wrist_1

Οι παθήσεις της πηχεοκαρπικής

και της άκρας χειρός

Με το παρόν άρθρο ολοκληρώνουμε την αντιμετώπιση όλων των παθήσεων του άνω άκρου, που αναφέρθηκαν στα προηγούμενα τεύχη και επηρεάζουν άμεσα τη διαδικασία της επώμισης, άρα και του αποτελέσματος της επιτυχίας στον κυνηγό και στο σκοπευτή.

Εδώ και χρόνια, η Άκρα Χείρα αποτελεί εξειδίκευση της ορθοπαιδικής επιστήμης, αναγκάζοντας πολλούς επιστήμονες να καταφεύγουν στη βιβλιογραφία για να αντιμετωπίσουν τις διάφορες παθήσεις οι οποίες απασχολούν τη συγκεκριμένη περιοχή.
Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια όπου η “Περιοχική Ορθοπαιδική” έχει εξελιχθεί αρκετά, το Χέρι (αναφερόμαστε στην άκρα χείρα) έχει φλερτάρει με πολλούς επιστήμονες διότι αποτελεί αντικείμενο έρευνας και γιατί με αυτό επιτελούνται οι περισσότερες ενέργειες στη ζωή μας (εργασία, γραφή, λήψη τροφής, αφή, λήψη αντικειμένων, κ.ά.).

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο αυτό αποτελεί το πιο συχνό αίτιο πόνου στο χέρι και κατατάσσεται στα Σύνδρομα Παγίδευσης Nεύρου (Atraumant Syndromes), τις παθήσεις δηλαδή που παγιδεύουν περιφερικά το νεύρο, πιέζοντάς το και κατά συνέπεια τραυματίζοντάς το λόγω της ισχαιμίας που του προκαλεί η πίεση.
Ο καρπιαίος σωλήνας είναι οστεοινώδης και καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το μέσο νεύρο και τους καμπτήρες τένοντες των δακτύλων του χεριού.
Οποιοδήποτε αίτιο μειώσει τη χωρητικότητά του και το εμβαδόν του καρπιαίου σωλήνα, προκαλεί πίεση του μέσου νεύρου με την ανάλογη συμπτωματολογία.
Στατιστικά έχει αποδειχτεί ότι αναφέρεται κυρίως στην ηλικία 30-60 ετών και σε επαγγελματίες με έντονη χειρονακτική εργασία (χρήστες υπολογιστών, δακτυλογράφοι κ.ά.).
Ο κυνηγός ή ο σκοπευτής, ο οποίος πάσχει από αυτό το Σύνδρομο, παρουσιάζει πόνο στον καρπό, αιμωδίες, μυρμηγκιάσματα στην παλαμιαία επιφάνεια των τριών πρώτων δακτύλων του χεριού και το μισό του παράμεσου δακτύλου (δερματική κατανομή του μέσου νεύρου), Simeonidis 1996.

Τι συμβαίνει στην επώμιση

wrist_2Η επώμιση, κατά την οποία χρειάζεται μικρή κάμψη της πηχεοκαρπικής με παράλληλη λειτουργία των καμπτήρων δακτύλων (πιάσιμο του Grip στο κοντάκι), δημιουργεί αύξηση της λειτουργίας των στοιχείων μέσα στον καρπιαίο σωλήνα, με ταυτόχρονη μείωση του εμβαδού του.
Έτσι, μετά από ένα εξαντλητικό κυνήγι με αρκετές επωμίσεις, ενδέχεται να προκαλέσουμε ενοχλήματα τα οποία θα γίνουν εντονότερα τη νύχτα και θα αναγκάσουν τον κυνηγό ή το σκοπευτή να υποφέρει από έντονο πόνο ο οποίος αντανακλά μέχρι τον αγκώνα.
Αυτό δεν είναι κάτι απλό διότι ο πόνος είναι μια ένδειξη ότι το νεύρο (Μέσο) πιέζεται και αν δεν απευθυνθούμε στον ορθοπαιδικό ενδέχεται να οδηγηθούμε σε μυική αδυναμία του αντίχειρα και συνεπώς να δυσκολευτούμε όχι μόνο στο πιάσιμο του grip του κοντακίου, κατά την επώμιση, αλλά και στη συγκράτηση μικρών αντικειμένων στην προσωπική μας ζωή.
Ο ειδικός ορθοπαιδικός θα μας συστήσει στα αρχικά στάδια συντηρητική θεραπεία, με νάρθηκα ακινητοποίησης και χειρουργική στα προχωρημένα στάδια, με το ηλεκτρομυογράφημα να δείχνει καθυστέρηση δραστηριότητας του νεύρου.

Σύνδρομο Ωλένιου Σωλήνα

Άλλη μία πάθηση του καρπού, όσον αφορά τα νεύρα, είναι το παραπάνω Σύνδρομο και αυτό διότι, όπως το Μέσο, έτσι και το Ωλένιο νεύρο είναι δυνατό να πιεστεί μέσα στον Ωλένιο σωλήνα.
Χαρακτηρίζεται από την ίδια παθολογία, όσον αφορά το θέμα της πίεσής του μέσα στο κανάλι του, λόγω μείωσης της χωρητικότητάς του άρα και ισχαιμίας, με τη διαφορά ότι είναι πιο σπάνιο σύνδρομο και εκδηλώνεται με πόνο στην περιοχή κατανομής του νεύρου (μικρός και ½ του παράμεσου δακτύλου).
Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι ακριβώς ίδια με του Μέσου νεύρου.

Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα 
Εκτινασσόμενος δάκτυλος ή Trigger Finger

Όλες οι παθήσεις, στις οποίες αναφερόμαστε και αναφερθήκαμε στα προηγούμενα άρθρα, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι τυχαίες επιλογές. Αντίθετα, έχουν να κάνουν με ιατρικές παθήσεις που έχουν άμεση σχέση με την επώμιση του κυνηγού ή του σκοπευτή και που κάποιες φορές πραγματικά τον ταλαιπωρούν.

Η συγκεκριμένη πάθηση αναφέρεται στα δάχτυλα, εκ των οποίων εμάς μας ενδιαφέρει ο Δείκτης, το δάκτυλο δηλαδή που πατά τη σκανδάλη.
– Ο κυνηγός ή ο σκοπευτής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το δάκτυλό του “κλείνει και δεν ανοίγει” ή “ανοίγει και δεν κλείνει” ή σε ηπιότερες περιπτώσεις συναντά δυσκολία κατά την κάμψη ή την έκταση του δακτύλου, δηλαδή τη στιγμή του πατήματος της σκανδάλης.
– Ο κυνηγός αισθάνεται να εκτινάσσεται το δάκτυλό του σαν να απελευθερώνεται από ένα εμπόδιο (εκτινασσόμενος δάκτυλος – δάκτυλο σκανδάλης trigger finger).
Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει πάχυνση του τένοντα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να γλιστρήσει μέσα στο έλυτρό του κι έτσι να διαταράσσεται η σχέση των διαμέτρων του τένοντα και του ελύτρου, με επακόλουθο το φαινόμενο του εκτινασσόμενου δακτύλου, όταν ο τένοντας, που είναι παχύτερος του φυσιολογικού, περνά από το στενό τμήμα ελύτρου.
– Ο κυνηγός αντιμετωπίζει πρόβλημα τη στιγμή του πατήματος της σκανδάλης, εφόσον υπάρχει δυσκολία στην κάμψη (κλείσιμο) του δακτύλου και κατά συνέπεια καθυστερημένη εκπυρσοκρότηση του όπλου, άρα αποτυχία της βολής.

Η θεραπεία κατά κανόνα είναι χειρουργική και σπάνια συντηρητική και αυτό διότι ο ορθοπαιδικός θα πρέπει να κάνει διάνοιξη του ελύτρου του τένοντα και απελευθέρωσή του.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το περιοδικό που δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα σκοπευτή και κυνηγό να ενημερώνεται όχι μόνο για θέματα κυνηγίου και κυνοφιλίας, αλλά και για ιατρικά θέματα, μείζονος σημασίας, που αφορούν την αγαπημένη μας δραστηριότητα, ακόμα και την προσωπική μας ζωή.

Του Νεκτάριου Ι. Κορρέ,
Χειρ. Ορθοπαιδικού, Τραυματιολόγου, Επειγοντολόγου Επ. Β’
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top