Διευρυμένοι αυλοί και κώνοι συναρμογής

Αγαπητέ κύριε Αιγινίτη,
σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τις συμβουλές και τις οδηγίες που δίνετε μέσω του περιοδικού. Αφορμή για το γράμμα στάθηκε ένα υπέροχο άρθρο και πλήρως διαφωτιστικό θα έλεγα, που αφορά τους διευρυμένους αυλούς και τους κώνους συναρμογής. Μελετώντας λεπτομερώς ένα βιβλίο του Gough Tomas, με τίτλο «Όπλα και φυσίγγια» καθώς και το δικό σας άρθρο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα όπλα, αν το θέτω σωστά, με κυλινδρικές κάννες έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα πολύ τσοκαρισμένα όπλα.
Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν το εξής: είμαι κάτοχος ενός Remington 11-87 και θα ήθελα να επιμηκύνω τον κώνο και να διευρύνω τον αυλό του. Αυτές λοιπόν οι εργασίες γίνονται ξεχωριστά ή μαζί; Δηλαδή επιμηκύνοντας τον κώνο διευρύνεται συγχρόνως ο αυλός και αν όχι ποια εργασία γίνεται πρώτα; Οι παραπάνω εργασίες γίνονται σε κάννες οι οποίες είναι εσωτερικά χρωμιωμένες; Η διεύρυνση του αυλού γίνεται τοπικά ή σε όλο το μήκος της κάννης;
Υπάρχει ειδικευμένος οπλουργός, εκτός από τον κ. Παπατσαρούχα (Ήφαιστος), που να εκτελεί αυτές τις εργασίες; Ακόμη, αν επιτύχω τα αποτελέσματα που θέλω, δηλαδή κώνο 6-7 χιλ. και αυλό 18,7-18,8, τι τσοκ πρέπει να χρησιμοποιώ; Εδώ να σας τονίσω ότι τα καλύτερα αποτελέσματα τα έχω χρησιμοποιώντας τον βελτιωμένο κύλινδρο του ιδίου όπλου. Αν λοιπόν μετατρέψω την κάννη θα χρειαστεί πιο ανοικτό τσοκ όπως π.χ. ο βελτιωμένος κύλινδρος της Briley, ή ισχύει το τσοκ από το ίδιο το όπλο;
Βλέποντας λοιπόν όλα αυτά, θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι τελευταίο: εκτός από το Evolve της Browning το οποίο προσφέρεται στην ελληνική αγορά με αυλό 18,8, υπάρχει άλλο όπλο στην κατηγορία του; Πόσο είναι το μήκος του κώνου προσαρμογής αυτού του μοντέλου; Επίσης πόσο καλά, και εννοούν ειδικού τύπου, είναι τα τσοκάκια Invertor plus του ίδιου μοντέλου; Έπειτα από όλα αυτά, ορθώς αναρωτιέμαι γιατί τα καινούργια όπλα δεν προσφέρονται τεχνολογικώς εξελιγμένα και σας συγχαίρω για τον τρόπο με τον οποίο καυτηριάζετε τις εταιρείες για τη μη προσφορά αυτή. Τελειώνοντας να με συγχωρήσετε αν έκλεψα λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας. Θα σας ζητήσω λοιπόν, αν μπορέσετε, να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου, όποιες τέλος πάντων επιτρέπονται δεοντολογικά και δεν θίγουν συμφέροντα τρίτων μέσα από τις στήλες του περιοδικού. Σας χαιρετώ φιλικά και παραμένω ευγνώμων.

Νικολάος Ντάτσικας, Ναύπακτος


Προσωπικά σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια που εύστοχα εντοπίζουν την πραγματικότητα. Ένας υπεύθυνος και συνεπής αρθρογράφος, πρώτα για τον εαυτό του και κατόπιν για το αναγνωστικό του κοινό, δεν πρέπει να συμβιβάζεται, να μεροληπτεί και να προβάλει. Επιβάλλεται να είναι καυστικός και να οδηγεί το κοινό του στη σωστή πληροφόρηση και στα αντικειμενικά συμπεράσματα. Αυτό με δίδαξε η βαθιά μου φιλία με τον αείμνηστο καθηγητή, Ελ. Συνοδινό, και τα 23 χρόνια συνεχούς αρθρογραφίας μου επί τεχνικών θεμάτων σε όλον σχεδόν τον κυνηγετικό Τύπο. Συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον και τη δίψα για μάθηση που διαθέτετε, είναι κάτι που δυστυχώς λίγοι κυνηγοί διαθέτουν. Το αυτογεμές Remington 11-87 που χρησιμοποιείτε είναι από τα καλύτερα όπλα στο είδος του (αερίων) και αξιόπιστο. Τώρα στο θέμα των δύο εργασιών, δηλαδή διεύρυνση του αυλού και επιμήκυνση του κώνου προσαρμογής, είναι δύο ξεχωριστές εργασίες που όμως καλό είναι να γίνονται και οι δύο σε μία κάννη για την πλήρη αξιοποίησή της. Μπορούν να γίνουν σε όλες τις κάννες, χρωμιωμένες ή αχρωμίωτες, μόνο που στις πρώτες θα πρέπει να προηγηθεί αποχρωμίωση και αυτό ίσως κοστίζει κάτι παραπάνω. Το οπλουργείο Ήφαιστος έχει ειδικευθεί σε τέτοιου είδους βελτιώσεις και διαθέτει τη σχετική πείρα.
Το ιδανικό μήκος του κώνου προσαρμογής σε μια σύγχρονη κάννη είναι γύρω στα 50,8 χιλ. (δύο ίντσες) και σε αυτό συμφωνούν και οι δύο διακεκριμένοι αμερικανοί αρθρογράφοι Tom Roster και Stan Baker. Φυσικά υπάρχουν και ακραία παραδείγματα με μήκη κώνου 90 χιλ. ακόμη και 125 χιλ. (πέντε ιντσών). Η διεύρυνση του αυλού γίνεται καθ’ όλο το μήκος του, δηλαδή μετά το τελείωμα του κώνου προσαρμογής και μέχρι την αρχή του τσοκ. Μην ξεχνάτε ότι το εργοστάσιο που κατασκευάζει ένα όπλο, το συνοδεύει με τα τσοκάκια που εναρμονίζονται με τον αυλό τα οποία είχε όταν έφυγε από το εργοστάσιο. Αν λοιπόν αλλάξει ο αυλός, θα αλλάξει επίσης και το τσοκ για τη συγκεκριμένη κάννη. Σκεφτείτε έναν αυλό 18,5, όπως αυτός που διαθέτει τώρα το όπλο σας, να έχει μπροστά τσοκ με διάμετρο στομίου 17,9, τότε η σύσφιγξή του θα είναι 0,60 χιλ. (***). Αν όμως ο αυλός γίνει 18,8 χιλ., δηλαδή OVERBORE ή αλλιώς BACKBORE, με το ίδιο τσοκάκι μπροστά, η κάννη θα διαθέτει τσοκάρισμα 0,90 χιλ. (*). Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και τα τσοκάκια μελετώνται ανάλογα, το παράδειγμα της BROWNING που αναφέρετε είναι σαφές. Στο μοντέλο EVOLVE που διαθέτει αυλό 18,8 χιλ., η βιομηχανία δίδει τα τσοκάκια INVECTOR PLUS που είναι διαφορετικής εσωτερικής κατασκευής και μήκους, από τα όπλα INVECTOR που δίδει για τις κανονικές κάννες με αυλό 18,4 χιλ. (στο μοντέλο SILVER παλαιότερα). Σχετικά με το μήκος του κώνου του μοντέλου EVOLVE, η BROWNING, όπως και σχεδόν όλες οι βιομηχανίες, δεν γνωστοποιούν επίσημα το μήκος του κώνου προσαρμογής, όμως αυτό βρίσκεται εύκολα με το ειδικό μικρόμετρο μέτρησης του εσωτερικού των καννών που διαθέτουν τα οπλουργεία που ειδικεύονται σε αυτές τις λεπτές εργασίες. Να είστε σίγουρος ότι στο εγγύς μέλλον όλο και περισσότερες βιομηχανίες θα διαθέτουν μοντέλα με τεχνολογικά εξελιγμένες κάννες, κάτι ανάλογο που γίνεται με τις οπές εκτόνωσης πριν το τσοκ, το γνωστό BARREL PORTING. Άλλωστε, σήμερα εκτός από τη BROWNING και η BERETTA διαθέτει κάννες με διευρυμένο αυλό 18,8 και τις ονομάζει OPTIMA-BORE και η FABARM με τις κάννες TRIBORE. Συνεπώς είναι ζήτημα χρόνου να ακολουθήσουν και άλλες βιομηχανίες.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top