βγει από το αυτοκίνητο σε μια περιοχή, στην οποία εμείς ξέρουμε εκ των προτέρων ότι υπάρχει κάποιο πτώμα σε αποσύνθεση ή ακαθαρσίες. Όταν, λοιπόν, ο σκύλος πάει να κυλιστεί πάνω τους ή να τις φάει, θα τον χτυπήσουμε στο μάξιμουμ της έντασης για 5 δευτερόλεπτα, θα κάνουμε μία παύση 3-4 δευτερολέπτων και θα το ξαναχτυπήσουμε πάλι για 5 δευτερόλεπτα στο μάξιμουμ της έντασης. Η συγκεκριμένη άσκηση θα μπορεί να γίνεται για 2 φορές την εβδομάδα μέχρι να βεβαιωθούμε ότι ο σκύλος μας δεν θα ξαναεπιχειρήσει τις ενοχλητικές αυτές συνήθειες. Από καιρού εις καιρόν, μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τον έλεγχο.

Θωμάς Πετρόχειλος, εκπαιδευτής σκύλων

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top