ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ

Το knf.gr με αφορμή τον θάνατο του 47χρονου κυνηγού στη Μήλο την ώρα του αγαπημένου του χόμπι (Έφυγε από ανακοπή καρδιάς 47χρονος κυνηγός στη Μήλο) δημοσιεύει ένα άρθρο με τα αίτια, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση της ανακοπής καρδιάς.

Από την ιστοσελίδα : http://www.healthpress.gr

Ανακοπή καρδιάς
Είναι η κατάσταση στην οποία η καρδιά αιφνίδια αποτυγχάνει να αντλήσει το αίμα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος και άλλα σημαντικά όργανα να παύουν να αιματώνονται και επομένως να μη φτάνει σε αυτά ο οξυγόνο. Μετά από 3 λεπτά χωρίς οξυγόνο, ο εγκέφαλος έχει ήδη υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη. Σε 5 περίπου λεπτά αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, επέρχεται ο θάνατος.

Ποιά είναι τα αίτια της καρδιακής ανακοπής
Υπάρχουν δύο κύριοι μηχανισμοί καρδιακής ανακοπής. Η κοιλιακή μαρμαρυγή, που είναι συχνότερη, και η ασυστολία. Στην κοιλιακή μαρμαρυγή, οι κοιλίες (δηλαδή οι κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς) συστέλλονται με ένα ασυντόνιστο και αποδιοργανωμένο τρόπο, εμποδίζοντας την καρδιά να αντλήσει το αίμα. Μπορεί να συμβεί ξαφνικά σε άτομα που πάσχουν από στεφανιαία νόσο ή να εμφανιστεί σαν επιπλοκή ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Άλλα αίτια κοιλιακής μαρμαρυγής είναι η ηλεκτροπληξία, ο πνιγμός, και η διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Η ασυστολία είναι η κατάσταση στην οποία η καρδιά σταματά να συστέλεται. Κάποια αίτια της ασυστολίας είναι η μαζική αιμορραγία και η ασφυξία.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της καρδιακής ανακοπής
Το άτομο χάνει αμέσως τις αισθήσεις του και καταρρέει. Τα χείλη και τα δάκτυλα μελανιάζουν από την έλλειψη οξυγόνωσης. Η αναπνοή και η καρδιά έχουν σταματήσει.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής

καρδιακή-ανακοπή1Οποιοσδήποτε βρίσκεται μπροστά τη στιγμή της ανακοπής, πρέπει να φωνάξει για βοήθεια και έπειτα να ξεκινήσει κατευθείαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (=τεχνητή αναπνή και μαλάξεις). Αν είναι περισσότερα του ενός άτομα παρόντα. Το ένα θα αναζητήσει ιατρική βοήθεια (τηλέφωνο στο 166) και το άλλο θα ξεκινήσει την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Όταν φτάσει η ιατρική ομάδα, θα κάνουν ΗΚΓ για να δουν αν η ανακοπή οφείλεται κοιλική μαρμαρυγή ή ασυστολία για να χορηγηθεί σε κάθε περίπτωση η κατάλληλη αγωγή. Η κοιλιακή μαρμαρυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια συσκευή που ονομάζεται απινιδωτής με την οποία θα χορηγηθούν ηλεκτρικά σοκ στην καρδιά για να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό της ρυθμό. Στην ασυστολία κάποιες φορές μπορει να βοηθήσει η χορήγηση αδρεναλίνης σε κάποια μεγάλη φλέβα ή ενδοκαρδιακά.

Αν ο ασθενής επανέλθει και η καρδιά ξαναρχίσει να λειτουργεί κανονικά, θα ακολουθήσει νοσηλεία σε μνάδα εντατικής θεραπείας για προσεκτική παρακολούθηση και διερεύνση των αιτίων που οδήγησαν στην καρδιακή ανακοπή. Στο άτομο είναι πιθανόν να συνταγογραφηθούν αντιαρρυθμικά φάρμακα ή να εμφυτευθεί κάτω από το δέρμα απινιδωτής για να χορηγεί αυτόματα ηλεκτρικό σοκ σε περίπτωση κοιλιακής μαρμαρυγής.

Ποιά είναι η πρόγνωση
Αν η ανάνηψη του ατόμου έγινε έγκαιρα, η πρόγνωση και η πιθανότητα επανάληψης του επεισοδίου εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Η πρόγνωση είναι γενικά καλύτερη αν επρόκειτο για κοιλιακή μαρμαρυγή μετά από ένα έμφραγμα. Επίσης η πρόγνωση είναι καλύτερη αν το επεισόδιο συμβεί μέσα στο νοσοκομείο, καθώς η κατάσταση αναγνωρίζεται πιο γρήγορα και χορηγείται πιο άμεσα η θεραπεία.

Οδηγίες για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση
Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μπορεί να διδαχθεί στον καθένα, σε ειδικά σεμινάρια που διοργανώνονται από τον Ερυθρό Σταυρό και από άλλους φορείς. Καλό είναι κανείς να ενδιαφερθεί να συμμετάσχει σε κάποιο τέτοιο σεμινάριο όπου θα μάθει την τεχνική με πρακτικό τρόπο, και θα μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά να σωθεί η ζωή κάποιου συνανθρώπου σε περίπτωση ανάγκης.

-ανακοπή2-e1361305692921

Κάποιες απλές οδηγίες που μπορεί να βοηθήσουν κάποιον που δεν έχει κάνει τη σχετική εκπαίδευση είναι:
– Απελευθέρωση αεραγωγών. Σηκώστε προσεκτικά το κεφάλι προς τα πίσω. Έτσι θα περνά εύκολα ο αέρας, όταν κάνετε τεχνητές αναπνοές. Ταυτόχρονα βγάλτε τροφές, τεχνητές οδοντοστοιχίες (αν υπάρχουν). Τεχνητή αναπνοή Δώστε το «φιλί της ζωής»! Κλείστε τη μύτη του θύματος και «φυσήξτε» δυνατά αέρα μέσα στο στόμα του.
– Καρδιακές μαλάξεις. Αρχίστε τις καρδιακές μαλάξεις. Τοποθετήστε τον άνθρωπο σε σκληρή επιφάνεια (π.χ. πάτωμα-δρόμος) και πιέστε απότομα και δυνατά το στέρνο στη μέση του στήθους, ρίχνοντας όλο το βάρος του σώματός σας.
– Συνεχίστε με ρυθμό: 30 μαλάξεις – 2 τεχνητές αναπνοές. Μη διακόψετε παρά μόνο αν εμφανιστεί σφυγμός ή μεταφερθεί το θύμα στο Νοσοκομείο. (Ελέγχετε μήπως επανήλθε ο σφυγμός διακόπτοντας τις μαλάξεις για ελάχιστο χρόνο). Στην ιδανική περίπτωση, θα υπάρχουν δύο άτομα, ένας για μαλάξεις και ένας για τεχνητή αναπνοή, που θα εναλλάσσονται.

Η φωτογραφία του άρθρου είναι από : http://www.redorbit.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top