Ό,τι και να κάνω το σκυλί μου δεν φερμάρει

Στην ιδιοκτησία μου έχω ένα Επανιέλ Μπρετόν, το οποίο αγόρασα οκτώ μηνών. Με πολλή προσοχή το εκπαίδευσα στις βασικές συμβουλές, συμβουλευόμενος τα άρθρα σας στο περιοδικό και από κάποια σχετικά dvd.
To σκυλί προσαρμόστηκε σε μικρό χρονικό διάστημα απ’ ότι προσδοκούσα. Έγινε άριστος συνεργάτης μου στο κυνήγι, με υποδειγματικό απόρτ με έξυπνες και υπερδραστήριες κινήσεις στο πλησίασμα της πέρδικας και του ορτυκιού.
Με επίπονες προσπάθειες το δίδαξα επιτυχώς και στο κυνήγι του λαγού.
Προσεκτικό πλησίασμα στον πρωινό ντορό, προειδοποιητικές κινήσεις πριν το ξεφώλιασμα και μανιώδης καταδίωξη.
Με λίγα λόγια θα έλεγα ότι είναι ένα σκυλί γενικής χρήσης, με πάθος προς όλα τα κυνήγια.

Σε ένα μόνο πράγμα δεν συνεργαζόμαστε και είναι αρκετά σημαντικό: το σκυλί δεν φερμάρει! Όσο και αν προσπάθησα, με κρυμμένο θήραμα (πνίχτη στο ζώο), δεν κατάφερα να του μάθω το πολυπόθητο. Αυτό που με καθησυχάζει είναι πως κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό, έστω και μακροπρόθεσμα. Όπως μου λένε «συμβαίνει αυτό στη συγκεκριμένη ράτσα».
Θέλω να ρωτήσω, τι μπορώ να προσδοκώ για την περίπτωση αυτή; Υπάρχει κάποια μέθοδος ή πρακτική, έστω και τώρα που το κουτάβι είναι τριών ετών, να προσπαθήσω να του μάθω; Σημειώνω πως η μπεκάτσα είναι το μοναδικό θήραμα που το σκυλί αρνείται να απορτάρει.

Σας ευχαριστώ
Νεκτάριος Τσιχλάκης
Χανιά


Ο σκύλος, είναι ένα ζώο πανέξυπνο και πρόθυμο να συνεργαστεί με τον ιδιοκτήτη του, ώστε να μάθει και να καταφέρει σχεδόν τα πάντα, φθάνει ο κάτοχός του να διαθέτει αγάπη, υπομονή, ευαισθησία, γνώση και επιμονή.
Για να καταφέρει δε, να εκτελέσει τόσο αντιφατικές εργασίες όπως είναι η καταδίωξη τριχωτού θηράματος και η υποδειγματική φέρμα αυτού και των φτερωτών θηραμάτων, θα πρέπει τα προσόντα τα οποία προανέφερα, ο ιδιοκτήτης να τα έχει στο έπακρον.
Και δεν φθάνει σε καμία περίπτωση, να διαβάσετε 3 άρθρα και να δείτε άλλα 3 dvd, για να έχετε τα αποτελέσματα τα οποία επιθυμείτε.

Το κλειδί της επιτυχίας σε κάθε περίπτωση, είναι η υπακοή. Θα πρέπει δηλαδή να έχετε τον απόλυτο έλεγχο του σκύλου σε οποιαδήποτε φάση της κυνηγετικής δραστηριότητας.
Το σπουδαιότερο το οποίο πρέπει να επιτύχετε, είναι το μπλοκάρισμα του ζώου από μεγάλες αποστάσεις ακόμα και  με την παρουσία του θηράματος. Έτσι, όταν θα ξεπετάξει κάποιο θήραμα, όπως για παράδειγμα μία πέρδικα ή μία μπεκάτσα, πράγμα το οποίο είναι λάθος, θα πρέπει να μπορείτε να τον ακινητοποιήσετε με το «Στοπ», να το βάλετε να ξαπλώσει για 3 έως 5 λεπτά, τιμωρώντας τον για την απροσεξία του. Βεβαίως το θήραμα σε αυτή την περίπτωση, δεν το πυροβολούμε, γιατί θα επιβραβεύσουμε τη λανθασμένη ενέργεια του σκύλου μας.
Η φέρμα είναι απαραίτητη είτε πρόκειται για φτερωτό, είτε για τριχωτό θήραμα.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα σκυλί αμιγώς της φέρμας όπως είναι το Επανιέλ Μπρετόν, θα πρέπει να απαγορέψετε την καταδίωξη του θηράματος σε οποιαδήποτε περίπτωση μετά το ξεφώλιασμά του.
Εάν όμως θέλετε ο σκύλος να καταδιώκει τριχωτό θήραμα μετά το ξεφώλιασμά του, αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν εντολής, για να μπορείτε να σταματήσετε την καταδίωξη αυτή, οποιαδήποτε στιγμή θέλετε.
Όλη αυτή η διαδικασία όμως, είναι δύσκολη και απαιτούνται πολύ καλές γνώσεις, επιμονή και σταθερότητα αλλά και ευαισθησία ώστε να μην καταστρέψετε το ζώο από την υπερβολική πίεση.
Το δε απόρτ στη μπεκάτσα, μπορεί να γίνει μόνο με κατευθυνόμενο απόρτ, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένη επαγγελματική γνώση.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top