plastic_kills_1

Το πλαστικό ΣΚΟΤΩΝΕΙ

Σήμα κινδύνου για τις συσκευασίες τροφίμων

Κρέας και ψάρια σε δισκάκια από πλαστικό φελιζόλ, τυριά και σάντουιτς σε διαφανείς πλαστικές μεμβράνες. «Υγιεινά» γιαούρτια σε πλαστικά κεσεδάκια. Γάλατα και αναψυκτικά σε χαρτόκουτα με «αλουμινένια» επίστρωση, «φυσικό» νερό και «παρθένο» λάδι συσκευασμένα σε πλαστικά μπουκάλια.
Ελάχιστοι γνωρίζουμε ότι τα είδη πλαστικών που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία τροφίμων, μεταφέρουν επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες, όπως την Διφαινόλη Α.

Η εν λόγο χημική ουσία (Διφαινόλη Α ή ΒΔΑ) αν και χρησιμοποιείται κατά κόρων και για αρκετά χρόνια σε διάφορες συσκευασίες μαζικής παραγωγής, βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν …εκ των υστέρων, στο γεγονός, ότι προκαλεί εμφράγματα, διαβήτη και διάφορες επικίνδυνες ορμονικές διαταραχές ακόμη και καρκίνο.
Αυτό υποστηρίζει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική και δημοσιεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες στη χώρα μας, κάνοντας πολλούς έλληνες καταναλωτές να χάσουν την γη κάτω από τα πόδια τους!!

Υπερδιπλάσια επικινδυνότητα

Οι ερευνητές από τις Η.Π.Α και τη Βρετανία εξέτασαν 1.455 ενήλικους Αμερικανούς από 18 έως 74 ετών, που είχαν δώσει δείγματα ούρων μεταξύ του 2003-2004.
Εν συνεχεία, οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες, με βάση την ποσότητα ΒΡΑ που είχε ανιχνευτεί στα ούρα.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% είχε ανιχνεύσιμη τη χημική ουσία. Συνολικά, 79 άτομα είχαν υποστεί εμφράγματα ή υπέφεραν από άλλους είδους καρδιαγγειακή νόσο και 136 είχαν διαβήτη. Ο αριθμός όμως των ασθενών με καρδιακό νόσημα ή διαβήτη στην ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα ΒΡΑ, ήταν υπερδιπλάσιος(!) σε σύγκριση με τον αριθμό των ατόμων που αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα υγείας, αλλά ανήκαν στην ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα ΒΡΑ.

Κοκτέιλ καρκινογόνων ουσιών

plastic_kills_2«Η Διφαινόλη Α, υπάρχει κυρίως στα πλαστικά που γίνονται από πολυανθρακικές ενώσεις, τα λεγόμενα πολυανθρακικά πλαστικά» αναφέρει στο Κ&Φ, ο εκπρόσωπος της WWF στην Ελλάδα, κ. Αχιλλέας Πληθάρας.
Τα πλαστικά αυτά μπορούν να αναγνωριστούν από το σύμβολο PC, τον αριθμό 3,6 και 7, που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων. Επίσης η ουσία αυτή χρησιμοποιείται στην πλαστική μεμβράνη που στεγανοποιεί τις κονσέρβες.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι κάτω από ειδικές συνθήκες (θερμοκρασία), η Διφαινόλη Α μπορεί να εισχωρήσει στις τροφές και εν συνεχεία στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Όλοι είμαστε εκτεθειμένοι σε ένα κοκτέιλ χημικών, το οποίο προκαλεί ορμονικές διαταραχές, διανοητικές βλάβες, εμφάνιση άσθματος και καρκίνο. Στο παρελθόν αλλά και στο παρόν, έχει αποδειχθεί ότι πολλές εταιρείες δρουν, με μοναδικό κίνητρο την αποκόμιση γρήγορου και εύκολου κέρδους. Δεν ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις των προϊόντων τους.
Σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει ακόμα μία κατάλληλη νομοθεσία που να υποχρεώνει τις βιομηχανίες να αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή για τον άνθρωπο.
Γι’ αυτό το λόγο δεν έχει καταργηθεί ακόμα και η ουσία», καταλήγει ο κ. Πληθάρας.

Από βρεφικά μπιμπερό μέχρι φακούς, DVD και CD

«Η γενιά μας μετεξελίχθηκε στη γενιά των χημικών» τονίζει ο κ. Ευάγγελος Μπούρμπης, ερευνητής γεωπόνος και οικοτοξικολόγος.
«Πέντε κιλά συντηρητικά αναλογούν σε κάθε Έλληνα και 73 σταθερές χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στο αίμα των Ευρωπαίων πολιτών.
Μεταξύ αυτών και η γνωστή και μη εξαιρετέα Διφαινόλη Α. Η οργανική αυτή ουσία χρησιμοποιείται στο εμπόριο εδώ και 50 χρόνια. Την συναντάμε συχνά σε πολλά υλικά και σκεύη από πλαστικό, όπως στα γυαλιά ηλίου, σε δοχεία για νερό και τρόφιμα, σε προθήκες δοντιών, σε αθλητικούς εξοπλισμούς, σε ιατρικές συσκευές, σε φακούς επαφής, στα CD, σε οικιακά ηλεκτρικά σκεύη, σε παιδικά παιχνίδια, και στα θήλαστρα (μπιμπερό) των βρεφών.

plastic_kills_3Οι ρητίνες αυτές, υπάρχουν επίσης στα καπάκια μπουκαλιών και σε σωλήνες παροχής νερού. Τα πολυανθρακικά πλαστικά, βρίσκουν ευρεία εφαρμογή στην κατασκευή δοχείων για τρόφιμα, πόσιμου νερού, ποτών και θηλάστρων. Παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθεί και ως μυκητοκτόνο», επισημαίνει ο κ. Μπούρμπης τονίζοντας πως «το 2003, η ετήσια παγκόσμια παραγωγή της Διφαινόλης Α, ξεπέρασε τα 2 εκατ. τόνους. Στις ΗΠΑ  παράγεται το 50% περίπου της ουσίας αυτής, από την οποία το 72% ξοδεύεται για την κατασκευή πολυανθρακικών πλαστικών και το  21.5% για εποξικές ρητίνες».
Ο κ. Μπούρμπης αποκαλύπτει επίσης στο Κ&Φ, ότι τα βρέφη, διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο, γιατί η έκθεσή τους αρχίζει από τη σύλληψη, καθώς η Διφαινόλη Α, συγκεντρώνεται στον πλακούντα και στα αμνιακά υγρά της εγκύου και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά κατά τις κρίσιμες περιόδους ανάπτυξης του εμβρύου.

Το πλαστικό ενσωματώνεται με τις τροφές

«Τα πλαστικά στην πραγματικότητα είναι εύθραυστα και τα πλαστικοποιούν ώστε να αποκτήσουν δυνατό σκελετό. Σε αυτή την διαδικασία εκτός των άλλων ουσιών, εμπεριέχεται και η Διφαινόλη Α», εξηγεί στο Κ&Φ ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, κ. Χρήστος Γεωργίου. «Ωστόσο η πλαστικοποίηση ποτέ δεν είναι τέλεια. Δηλαδή πάντα υπάρχει μία ποσότητα από αυτές τις ουσίες που παραμένει στην επιφάνεια του πλαστικού (για παράδειγμα στα πλαστικά τάπερ) και ενσωματώνεται στις τροφές», καταλήγει ο κ. Γεωργίου.

Οι βλαβερές επιπτώσεις της Διφαινόλης Α

Ο επιστημονικός κόσμος και η WWF κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου,  καταγγέλλοντας ότι διεξάγεται ένας πραγματικός «χημικός πόλεμος» παρασιώπησης ή ομολόγησης της αλήθειας με θύματα τους πολίτες και το περιβάλλον.
Η ουσία λοιπόν αυτή για την οποία η βιομηχανία «διαρρηγνύει τα ιμάτιά της» για την «αθωότητά» της, συνδέεται με την παχυσαρκία, τον καρκίνο του μαστού, ορισμένες νευρολογικές και μυϊκές παθήσεις, την αλλαγή στην ανάπτυξη και συμπεριφορά του εμβρύου, ανωμαλίες στο πάγκρεας και στο θυρεοειδή στον άνδρα, τη βλάβη στον προστατικό αδένα και στον εγκέφαλο στα έμβρυα, τα νεογνά και τα παιδιά. Επίσης συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των σπερματοζωιδίων, στην ενδομητρίωση, στη μείωση της τεστοστερόνης, στις βλάβες στα κύτταρα και στα χρωμοσώματα, στην αντίσταση της ινσουλίνης, στην πρώιμη εφηβεία, στη διάσπαση της προσοχής, στην υπερδραστηριότητα, στην εκδήλωση εγκεφαλοπάθειας, στη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και «έχει ο Θεός».

Είναι ύποπτη για πρόκληση ανδρογονικών χαρακτηριστικών στα κορίτσια, για καρδιακές παθήσεις, για διαβήτη και υψηλή συγκέντρωση ορισμένων ένζυμων στο συκώτι, για υποανάπτυξη των μηχανισμών αποτοξίνωσης και για διαταραχή της διανοητικής κατάστασης και της κοινωνικής συμπεριφοράς στα παιδιά. Καλύτερα να σταματήσει κανείς εδώ. Ο «χορός» των δυσμενών επιδράσεων της διφαινόλης Α δεν έχει σταματημό!!

Χρήσιμες συμβουλές

plastic_kills_4•    Η φυσική διατροφή με φρέσκα και αγνά τρόφιμα είναι απαραίτητη διότι μειώνει την έκθεση στους κινδύνους που μας επιφυλάσσει η τυποποιημένη διατροφή.
•    Τα τρόφιμα αυτά, δεν πρέπει να αποθηκεύονται ή να συσκευάζονται σε υλικά που εμπεριέχουν τη Διφαινόλη Α. Όλα αυτά τα υλικά με τη χρήση ισχυρού απορρυπαντικού ή οξέος ή με το βούρτσισμα, απελευθερώνουν στο περιεχόμενό τους την εν λόγω χημική ουσία.
•    Η αποστείρωση και το βράσιμο των υλικών αυτών, έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Το ζέσταμα της τροφής στα υλικά αυτά και ιδιαίτερα στους φούρνους μικροκυμάτων, προκαλεί απελευθέρωση Διφαινόλης Α.
•    Το μεγαλύτερο μέρος των θηλάστρων, είναι κατασκευασμένα από πολυανθρακικά πλαστικά. Πάντοτε στην κάτω πλευρά ή σε άλλη θέση υπάρχει η κατηγορία του πλαστικού από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Αν αναγράφεται PC 7 ή έχει τον αριθμό 7 πρέπει να αποφεύγονται.
•    Οι  κονσέρβες με εσωτερική επικάλυψη από εποξικές ρητίνες εμπεριέχουν Διφαινόλη Α και πρέπει να μην χρησιμοποιούνται.
•    Οι ζελατίνες από πλαστικά που περιέχουν τη Διφαινόλη Α στο φούρνο μικροκυμάτων, την απελευθερώνουν σε επικίνδυνη συγκέντρωση.
•    Τα πατώματα που είναι εμποτισμένα με πλαστικό που περιέχει Διφαινόλη Α, όταν πλένονται με ισχυρά απορρυπαντικά, εκλύουν την χημική ουσία.
•    Τα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από πλαστικά, πρέπει να αποφεύγονται. Ιδιαίτερα τα πολυκαιρισμένα.
•    Τα πλαστικά μπουκάλια για νερό, δεν πρέπει να αναγράφουν 3, 6 και 7 γιατί τότε περιέχουν Διφαινόλη Α, η οποία απελευθερώνεται ιδιαίτερα όταν δεν διατηρούνται σε δροσερό χώρο αποθήκευσης. Βρέθηκε πως τα μπουκάλια νερού σε κανονικές συνθήκες διατήρησης, ελευθερώνουν 0,2 έως 0,8 νανογραμμάρια την ώρα Διφαινόλη Α. Αν όμως η θερμοκρασία αποθήκευσης είναι πολύ υψηλή, τότε η Διφαινόλη Α που ελευθερώνεται μπορεί να φτάσει τα 32 νανογραμμάρια την ώρα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει αν σ’ αυτά τα μπουκάλια ή άλλα πλαστικά σκεύη, προσθέσουμε ζεστό νερό ή γάλα ή καφέ.
•    Πρέπει να αποφεύγονται τα υλικά οδοντιατρικής που περιέχουν Διφαινόλη Α.
•    Επίσης ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι σχεδόν όλες οι μεταλλικές συσκευασίες έχουν επίστρωση πλαστικού για κυρίως αισθητικούς λόγους.
Δεν είναι τυχαίο πως ο Καναδάς και ο Άγιος Φραγκίσκος στις ΗΠΑ απαγόρευσαν τη χρήση των προϊόντων που εμπεριέχουν τη Διφαινόλη Α. Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει «πειστεί». Μιμείται ακόμα τον ρόλο του «άπιστου Θωμά»…

Της Ηρώς Γκίζα
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top